Statiunea montanã Straja are din ce în ce mai multi turisti. Investitiile private coroborate cu cele publice îsi aratã utilitatea. Statiunea montanã este ocupatã, la capacitate maximã, în fiecare weekend.  În plus, investitorii ne spun cã în Straja au revenit cei care pânã acum alegeau Austria ca destinatie pentru practicarea sporturilor de iarnã.
“Si noi, investitorii privati venim în sprijinul Primãriei, dar si Primãria a venit în Straja în sprijinul nostru. Acea investitie controversatã, la început, cu barierele, îsi aratã efectul. Este foarte beneficã, iar turistii apreciazã acest lucru. Dacã pânã acum, în Straja majoritatea masinilor erau de Gorj, Mehedinti, Dolj, partea de sud a tãrii, acum din nou, au început sã vinã în Straja turistii care mergeau pânã acum în Austria, este vorba de Timisoara, Arad, Cluj. Sunt foarte bucuros când trec prin parcãri, mã uit la numerele de la masini si vãd cã 60% sunt din Timisoara. Asta spune mult pentru cã stiu cã acei turisti sunt cei care mergeau în Austria si i-au recâstigat în Straja, asta pentru cã aici este ordine, sunt pârtii bune, instalatii pe cablu si au ce face. Pentru sezonul viitor, am gândit împreunã cu primãria, o nouã investitie, si anume montarea unui telescaun pânã pe vârful Straja, la 1868 metri, si eu personal, vreau sã îmi împlinesc visul, sã mergem cu pârtiile spre Pasul Vâlcan”, a declarat Emil Pãrãu, investitor în domeniul schiabil Straja.
În fiecare weekend statiunea montanã din vestul Vãii Jiului este animatã. Mii de persoane petrec, de vineri si pânã duminicã în cel mai mare domeniu schiabil din tarã. Turistilor le sunt pregãtite, sãptãmânal, competitii sportive.
“Cupa Straja este organizatã de Primãria si Consiliul Local Lupeni, în colaborare cu Scoala de Schi si Snowboard Straja. Ne dorim sã avem cât mai multe competitii în fiecare weekend ca sã atragem turisti din toatã tara. Avem foarte multi turisti. Aceste competitii conteazã foarte mult pentru Straja cã astfel avem o imagine mai bunã, aflã lumea de statiunea Straja si turistii nostri au o activitate în plus. Încerc sã dau statiunii Straja ce îmi dã ea si mie si sã ajut comunitatea, este plãcerea mea”,  a declarat Marius Fodoran, co-organizator al Cupei Straja.
Turistii gãsesc în Straja zeci de kilometri de pârtii, dar si instalatii de transport pe cablu moderne. Toate sunt la preturi accesibile.
“Straja are nevoie de ceea ce vor turistii, si din acest motiv din an în vin tot mai multi turisti pentru cã noi îi întrebãm de ce au ei nevoie. Atunci, încercãm sã facem ce vor ei sã gãseascã aici în Straja. Anul acesta, în Straja au gãsit niste pârtii extraordinare, au gãsit instalatii pe cablu cum probabil nu mai sunt în România si totodatã au început sã îsi petreacã timpul si altfel în Straja. Tocmai de aceea facem si foarte multe competitii, organizãm multe concursuri, în asa fel încât oamenii sã aibã ce face în Straja”,  a mai spus Emil Pãrãu.
În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipatã cu instalatie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiazã si de instalatie de nocturnã, fãcând astfel posibilã utilizarea pârtiilor pânã seara târziu. Sunt întretinute cu ajutorul utilajelor de bãtãtorit zãpada, ratrak-uri, pentru a le mentine în conditii cât mai bune de schi.
Prin cele 12 pârtii de schi, statiunea Straja însumeazã aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din acestia, 20 km sunt acoperiti cu zãpadã artificialã. Cele 11 instalatii de transport pe cablu vã asigurã accesul facil la toate pârtiile din statiune. Datoritã construirii telegondolei si a telescaunului de pe Vf. Straja, apar pârtii noi, cea mai lungã fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km.
Monika BACIU