Nu e Ignatul si nici Craciunul nu se apropie. In Colonia Petrosani, insa, porcii se transeaza in mijlocul curtii din fata blocului, iar carnea se da pe datorie.

Dis de dimineata, luni, doi tineri au adus cu o caruta in cartierul Colonie din Petrosani, la locuintele sociale, un porc. Alaiul s-a inmultit rapid. Animalul era mort si, imediat

s-a incropit o masa de sacrificare. Cativa barbati au apucat animalul sacrificat, si l-au pus pe un lemn. Altii au adus o butelie si un arzator si imediat zona s-a animat de zeci de copii care priveau minunea. Peisajul nu le e strain celor care  traiesc in zona. „Il taie si il vand la bucata. Sunt oameni saraci aici si le da si pe caiet”, spune un privitor de la distanta. Asta pentru ca nu oricine se poate apropia de locul sacrificiului. „Ce vreti? Noi nu suntem vedete. Mancam si noi ceva”, au replicat barbatii care au transat animalul in strada. „Al dau cu 12 lei kilogramul si multi iau pe datorie”, ne soptesc cei care privesc de la distanta, pentru ca nu toti au acceptul de a participa la ritual.

In cateva minute, copiii se aseaza pe o piatra si nimeni nu mai spune nimic. De jur imprejur e mizerie, caii carutei cu care a fost adus porcul pasc nestingheriti, in timp ce oamenii isi vad de treaba. Si asta fix In fata blocului, dimineata pe racoare.

Diana Mitrache