Promisiuni… Cu asta s-a ales Valea Jiului în ultimul an si jumãtate. Trei premieri s-au schimbat de la alegerile parlamentare, dupã ce coalitia de guvernare a avut probleme în a-si mentine premierii si le-au retras sprijinul politic.
Cei trei premieri au sustinut Valea Jiului. Cu vorbe! Pentru fiecare, zona Vãii Jiului a prezentat o importantã deosebitã. Sorin Grindeanu a dat dispozitii, în iarna anului trecut, ca societãtile miniere sã aibã cãrbune.
“S-au luat mãsuri astfel încât companiile din zona Oltenia si Hunedoara sã aibã cãrbune astfel încât sã poatã sã producã energie, sã nu avem situatii critice. Au fost lucruri obligatorii de fãcut si care au fost de urgentã”, a spus, în iarna anului trecut, Sorin Grindeanu, primul premier al coalitiei de guvernãmânt.
Mihai Tudose a fost al doilea premier în mai putin de un an de zile. Cea mai mare promisiune a sa a fost legatã de continuarea lucrãrilor la drumul spre Herculane. Oamenii din Valea Jiului s-au mobilizat exemplar si au strâns cele peste 30.000 de semnãturi de sustinere pentru continuarea lucrãrilor la drumul spre Herculane. La momentul 29 noiembrie, Guvernul informa cã “premierul Mihai Tudose: Guvernul sustine dezvoltarea Vãii Jiului si revitalizarea zonei prin turism”.
“Prim-ministrul Mihai Tudose si vicepremierul Ion Marcel Ciolacu au primit, astãzi, la Palatul Victoria, o delegatie a primarilor din Valea Jiului, judetul Hunedoara. Discutiile au vizat problemele cu care se confruntã fostele zone miniere: situatia Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a locurilor de muncã,  încãlzirea în sistem centralizat si infrastructura rutierã, respectiv situatia drumurilor nationale care traverseazã municipii si, în special, finalizarea DN 66 A, pe tronsonul Uricani – Herculane, care ar putea revitaliza turismul local. S-a discutat, de asemenea, despre situatia Muzeului Aurului din Brad si solutiile pentru reabilitarea sediului acestei institutii. Guvernul sustine proiectele care pot contribui la dezvoltarea Vãii Jiului si revitalizarea acestei zone prin turism”, a declarat premierul Mihai Tudose”, arãta informarea Guvernului de la acea datã.
Proiectul privind continuarea lucrãrilor la drumul spre Herculane ar fi trebuit inclus pe lista de investitii a Ministerului Transporturilor. În luna ianuarie, dupã publicarea bugetului de stat în Monitorul Oficial, s-a constatat faptul cã pe listele de investitii nici mãcar nu existã acest proiect.
Al treilea premier al coalitiei de guvernare este Viorica Dãncilã.
Si aceasta a sustinut cã Valea Jiului este importantã. Într-o declaratie comunã cu comisarul european, Corina Cretu, premierul României si-a arãtat interesul pentru Valea Jiului.
“Vã multumesc pentru informarea si angajamentul si sustinerea dumneavoastrã legatã de platforma pentru regiunile miniere si este adevãrat, pentru noi, Valea Jiului este o prioritate pentru a o încadra în acest program-pilot. Vom coopera si pe viitor legat de acest lucru”, a spus Viorica Dãncilã, premierul României, ca rãspuns la declaratia comisarului european, Corina Cretu.
Pentru ultimele declaratii privind Valea Jiului existã pilotul, dar nu si proiectul.
Monika BACIU