Lucrãrile de la termocentrala Paroseni se apropie de final, însã entitatea, parte a Complexului Energetic Hunedoara, este în plin proces cu Garda de Mediu.
Procesul a fost amânat pentru sfârsitul lunii martie. Pânã atunci, pãrtile au termen pentru a depune cererea de interventie.
“Pentru a se depune cererea de interventie în original si înscrisurile anexate în copie certificatã în exemplare suficiente pentru a fi comunicate”, aratã solutia instantei din data de 12 februarie. Complexul Energetic Hunedoara se judecã cu Garda de Mediu, dupã cea din urmã a dispus în anul 2015 sistarea activitãtii termocentralei de la Petrosani pe motiv cã nu s-a conformat la cerintele de mediu. Decizia celor de la Gardã de Mediu a fost atacatã în instantã. Intervenientii din  dosar sunt Sindicatul Liber – Electrocentrale Paroseni prin presedinte Lorincz Mihai si Fundatia Greenpeace România. La termocentrala de la Paroseni au loc lucrãri privind desulfurarea, iar termenul de finalizare este undeva în vara acestui an. “Instalatia de desulfurare a gazelor de ardere (IDG) este realizatã în proportie de 98,49% iar sistemul de colectare transport si depozitare a zgurii si cenusii în slam dens (SSD) în proportie de 94,03%. Termenele contractuale pentru punerea în functiune a celor douã instalatii sunt 25 mai 2018 pentru SSD si 28 iulie 2018 pentru IDG”,  aratã un rãspuns al Complexului Energetic Hunedoara. Probele la cald vor începe abia în luna aprilie. Potrivit  oficialilor CEH, sunt  o serie de cerinte ce trebuie îndeplinite în acest caz.
Monika BACIU