S-au disponibilizat de la minã si, atâta timp cât sunt someri, nu mai vor sã se califice si pentru alte meserii.  Vorbim despre minerii care, înainte de a îndeplini conditiile de pensionare, pleacã si cu banii de ordonantã de la unitãtile miniere ce îsi diminueazã drastic personalul, iar atâta timp cât mai sunt someri, pe perioade mai lungi sau mai scurte, refuzã sã invete ceva nou. Nu prea solicitã cursuri si, la vârsta de 45 de ani, preferã sã se facã soferi profesionisti sau paznici, iar alte meserii nu îi atrag.
„Nu sunt foarte receptivi la aceste cursuri de calificare pe care noi le-am putea organiza la cererea lor. Au o perioadã destul de scurtã, pânã la data la care îndeplinesc vârsta de pensionare si putini rãmân în evidentele noastre pe o perioadã mai lungã. Si nu prea sunt interesati de cursurile de recalificare”, a precizat Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
Nu mai putin de 496 de oameni au pleacat anul trecut de la minele viabile si acestia au primit sumele compensatorii, însã, dacã vor, pot sã se recalifice. Multi sunt în pragul pensiei, dar au 45 de ani si mai pot lucra, motiv pentru care Agentiile Locale de Ocupare a Fortei de Muncã îi coopteazã pentru cursuri de recalificare, fãrã prea mare succes. Celor de la minele viabile li se adaugã cei care pleacã de la minele neviabile, care se închid, însã, nici ei nu mai vor sã învete meserii noi.
Diana Mitrache