Sindicatul Învãtãmânt Preuniversitar din Hunedoara amenintã cã va actiona unitãtile de învãtãmânt în judecatã.
Sporurile si sumele compensatorii reprezentând echivalentul sporului pentru conditii vãtãmãtoare si periculoase sunt motivul nemultumirii.
“SIP Hunedoara se va adresa instantelor de judecatã pentru a solicita obligarea unitãtilor de învãtãmânt la calculul si plata sumelor compensatorii reprezentând echivalentul sporului pentru conditii vãtãmãtoare si periculoase (spor ecran, spor conditii nocive si penibile, spor pentru bibliotecari), în cuantum de pânã la 15% din salariul de bazã pentru personalul care se regãseste în sentintele judecãtoresti ce au avut ca obiect acordarea acestor drepturi de naturã salarialã pentru perioada 2013-2016”, aratã o informare a SIP Hunedoara.
Sindicalistii sustin cã perioada pentru care se solicitã aceste drepturi este “data pronuntãrii sentintei anterioare (anul 2016) si pânã la data de 30.01.2018, motivat de faptul cã de la aceastã datã a intrat în vigoare H.G. nr. 34/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncã, a categoriilor de personal, a mãrimii concrete a sporului pentru conditii de muncã, precum si a conditiilor de acordare a acestuia pentru personalul din familia ocupationalã de functii bugetare ,,învãtãmânt””.
Monika BACIU