Lege europeanã pentru reducerea emisiilor de carbon

O lege europeanã a fost adoptatã la Strassbourg. Aceasta prevede reducerea emisiilor de CO2 din industrie în Uniunea Europeanã. Parlamentul European vrea astfel sã se implementeze angajamentele din Acordul de la Paris privind schimbãrile climatice.
România si Bulgaria au primit o derogare de la interdictia de a folosi un fond nou creat din schema UE de comercializare a emisiilor pentru a moderniza sistemele centralizate de încãlzire cu combustibil fosil.
“Legea prevede o crestere a reducerii anuale a certificatelor pentru emisii de carbon tranzactionabile plasate pe piatã cu 2,2% din 2021, comparativ cu 1,74% cum este planificat acum. Acest factor va fi analizat permanent pentru a putea evalua cresterea lui cel mai devreme pânã în 2024. De asemenea, legea impune dublarea capacitãtii rezervei de stabilitate a pietei ETS pentru a elimina certificatele aflate în exces pe piatã; când aceastã rezervã se va activa, va absorbi pânã la 24% din certificatele aflate în surplus, în fiecare an de tranzactii din primii patru, crescând pretul acestora si oferind motive suplimentare de reducere a emisiilor”,  informeazã Agerpress.
Fondul nu poate fi folosit pentru centralele pe carbune
Potrivit legii europene, va exista un fond de modernizare. Acesta nu va putea fi utilizat pentru proiectele care implicã cãrbunele. Exceptie face încãlzirea centralizatã în cele mai sãrace state membre – state cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 30% din media UE în 2013. În acest context, prin derogare vor beneficia România si Bulgaria. Cele douã state vor putea utiliza fondul pentru modernizarea instalatiilor care produc electricitate pe bazã de cãrbune, în perioada 2021-2030, faza a 4-a a ETS. Însã dacã cele douã state vor utiliza acest fond pentru a-si moderniza sistemele bazate pe combustibili fosili, vor fi obligate sã foloseascã un numãr echivalent de certificate gratuite pentru investitii în surse de energie de alt tip.
Monika BACIU

5 thoughts on “Lege europeanã pentru reducerea emisiilor de carbon

 • 7 februarie 2018 at 19:21
  Permalink

  Termocentrala Paroseni este moderna iar in luna august va indeplini toate conditiile de mediu .

  Reply
  • 7 februarie 2018 at 20:21
   Permalink

   In acceptiunea ta notiunea de moderna inseamna si eficienta? Pentru ca tehnologia subcritica de producere a energiei electrice in UE nu e moderna deloc si cu atat mai putin eficienta. E o tehnologie in care in UE nu se mai investeste deloc nici macar in modernizari. Se inlocuieste masiv. Ai auzit de tehnologie supracritica, sau de ultrasupracritica, dar de avansat ultrasupracritica?
   Cred ca n-ar fi rau sa te mai documentezi, ca ai cam ramas ancorat in tehnologiile anilor 60.
   As putea sa pun un pariu ca nu ai nici macar cea mai mica idee despre ce vorbesti.

   Reply
   • 7 februarie 2018 at 20:37
    Permalink

    @ Parerolog , …. cel ce scrii zilnic comentari sub diferite nume si critici mineri , pensionari mineri , minerit sau tot ce se vrea sa se faca in valea jiului , esti invidios trantor , ai fost dat afara de la Mina ca esti betiv , puturos , …

    Reply
 • 8 februarie 2018 at 10:35
  Permalink

  Sa le dea cineva legea si idiotilor care vor sa inchida hidrocentrala de pe Jiu. Hidrocentralele sunt o sunt alternativa de producere a energiei electrice fara emitere CO2 in atmosfera, numai ca niste sorosisti infecti numiti Agent Green o vor inchisa.

  Reply
 • 9 februarie 2018 at 09:49
  Permalink

  deci se poate,asteptam acum noi angajari ,mariri de salarii si cat mai multe sambete lucrate

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *