Guvernul a alocat 5 milioane de lei Primãriei Lupeni  în luna decembrie a anului 2016, iar din cauza conditiilor meteo nefavorabile banii nu s-au putut folosi în totalitate pentru a efectua lucrãri.  Sumele s-au constituit excedent bugetar, iar odatã cu modificãrile aduse Codului Fiscal, administratiei locale i-a fost retrasã suma de 2,5 milioane de lei. Edilii sperã ca la rectificarea bugetarã din vara acestui an, banii sã le fie returnati.
“Sunt convins cã va fi un an cu multe  realizãri, dar în acelasi timp va fi si un an destul de greu. Trebuie sã luãm în considerare toate pãrtile pozitive pe care le avem, dar trebuie sã luãm în  considerare si pãrtile negative. Nu o sã fiu niciodatã de acord sã facem cheltuieli mai mari decât putem sã le suportãm, deoarece nu vrem ca primãria sã  fie pusã într-o situatie financiarã delicatã. Am fãcut în asa fel încât sã asigurãm angajatilor primãriei salariile  pe care le au. Functionarea orasului trebuie sã fie importantã, astfel încât sã alocãm bani pentru iluminatul public, pentru lucrãrile de zi cu zi si a mai rãmas o anumitã sumã de bani si pentru investitii, dar este una destul de micã deoarece în urma Codului Fiscal care a fost aprobat de cãtre Guvernul României, noi suntem defavorizati. În momentul în care s-a fãcut acest buget, s-a luat în considerare si excedentul pe care l-a avut primãria în 2016. Noi atunci am avut excedent pentru cã am avut inundatii, iar în conturile primãriei am primit banii doar la jumãtatea lunii decembrie. Din punct de vedere administrativ ere imposibil sã dãm drumul la o procedurã de achizitie si astfel am rãmas cu o sumã de 5 milioane de lei în cont. Jumãtate din aceastã sumã nu i-am primit, dar avem promisiunea cã aceste probleme vor fi rezolvate când vom face rectificarea de buget si anume, în luna iulie”,  a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.

Chiar si în aceste conditii, autoritãtile locale din Lupeni au planuri pentru acest an. Investitiile începute anul trecut vor fi duse la bun sfârsit, iar altele noi vor fi demarate. Asta chiar dacã taxele si impozitele locale nu au fost majorate.
“Nu sunt de acord sã mãrim taxele si impozitele locale, deoarece oamenii si asa au putini bani. În momentul în noi le cerem bani mai multi, lor le va fi mult mai greu sã plãteascã. Prefer sã plãteascã toatã lumea o sumã mai micã decât sã mãrim taxele si sã nu plãteascã decât 50%. Am mers cu impozitele la minim, iar legat de investitii, vom finaliza ceea ce am început anul trecut, si anume, platformele de gunoi, terenul de fotbal, parcul de la CAP, ne vom ocupa de iluminatul public, astfel încât consumul primãriei sã fie unul mai mic si am luat în considerare si anumite proiecte noi”,  a mai spus sursa citatã.
Proiectul major care urmeazã a fi demarat la Lupeni în cursul acestui an este cel privind canalizarea din localitate.  “Cel mai important proiect, din punctul meu de vedere este canalizarea în municipiul Lupeni. vom începe  cu cartierul Stefan unde sunt probleme destul de mari, dupã care vom schimba  si în oras toate tevile. Aceastã lucrare o va face ApaServ”, a mai spus Lucian Resmeritã. Investitiile depind însã de fondurile pe care primãria le are la dispozitie.
Monika BACIU