Productia de huilã a Complexului Energetic Hunedoara va fi suplimentatã de un nou abataj care, spun sindicalistii de la mina  Lupeni, va aduce un plus de productie.
Toti stâlpii de sustinere au ajuns în subteran, desi erau asteptati încã de anul trecut, însã, în douã zile, minerii care lucreazã în zona noului complex vor putea sã dea cãrbune. „Marti au venit 30 de stâlpi din cei 50 pe care i-am solicitat. Din momentul în care se face receptia cu acte a stâlpilor, în maxim douã zile, abatajul care a avut probleme va putea sã dea productie”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Stâlpii care au ajuns vor fi montati în abataj, chiar dacã sunt si acum insuficienti, însã, minerii cred cã se vor descurca. Asta, pentru cã nu mai pot amâna la nesfârsit pornirea activitãtii în abatajul care a avut probleme anul trecut, tot din cauza stâlpilor de sustinere. „Sunt minimul necesar pentru a putea da drumul la aceastã capacitate de productie, ce trebuia pornitã de aproximativ o lunã si care înseamnã un plus de productie pentru mina Lupeni de 450  – 500 de tone pe zi”, a mai precizat Cîmpean.
Liderii minerilor sunt acum la Ministerul Energiei pentru a discuta toate problemele cu care se confruntã acum Complexul Energetic Hunedoara. Vor sã prelungeascã activitatea de productie la minele viabile, sã acceseze ajutor de stat si sã cearã sprijin pentru a putea produce energie din huilã în urmãtorii ani, subventionat.
Diana Mitrache