Rovana Plumb a semnat la Petrosani pentru ca firma de distributie a apei din zonã sã primeascã nu mai putin de 90 de milioane de euro pentru implementarea unui amplu proiect ce va îmbunãtãti sistemul de aductiune a apei si canalizarea în mai multe orase ale Vãii Jiului.
Acum, Apa Serv este în faza în care a scos la licitatie o parte dintre lucrãri. „Avem 6 contracte aflate în procedurã de licitatie. Primul este supervizarea, cã fãrã acesta nu putem lucra si sunt în diverse stadii de evaluare”, a spus Monica Tarcea, sef Departament Dezvoltare din cadrul Apa Serv Valea Jiului.
Proiectul este cofinantat din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Infrastructurã Mare 2014-2020 si 85% din valoarea contractului reprezintã fonduri europene nerambursabile; 13% fiind bani alocati de la Bugetul de stat, iar 2% reprezintã contributiile locale ale Consiliilor Locale si Consiliul Judetean Hunedoara.
La Lupeni vor fi reabilitati nu mai putin de 17 km de retea, iar la Uricani alti 7 km, plus  alti 8 km ce vizeazã extinderea retelelor apã la Câmpu lui Neag . Lucãrile, însã, vizeazã si zone din toate celelalte orase ale Vãii Jiului.
„Acum în procedurã avem Petrosaniul, Uricaniul, Lupeniul. Statiile de tratare si avem în derulare un contract pentru furnizarea de utilaje”, a adãugat sefa Departamentului de Dezvoltare.  Proiectul privind ”Modernizarea infrastructurii de apã si apã uzatã în judetul Hunedoara (Valea Jiului) -2014-2020”, prevede realizarea unor investitii majore care vor îmbunãtãti confortul  populatiei:
– Reabilitare aductiuni – 29,2 km (din care aductiune Câmpu lui Neag – 4,2 km);
– Reabilitare retele apã – 69,6 km (Petrosani-18,4 km, Petrila-9,2 km, Aninoasa-1,9 km, Vulcan-16,0 km, Lupeni-17,1 km, Uricani-7,0 km)
– Extindere retele apã Câmpu lui Neag – 8 km;
– Reabilitare canalizare – 47,3 km (Petrosani-11 km, Petrila-7,4 km, Aninoasa-2,5 km, Vulcan-7,2 km, Lupeni-12,8 km, Uricani-6,4 km);
– Reabilitare 1 captare apã Izvorul ;
– Reabilitare 2 statii tratare (Taia si Zãnoaga);
– Statii de pompare – 6 bucãti (2-Petrosani, 2-Lupeni, 2-Uricani);
– sistem centralizat SCADA, inclusiv bransamente electrice
– achizitia de utilaje si echipamente pentru interventii în sistemele de apã si apa uzatã.
Diana Mitrache