N-au pe nimeni, sunt bolnavi si singurii cu care schimbã o vorbã sunt voluntarii de la Caritas. Vorbim despre zeci de bãtrâni din Petrosani sau Petrila, care asteaptã cu înfrigurare ziua în care tinerii o sã îi viziteze.
Este cea mai frumoasã zi din sãptãmânã si o spun cu drag, ori de câte ori acesti tineri le trec pragul sã le aducã mâncare, ori sã le aducã chitantele facturilor achitate. „Ei îmi cumpãrã de la piatã, îmi spalã haine, cã sunt paralizatã. Nu pot umbla si mi-e foarte greu. Dacã nu ar fi ei nu stiu ce as face. Mã mai ajutã si vecinii, dar ei sunt bazã. Stau de povesti cu mine si mã bucur cã vin sã îmi spele hainele. Am mare noroc cu ei. Nu stiu ce as fi dacã nu ar fi ei”, a spus cu lacrimi în ochi una dintre bãtrânele care  a primit, în aceastã zi, chiar si o prãjiturã fãcutã de voluntari.
Joi a fost Ziua Internationalã a Bolnavului, iar voluntarii  s-au pregãtit din timp, au fãcut inclusiv prãjituri si au mers acasã la cei mai singuri bãtrâni pe care îi au în grijã. „Am adus o plãsutã cu fructe, o prãjiturã,  pentru acesti bãtrâni pe care cei de la Caritas îi îngrijesc. Cu voluntarii am pregãtit prãjitura si cred cã totul a decurs foarte bine.

Doamna ne-a primit cu mare drag si a fost foarte fericitã. Pentru mine este o bucurie si tot ce fac, fac din suflet pentru acesti oameni si orice proiect de acest gen îl fac cu sufletul la gurã si mã implic sã iasã totul bine. În general sunt oameni în vârstã, singuri, care nu au pe nimeni”, a spus Roland, unul dintre voluntarii care a mers la bãtrânii din Petrila.
Bãtrânii i-au asteptat cu sufletul la gurã pe acesti tineri sã le treacã pragul. Ei vin cu tot ce au nevoie si specialistii spun cã este foarte importantã aceastã relatie.  „Voluntarii Caritas, încã o datã, au vrut sã puncteze o actiune în cadrul acestei zile importante si fac vizite la domiciliu. Sunt foarte importante aceste relatii ce se stabilesc între generatii. Este un serviciu care vine în sprijinul persoanelor vârstnice si, de foarte multe ori, pentru bãtrâni, sunt singurele evenimente importante si singurul sprijin pe care îl pot primi”, a precizat Dana Cojocaru, psiholog la Caritas, care participã la aceste evenimente, la fel ca voluntarii.
Aproximativ 50 de bãtrâni sunt în evidentele celor de la Caritas Petrosani. Voluntarii le aduc medicamentele, le fac cumpãrãturile si sunt cei cu care schimbã o vorbã, dupã ce au rãmas singuri pe lume.
Ziua Mondialã a Bolnavului, celebratã la nivel mondial din anul 1993, a ajuns la editia cu numãrul 26 în 2018 si s-a desfãsurat sub tema aleasã de Papa Francisc: „«Iatã fiul tãu… Iat-o pe mama ta».”
Diana Mitrache