Sunt tineri liceeni, cu ambitii si idei pe care le pun în practicã, iar în baza unui program ERASMUS vor pleca sã îsi prezinte ideile în Germania.  Au gândit o presã de deseuri de plastic, absolut pretabilã si în practica de zi cu zi, iar ideea lor a fost selectatã, asa încât, din 10 români, 3 sunt de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani.
Unul a creat structura si spune cã vrea sã se facã designer în viitor, altul a gândit mecanismul cu pistoane, ce la ei sunt simple seringi medicinale, iar al treilea a venit cu ideea presei de deseuri, deseuri ce ocupã prea mult spatiu, la cosul de gunoi.
„Am început sã fac structura de lemn în AutoCad (n.r  program informatic). Apoi, am fãcut-o practic, în atelier. Eu m-am ocupat de structura de lemn si designul sãu, iar colegii mei s-au ocupat cu mecanismul, iar presa noastrã hidraulicã recicleazã deseurile, pe care le preseazã ca sã fie mai compacte, când le depozitãm într-un loc anume”, a spus Ioan Alexandru Babiuc, elev.
„Ne-am gândit noi cã majoritatea oamenilor aruncã deseurile si sunt foarte mari ca dimensiune si am zis cã am putea sã le reducem dimensiunea si sã le facem mai mici. Asa  am ajuns la concluzia cã aceastã presã e idealã”, a adãugat si Alexandru Constantin Ghiurca, elev al aceluiasi liceu. Merg cu mecanismul lor la un concurs de inventii si sperã sã vinã de acolo cu un premiu. Sunt, oricum, printre cei 10 din România, care merg acolo într-o experientã ce îi va încuraja sã creeze pe mai departe.
„Am asteptãri mari, deoarece, împreunã cu colegii mei, credem cã este o experientã unicã. Sper sã fie interesant, pentru cã noi am lucrat la mecanism ca o lunã si jumãtate”, a afirmat si Paul Dumitru Covaci.
Proiectul este unul de tip ERASMUS si vine în sprijinul tinerilor cu idei si inventii, fiind desfãsurat pe mai multe sectiuni. „Ei au fãcut 5 zile de practicã si dupã aceste 5 zile, în care si-au însusit anumite abilitãti, au participat la o selectie. Este vorba despre 10 elevi din tarã, care participã la aceastã mobilitate si de la noi din scoalã au fost alesi 3. Din judetul Hunedoara sunt 6 în total.  În trei zile vor desfãsura activitãti practice în Germania, o zi vor fi testati si apoi vor participa cu aceastã machetã la concursul de inventicã ”, a precizat si Camelia Paraschiv, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani.
Proiectul se numeste Trialog si are scopul de a valida, într-un context international, competentele dobândite de tinerii liceeni în perioada stagiilor pe care ei le fac la agentii economici cu care au contracte pe timpul liceului.
În câteva zile, cei trei liceeni pleacã în Germania, iar acum lucreazã la ultimele detalii care sã le facã inventia imbatabilã si cu aplicabilitate în practicã.
Diana Mitrache