Toatã lumea cunostea locul dupã denumirea ”La troitã”. Dar cum perioada  comunistã nu agrea  astfel de manifestãri, dedicate sau cu ocazia unei sãrbãtori religioase, în acest caz una dintre cele mai însemnate – Sfânta Maria Mare, Adormirea Maicii Domnului –  manifestarea a fost interzisã. A fost reînviatã de Asocia?ia Petro Aqua Petro?ani…

Cu circa 70 de ani în urmã, lângã Cãsuta din Povesti, din Parâng exista o piatrã/piedestal pe care era amplasatã o cruce. Imre Szuhanek, presedintele Asociatiei Petro Aqua Petrosani, povesteste cã încã de pe vremea când era copil exista acea cruce, aproape putrezitã, si stia cã acolo se adunau oamenii locului de dincolo si de dincoace de munte, la nedeia Sfintei Marii. Toatã lumea cunostea locul dupã denumirea ”La troitã”.

Dar cum perioada comunistã nu agrea astfel de manifestãri, dedicate sau cu ocazia unei sãrbãtori religioase, în acest caz una dintre cele mai însemnate – Sfânta Maria Mare, Adormirea Maicii Domnului –  manifestarea a fost interzisã, iar troi?a lãsatã în paraginã vreo 60 de ani.

În anul 2006, Daniel Surulescu, fostul director al Companiei Nationale a Huilei si membru al Asociatiei Petro Aqua, a povestit colegilor ecologisti întâmplãri de pe vremea când tatãl sãu vorbea despre Troita din Parâng, despre importanta unei traditii care înfrumuseta viata si unea oameni, despre credintã si înãltare spiritualã.

Asa s-a nãscut ideea reînvierii… Terenul a fost concesionat de Petro Aqua, troita a fost comandatã de Daniel Surulescu mesterilor din Maramures si a fost montatã cu ajutorul Salvamont Petrosani, la pilonul 17 al telescaunului din Parâng.

Primele douã editii au fost organizate doar de Asociatia Petro Aqua, dar Troita Sfintei Marii a adunat în jurul ei alti si alti oameni. Primii care s-au  alãturat au fost cabanierii din Parâng constituiti în Asociatia Mândra, apoi s-au alãturat si edilii Petrosaniului, si an de an Nedeia Troitei a cãpãtat amploare, unind în simtire si traditie Petrila si Petrosaniul, dar si pe cei de la Uricani, Lupeni, Vulcan si Aninoasa. Ceea ce nu este lucru putin.

Si a venit si anul 2012, când anunturile de organizare a Nedeii Troitei din Parâng au curs pe toate canalele pentru a invita oamenii la manifestare. ”Primãria si cabanierii din Parâng organizeazã…” . Nicãieri Petro Aqua nu si-a gãsit locul cuvenit. A apãrut cu greu si dupã discutii insistente de datorie moralã pe afisul Nedeii, spun surse din Primãria Petrosani. Pata de pe obraz le apartine…

Asociatia Petro Aqua îsi va face datoria, discret ca de fiecare datã, revenindu-i si mutarea respectivei troite datoritã noii organizãri a Parângului prin construirea amplului proiect ”Telegondola”. Ecologistii sunt prezenti si ieri la sãrbãtoarea cãreia i-au redat viata pentru oamenii acestor locuri, asa cum au fãcut cu multe alte obiective si manifestãri date uitãrii.

 Ileana Firtulescu