Anchetele politistilor privind destructurarea grupãrilor care se ocupã de furtul si comercializarea huilei extrasã de CEH, s-au concretizat într-un nou dosar ce vizeazã mafia cãrbunarilor.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, în dosarul mafiei huilei sunt implicate persoane importante care au avut legãturã cu compania energeticã hunedoreanã, dar mai ales cu subunitãtile miniere.
Pe de altã parte, anchetatorii care au lucrat la dosarul cãrbunarilor si au destructurat o parte a retelei, au fost amenintati în mod repetat.
”Li s-au trimis mesaje de amenintare pe telefoanele mobile, încercãri nereusite de intimidare. Se cunoaste identitatea celor care au recurs la asemenea actiuni dar mai ales a celor care  i-au îndemnat”, mai spun sursele noastre. Politistii de la Serviciul Transporturi Timisoara au destructurat în luna ianuarie o retea de hoti de huilã, au confiscat sute de tone de huilã iar  12 suspecti au fost retinuti. Razia de amploare a avut loc în cursul noptii  iar mai multe camioane încãrcate cu huilã au fost oprite în trafic si puse sub sechestru de cãtre politisti. ” Cãrbunele era încãrcat în vagoanele CFR si transportat la Mintia, iar pe traseu era furat din aceste vagoane. Pânã în prezent au fost monitorizate mai multe transporturi de minereu de cãrbune sustras, transportul efectuându-se cu camioane de mare tonaj, un transport putând însuma chiar si 7.5 tone. Pretul de vânzare este de aproximativ 500 lei pe tonã. Cãrbunele furat se comercializa cãtre persoane fizice si agenti economici, fiind obtinute sume de  bani sau cantitãti de cereale în schimb.
Suspectii vor fi cercetati pentru infractiuni de furt calificat si complicitate la furt calificat”, spuneau cei de la Sectia Regionalã de Politie Transporturi Timisoara.
Maximilian Gânju