Amenzi de 44.000 de lei si remedierea deficientelor constatate de inspectorii ITM, fãrã alte mãsuri.  Inspectorii ITM noteazã cã parte din deficientele constatate au fost remediate, însã existã în continuare probleme.
“În cursul anului 2017 au fost efectuate controale tip inspectie sistem în întreprinderi mari la sucursalele Complexului Energetic Hunedoara SÃ, respectiv EM Lonea, EM Livezeni, EM Vulcan si EM Lupeni, la care au participat 4 inspectori de muncã din cadrul serviciului SSM Petrosani. Cei 4 inspectori au efectuat 117 zile de control si au încheiat 25 procese verbale de control. Prin aceste controale s-a verificat si stadiul de realizare a mãsurilor dispuse privind securitatea si sãnãtatea în muncã la controalele anterioare, fiind verificate un numãr de 150 mãsuri. În urma controalelor au fost dispuse 179 mãsuri. Pentru deficientele constatate au fost aplicate 174 avertismente verbale si cinci amenzi contraventionale în valoare de 44.000 lei”, aratã ITM Hunedoara.
La nivelul Complexului Energetic Hunedoara au fost remediate doar problemele constatate de inspectorii ITM. Acelasi tip de probleme existã la alte locuri de muncã.
“La verificarea modului în care au fost realizate mãsurile stabilite în procesele verbale anterioare a reiesit cã desi, punctual, majoritatea deficientelor consemnate în actele de control au fost realizate, continuã sã existe aceleasi categorii de abateri, la alte locuri sau echipamente de muncã, ceea ce duce la concluzia cã se urmãreste doar remedierea deficientelor nominalizate, punctual de cãtre inspectorii de muncã”, mai aratã ITM.
Situatia este mai bunã la nivelul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului. În anul 2017, la societate au fost aplicate 59 de sanctiuni verbale, acestea fiind si remediate.
“Toate deficientele constatate au fost consemnate în procesele-verbale de control încheiate, au fost stabilite mãsuri si termene de remediere si au fost aduse la cunostintã conducerii sucursalelor si a Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului. Procesele verbale de control au fost înaintate atât sucursalelor controlate cât si Societãtii de Închideri Mine Valea Jiului, pentru luarea la cunostintã si remediere”, mai aratã ITM. Complexul Energetic Hunedoara a fost sanctionat si dupã producerea accidentului de muncã de la mina Lupeni.
Monika BACIU