„I don’t speak english! Mi-am rupt mâinile vorbind. Ãsta e adevãrul. Ce stiu în englezã? Water, beer, wine”, cuvinte uzuale. Asta spune, glumind, unul dintre cei aproape 30 de pensionari care au venit marti la Clubul din Petrosani ca sã învete englezã.
Omul are copiii în Statele Unite si, cât a fost acolo, recunoaste cã s-a simtit pierdut.
„Am vãzut pe internet cã se face asa ceva si sunt încântat. Am fost plecat si nu mã descurc. Fãrã limba englezã esti pierdut. Noi fãceam rusã si altceva nu. E foarte bine-venit acest curs si la calculator si la jocuri ne trebuie limba”, spune un alt pensionar. „Nu îmi vine sã cred cã e atât de simplu si fãrã niciun fel de cost suntem primiti sã învãtãm. Te duci dincolo si simti cã esti analfabet. Asa te simti, când nu stii sã citesti nimic. Cum te numesti? Nu stii ce spun ãia. Chiar dacã esti bãtrân si nu esti în cine stie ce cercuri înalte, e necesar si la vârsta noastrã”, a mentionat o altã pensionarã, venitã marti la cursuri.
Nu pleacã toti la copii, peste hotare, ci unii dintre pensionarii care au venit la cursul gratuit spun cã au gãsit aceastã oportunitate si nu o rateazã. „Am venit sã învãt ceva în englezã, poate cândva ne va folosi la ceva”, a recunoscut o altã doamnã. Cursurile au fost deschise marti, 13 februarie, si vor avea loc timp de trei luni, de douã ori pe sãptãmânã. Oana Stanciu, este angajatã a primãriei si face totul voluntar. Le-a adus  cursantilor ei, care au vârste înaintate, tot ce au nevoie si este convinsã cã viitoarea lor plecare în strãinãtate va fi mai facilã. „Am predat în trecut si, când am auzit de aceastã initiativã salutarã am zis WHY NOT? Cât trãim, învãtãm. M-am gândit pe partea de conversatii sã merg, pentru cã dumnealor asta doresc: sã nu se blocheze, când li se pune o întrebare. Am si pregãtit niste materiale si ei nu au nevoie nici de caiete, pentru cã primesc de la noi tot ce le trebuie. Este un curs interactiv, învãtãm sã ne salutãm si, în functie de cum merge treaba, ne adaptãm pe parcurs”, a precizat si Oana Stanciu, profesor voluntar în cadrul acestui proiect inedit.

Ideea este a primarului Tiberiu Iacob Ridzi, care a vorbit cu mai multi pensionari ce au solicitat acest curs si acum toatã lumea este fericitã. „Noi am venit, practic, în întâmpinarea solicitãrilor pe care le-ati fãcut dumneavoastrã, cu aceste cursuri de limba englezã. Am gãsit o solutie, fãrã sã vã coste nimic. Mã bucur cã doriti sã faceti astfel  de cursuri si, cu sigurantã, vã vor fi utile. Oana este un profesor deosebit, are si experientã si, dacã doriti mai mult, stabilim si reglãm pe parcurs”, le-a spus la deschiderea oficialã a primului curs de limba englezã, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Primul curs a avut un real succes si la el au venit aproape 30 de pensionari, toti dornici sã învete limba englezã, ca sã nu mai aibã probleme în viitor si sã nu se mai simtã stigheri, atunci când îsi viziteazã copiii.
Diana Mitrache