Proiectul international Interreg Danube GeoTour a oferit Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO, oportunitatea de a gãzdui 25 de specialisti din 8 tãri europene.
Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Bucuresti, administratorul Geoparcului si singurul partener din România în cadrul proiectului. Specialistii prezenti în Tara Hategului au fost interesati sã descopere cele mai bune solutii pentru o adevãratã provocare adresatã partenerilor din proiect chiar prin tema acestuia si anume ”Valorizarea patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil si inovator în geoparcuri din regiunea Dunãrii”.
”În proiectul Interreg Danube GeoTour ne concentrãm pe patrimoniul geoparcurilor noastre, cum îl putem pune în valoare si cum îl putem promova în scopul dezvoltãrii unui tip de turism sustenabil. Din acest motiv, este foarte important sã dezvoltãm anumite tipuri de produse turistice noi care sã punã în legãturã si sã uneascã geoparcurile din regiunea Dunãrii, sã le impunem pe piatã si astfel sã ne facem cunoscuti atât în tãrile din zona dunãreanã, cât si în alte pãrti ale lumii”, apreciazã Mojca Gorjup Kavcic, manager de proiect, reprezentanta Geoparcului International UNESCO Idrija (Slovenia).
De altfel, dezvoltarea de geoproduse a fost si tema principalã a trainingului condus de reprezentantii Universitãtii din Bucuresti, dr. Alexandru Andrãsanu si dr. Cristian Ciobanu. Fiecare geoparc partener în proiect a identificat si a propus un tip de geoprodus care a fost analizat de ceilalti participanti. Potrivit definitiei stabilite de participanti, geoprodusele pot fi orice tip de produse (obiecte, activitãti, acte de creatie etc) care sã aibã o legãturã directã cu patrimoniul geoparcului, sã fie produse de un partener al geoparcului si sã încurajeze economia localã.
În sprijinul definirii si alegerii celor mai potrivite geoproduse au venit exemplele din Geoparcul International UNESCO Naturtejo (Portugalia), recunoscut la nivel international pentru implicarea sã în aceastã directie. ”Din experienta noastrã, geoprodusele reprezintã o foarte bunã modalitate de a face conexiuni între elementele geologice, patrimoniul cultural local, respectiv turistii si vizitatorii geoparcului. Când analizãm diversitatea trebuie sã stim cum o putem utiliza astfel încât sã punem cât mai bine în valoare teritoriul pe care îl promovãm” este de pãrere Carlos Neto de Carvalho, reprezentant al Geoparcului Naturtejo, geoparc partener asociat în cadrul proiectului.
De asemenea, participantii au avut posibilitatea de a afla detalii despre unul dintre cele mai importante branduri turistice ale judetului Hunedoara – Castelul Corvinilor. Directorul acestuia, dr. Cristian Roman a explicat care sunt instrumentele prin care obiectivul istoric si cultural pe care îl conduce a devenit foarte cunoscut nu numai la nivel national, ci si international. Un alt invitat care i-a impresionat pe participanti prin proiectele sale a fost cunoscutul caricaturist si om de culturã Ion Barbu. Proiectul sãu, Planeta Petrila, care încearcã sã salveze prin evenimente culturale memoria unei vechi comunitãti miniere din Valea Jiului, a produs o realã emotie si s-a bucurat de aprecierea celor prezenti.
”Proiectul Danube GeoTour aratã forta Retelei Europene a Geoparcurilor UNESCO care a facilitat aplicarea proiectului si dezvoltarea lui, iar Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, membru în cadrul Retelei, beneficiazã de aceastã oportunitate de promovare. Organizarea întâlnirii în Tara Hategului aratã cã Geoparcul, administrat de Universitatea din Bucuresti, este pregãtit sã participe la proiecte internationale si este pregãtit sã organizeze aici întâlniri internationale de o asemenea importantã. Acest proiect aduce beneficii majore de dezvoltare a unor produse locale în parteneriat cu reprezentantii comunitãtii, cu oamenii care au initiativã în dezvoltarea unor geoproduse. Este o oportunitate de a ne promova inclusiv pe o platformã online comunã, dezvoltatã în tot bazinul Dunãrii astfel încât geoprodusele Tãrii Hategului si elementele turistice din Tara Hategului sã fie cunoscute la nivel european si nu numai”, considerã dr. Alexandru Andrãsanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO.
Proiectul international Interreg Danube GeoTour a fost initiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin  Heritage Centre Idrija, si reuneste parteneri din 11 tãri (Slovenia, Ungaria, Austria, Croatia, Cehia, România, Slovacia, Serbia, Finlanda, Portugalia si Franta) reprezentând geoparcuri UNESCO si geoparcuri aspirante, parcuri naturale si universitãti din tãrile dunãrene dar si din Reteaua Europeanã a Geoparcurilor. Proiectul Danube Geotour se deruleazã în intervalul ianuarie 2017 – iunie 2019 si este sprijinit de Reteaua Globalã a Geoparcurilor.
Proiectul beneficiazã de co-finantare (ERDF, IPA) prin Programul european transnational Dunãrea (Interreg – Danube Transnational Programme).
Adina POPA