7 lei/lunã/apartament. Asta este valoarea unor chirii din municipiul Lupeni pentru apartamentele aflate  în proprietatea Universal Edil. Dupã ce planseul unui imobil din Lupeni s-a prãbusit, edilii au precizat cã vor prelua toate unitãtile locative de la Universal Edil si le vor trece în administrarea Consiliului Local. Acest lucru se va întâmpla în sedinta care va avea loc luni.
Universal Edil, în lichidare
Autoritãtile locale de la Lupeni preiau unitãtile locative ca urmare a situatiei în care se aflã Universal Edil. Firma din subordinea Consiliului Local este în procedurã de lichidare.
“Dupã 1990 fostul Fond Locativ de Stat compus din locuintele construite în anii precedenti au fost incluse în domeniile private ale unitãtilor administrativ-teritoriale, iar cu aplicarea dispozitiilor legale s-a permis vânzarea lor cãtre chiriasi prin intermediul firmelor de profil înfiintate de Consiliile Locale. În acest mod fostul IGCL Lupeni, devenit ulterior SC Universal Edil SA Lupeni. Societatea aflatã în subordinea Consiliului Local al municipiului Lupeni a primit dreptul de administrare a locuintelor aflate în domeniul privat. Întrucât lichidarea SC Universal EDIL SA Lupeni este cãtre final, consider necesarã asumarea administrãrii directe a acestor bunuri de cãtre Consiliul Local al municipiului Lupeni”, aratã Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni în nota de fundamentare.
1000 de apartamente
1000 de apartamente au fost identificate ca fiind în administrarea Universal Edil din Lupeni. Acestea vor fi preluate în administrarea directã a Consiliului Local Lupeni. “Acum dãm o hotãrâre de Consiliu si apoi o sã le preluãm pe fiecare în parte si o sã modificãm toate contractele. Contractele au avut ca proprietar Universal Edil, iar acum vor avea alt proprietar si vom modifica toate contractele. Acum vom avea o statisticã mai clarã si vom vedea câte dintre apartamente sunt ocupate, eu cred cã doar 30% care sunt ocupate”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. În cazul în care edilii vor descoperi cã sunt persoane care nu si-au plãtit chiria, acestora nu li se va întocmi noul contract.  “Dacã sunt cazuri în care au restante la chirie, dacã e degradat apartamentul sau au datorii mari, nu o sã le mai reînnoim contractele. Încercãm sã avem o statisticã mult mai clarã pe toate apartamentele”, a mai spus primarul din Lupeni.
Chiriile vor fi modificate
Dupã preluarea unitãtilor locative, tot în baza unei hotãrâri de Consiliu Local vor fi modificate si chiriile. Potrivit primarului Lucian Resmeritã sunt cazuri în care un chirias plãteste o chirie de 7 lei/lunã pentru un apartament. “O sã modificãm chiriile pentru cã sunt foarte mari diferente între ele. Avem în acest moment o chirie de 7 lei/lunã pentru unele apartamente”, a mai spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. Media chiriei este undeva la 50 lei/lunã. Dupã inventarierea tuturor apartamentelor, autoritãtile locale vor modifica si cuantumul chiriilor.
Monika BACIU