Avram Iancu – din Dunãre, la Polul Nord

Temerarul Avram Iancu iese din mediul în care s-a consacrat –  apa si intrã în cel mai cumplit ger, la Polul Nord, unde sperã sã egaleze performanta lui Tiberiu Useriu, care a trecut de douã ori prin aceastã experientã.
Se pregãteste cu îndârjire si sperã doar sã vinã viu de acolo, pentru cã temperaturile extreme îi dau doar o sansã: sã vinã înapoi campion, sau sã renunte, înainte de muri de frig.
“Cursa aceasta presupune alergarea a 567 de km la temperaturi infernal de scãzute, respectiv minus 30 – 50 C. România  si anul acesta are doi reprezentanti: Florentina din Canada si Polgar Levente din Aiud. Am simtit de ceva vreme cã trebuie sã fiu si eu acolo. Îmi doresc, în primul rând, sã nu mor, în al doilea rând, sã mã întorc sãnãtos si, în al treilea rând, sã termin cursa. Este o cursã a tuturor posibilitãtilor, în sensul rãu al cuvântului. Se poate întâmpla orice”, a spus Avram Iancu, sportivul care ne-a obisnuit cu ideile sale absolut nãucitoare despre cum sã îti depãsesti limitele.
Cursa începe în 9 martie si Avram Iancu spune cã va pleca din 2 martie spre Cercul Polar de Nord, inspirat fiind si de cartea lui Tiberiu Useriu, care a trecut de douã ori prin acest iad. Deja se antreneazã din luna noiembrie în Parâng, dar este constient cã ceea ce îl asteaptã acolo e mult mai mult.  Are o sanie si a primit tot sprijinul comunitãtii locale, primarul Tiberiu Iacob Ridzi fiind cel care i-a urat sã se întoarcã sãnãtos de acolo.
„Vreau sã îl felicit pentru curajul pe care îl are. Si dacã pânã acum ne-a obisnuit în apã, acum vrea la Polul Nord si, cu sigurantã, Parângul l-a ajutat. Cred cã este o cursã periculoasã, dar sperãm sã îl ajute Dumnezeu sã se întoarcã acasã cu bine si, asa cum a devenit un simbol pentru generatia tânãrã, sã fie el simbolul ideii de a-si depãsi  limitele. Totusi, îl sfãtuiesc sã nu facã asta cu orice risc”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, la momentul în care Avram a anuntat intentia sa de a pleca.
Avram Iancu crede în puterile sale, este constient cã va primi apã caldã o datã la 100 de km, ca sã îsi prepare hrana si cã tot ce va cãra în sania cu care acum se antreneazã îi va fi de folos.
Diana Mitrache

3 thoughts on “Avram Iancu – din Dunãre, la Polul Nord

 • 8 februarie 2018 at 06:29
  Permalink

  Dupa Polul Nord poate te duci in pustie(vezi tu Sahara, Gobi, Mojave, Atacama).

  Reply
 • 8 februarie 2018 at 07:18
  Permalink

  Cred ca ar trebui ca Avram Iancu Marius sa faca toate astea in timpul liber. Este convenabil sa lucrezi la o institutie apartinand de primaria Petrosani, sa mergi pe banii primariei la aberatiile astea de „life challenges”(traducere aproximativa „intreceri extreme”) daca pot spune asa….. sa ai liber de la Biblioteca Municipala unde lucrezi, sa fi sponsorizat de Primaria Petrosani, sa se dea mai nou si numele lui „Marelui” bazin scolar de la Economic, ajunge cred.
  Eu propun sa mearga la reality showul „Naked and afraid”(e pe Discovery) …
  Cred ca este un pas normal in cariera asta de competitii exagerate……

  Reply
 • 9 februarie 2018 at 09:57
  Permalink

  Intradevar,…acest om si-o cauta cu luminarea !!… Intradevar,….a realizat ce a realizat,dar….s-o faca de acum inainte ,daca mai vrea pe banii lui s-au cunostintelor private….Comentatorii de mai sus,cred ca au spus ce trebuia !!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *