Minerii cer oprirea termoficãrii, din cauza CFR

Nu mai au unde sã stocheze cãrbunele pe care îl extrag din subteran si de luni noaptea la Vulcan se blocheazã activitatea, urmând ca apoi acelasi lucru sã se întâmple, pe rând, la Lupeni, Lonea si la Livezeni.
De vinã este CFR care, pentru o datorie restantã, nu mai vrea sã transporte huila extrasã. Liderii minerilor cer ajutor celor din Ministerul Energiei si au plecat luni dupã amiazã si la Prefecturã, pentru a cere deblocarea situatiei. Mai mult, ei cer imperativ oprirea livrãrii de energie termicã si apoi electricã, prin termocentralele Mintia si Paroseni, din acest motiv. „Este un abuz din partea CFR si am  anuntat pe cãile noastre, începând de la structurile confederative, ori cele ale Ministerului, la secretarul de stat Doru Visan. Am vorbit si cu prefectul judetului Hunedoara si am spus cã situatia este extrem de criticã. La Lupeni si Lonea sunt descãrcate silozurile pe linii si productia e împinsã cu tractoarele, iar de la Vulcan, din noaptea de luni spre marti, va fi o problemã extrem de complicatã, Vulcanul neavând un perimetru foarte mare ca sã poatã stoca. La Livezeni, productia fiind mai micã, nu existã  astfel de apãsãri în acest moment, dar nu mai dureazã mult”, a precizat Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Complexul Energetic Hunedoara intrã în colaps, din cauza CFR care a refuzat sã le mai dea vagoane pentru a transporta huila extrasã. Situatia este blocatã în acest punct, de joi, sãptãmâna trecutã, de când nu a mai plecat niciun vagon de cãrbune spre Mintia si capacitãtile de stocare de la fiecare minã sunt la limita superioarã. Potrivit lui Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele, dacã luni nu se deblocheazã situatia si CFR nu întelege cã este absolut necesar sã livreze vagoane, pentru a încãrca huila extrasã de la minele viabile, atunci minerii nu mai pot scoate cãrbuni, iar termocentralele nu mai au stoc. „De sãptãmâna trecutã nu au mai fost fãcute livrãri cãtre cele douã termocentrale. Ele au stocurile la limitã. Nu pot spune cât mai pot functiona, cu exactitate si asta depinde si de capacitatea în care se functioneazã, dar nu mai dureazã mult”, a adãugat presedintele Sindicatului Muntele.
Darius Cîmpean spune cã totul se întâmplã din cauza datoriilor pe care Complexul Energetic le are cãtre CFR, însã, acestea au fost plãtite în ultimele luni, conform unui grafic de esalonare, care prevede ca lunar sã se achite factura în curs si o parte a restantelor.
În vara anului trecut, instanta a obligat CEH sã plãteascã transportatorului de marfã CFR suma de 1.963.799,07 lei, bani care reprezintã datoria înregistratã doar de Mintia la plata transportului. CFR Marfã, a obtinut douã ordonante împotriva Complexului Energetic Hunedoara, care are de plãtit peste 6,5 milioane de lei cãtre societatea care a transportat huila pe calea feratã. Este pentru prima datã când  se întâmplã asta, iar minerii vor putea fi anuntati marti dimineatã, la schimbul I, cã nu coboarã în minã, deoarece nu mai au unde sã depoziteze cãrbunele ce ar urma sã îl extragã. O delegatie a liderilor de la Muntele a fost si la Prefecturã si au cerut urgent deblocarea situatiei.
Diana Mitrache

3 comentarii la „Minerii cer oprirea termoficãrii, din cauza CFR

 • 12 februarie 2018 la 19:49
  Permalink

  Minerii vaii jiului mai cer si investitiile promise la EM Livezeni si EM Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului !

  Răspunde
 • 12 februarie 2018 la 20:56
  Permalink

  deblocati situatia va rog , ca primarul ile din vulcan are nevoie de caldura,sa incalzeasca tevile dezvelite care incalzeste natura, ca blocurile de 2 ani nu au caldura,,, la noi produsul final este pierderea,, de cand populatia nu are caldura la ile ia crecut mustata mai mare,,, acuma se ocupa de trolebuze,asa cum sa ocupat de telecondola,care se vor ingropa ,ca nu o sa mai fi populatie,,,, ca pleca si moare …

  Răspunde
 • 13 februarie 2018 la 09:27
  Permalink

  va taiati singuri craca de sub picioare

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.