Avem un deces în judetul Hunedoara, din cauza gripei si alte 4 cazuri  confirmate de gripã, 8 pacienti fiind acum internati în spitalele din Hunedoara si Deva, cu diagnosticul „suspecti de gripã”.
S-au adus vaccinuri, au fost vaccinati pacientii din grupele de risc, dar alerta rãmâne valabilã, chiar dacã spitalele hunedorene nu au instaurat carantina.
„În  sãptãmâna 5 – 11 februarie, în Hunedoara, au fost 1.402 cazuri de infectii acute respiratorii, din care 581 pneumonii si 8 cazuri suspecte de gripã. Sunt internate cele 8 la Hunedoara si Deva, la sectia infectioase. De la începutul anului, avem confirmate 4 cazuri de gripã AH1N1, cunoscutã ca gripa porcinã si douã de gripã de tip B, cunoscutã sub denumirea de gripã comunã. Din cele 4 cazuri AH1N1, am avut si un deces la o persoanã de 62 de ani, cu multiple afectiuni cardio-vasculare. Am avut si douã cazuri în care s-a infirmat gripa de cãtre Institutul Cantacuzino, iar în judetul Hunedoara, spitalele mari, Deva, Hunedoara si Petrosani au tratament pentru gripã si nu s-au luat mãsuri de instaurare a carantinei”, a spus dr Cecilia Birãu, purtãtor de cuvânt la DSP Hunedoara.
În Valea Jiului nu avem gripã, spun medicii de familie, însã, pacientii din grupele de risc, sunt sfãtuiti sã nu se expunã inutil pericolelor. „În Petrosani si în Valea Jiului nu stiu sã avem cazuri de gripã. Virozele, însã, s-au înmultit. Gripã, cu febrã de 39 – 40 C, nu am avut. În perioada aceasta, persoanele cu risc, cu diabet, cancer, hipertensiune, ori boli pulmonare, trebuie sã evite cât de cât aglomeratiile, pentru cã atunci pot contacta boala”, ne sfãtuieste dr. Constantin Gheorghiu, vicepresedinte al Colegiului Medicilor de Familie din Hunedoara.
În judetul nostru au fost aduse, în ultima perioadã,  30.597 de  doze de vaccin, din care au fost fãcute 27.204 la pacientii din grupele de risc, însã, toti medicii spun acum cã sunt în alertã maximã si ne cer sã fim precauti. „Dacã ai o usoarã febrã, trebuie sã iei un antitermic, ceva pentru tuse si, dacã apare febrã peste 38 – 39 C, deja trebuie sã te prezinti la medic si acesta decide dacã trebuie tratament la domiciliu sau la spital. Oamenii trebuie sã se alimenteze corect, cu multe vitamine, fructe, legume, ceaiuri calde, dacã încearcã doar o usoarã rãcealã”, a mai precizat dr. Gheorghiu.
Diana Mitrache