Angajatii de la CEH riscã sã nu îsi primeascã salariile

Contributii sau salarii aproape imposibil de plãtit, dosare penale, functionare pusã sub semnul întrebãrii, sunt doar câteva din problemele majore cu care se confruntã Complexul Energetic Hunedoara.
Trecerea contributiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului îi poate lãsa pe salariatii Complexului Energetic Hunedoara fãrã salarii, iar conducãtorilor societãtii le-ar putea aduce un dosar penal. Neplata contributiilor fiscale este faptã penalã, potrivit noului Cod Fiscal.
Angajati fãrã salarii?
Pânã la finalul acestei luni, Complexul Energetic Hunedoara trebuie sã achite contributiile sociale ale salariatilor. Numai cã existã o problemã. Nu sunt bani! Plata contributiilor i-ar putea lãsa pe salariati fãrã lefuri, în timp ce neplata contributiilor le-ar putea aduce conducãtorilor societãtii un dosar penal.
“Am avut o serie de întâlniri la Camera de Industrie, cu domnul Iulian Iancu, cãruia i-am adus la cunostintã toate problemele mari cu care se confruntã Complexul Energetic Hunedoara, si anume, necesitatea prelungirii rapide a serviciilor de sistem, problemele mari generate de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care ne vor duce în situatia în care aceste contributii nu vor putea fi virate decât de la exploatãrile care au ajutor de stat si astfel ne pun în situatia de a avea o problemã în ceea ce priveste plata salariilor. Nimeni nu îsi va asuma doar plata salariilor si neplata contributiilor pentru cã în momentul de fatã acest lucru este penal”,  a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Presedintele Consiliului de Administratie al CEH, Stamin Purcaru, sustine cã se doreste plata contributiilor, însã se va face o analizã în acest sens. Veniturile societãtii sunt reduse din cauza preturilor mici la care se tranzactioneazã energia pe bursã.
“Mâine avem o întâlnire cu directorul general la Bucuresti sã facem o analizã. În principiu, noi dorim sã le plãtim. Nu se pune problema de a nu dori. Veniturile sunt conditionate de pretul de vânzare a MWh si, din nefericire pentru noi, preturile sunt foarte jos. Veniturile se fac din vânzare, iar vânzarea are la bazã pretul si cantitatea si în conditiile astea nu mai este ianuarie de anul trecut, când s-a fãcut profit si când cineva spunea ce management de succes avem. Ãsta e managementul care depinde de reglementãri. Dorinta este sã plãtim, dar trebuie sã facem o analizã”, a declarat Stamin Purcaru, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara.
Cei de la sindicat spun cã la nivel de Guvern se cunosteau toate aceste repercusiuni pe care Codul Fiscal le va avea asupra societãti energetice.
“Contributiile nu vor putea fi plãtite. Noi am mai spus asta. Noi nu am fost de acord cu trecerea acestor contributii. Am transmis premierului Tudose, am transmis doamnei ministru Lia Olguta Vasilescu cã acest lucru se va întâmpla la Complexul Energetic Hunedoara. Lucrurile erau stiute de ei. În compania asta, salariile trebuie plãtite si activitatea trebuie continuatã. Perioada care vine e una extrem de grea. Riscul de a ne trezi cã nu ne sunt plãtite contributiile, riscul de a ne trezi cu termocentrala Mintia opritã, riscul de a nu asigura cantitatea de cãrbune necesarã functionãrii celor douã termocentrale sunt elemente care caracterizeazã situatia de fatã a Complexului Energetic Hunedoara si posibilitãti iminente de nemultumiri sociale. Nu consider  cã în România centenarului si în România anului 2018, un angajat pentru munca prestatã sã nu beneficieze de drepturile salariale si de plãtile prevãzute în contractul colectiv de muncã”, a mai spus Darius Câmpean.
Contributiile salariatilor de la CEH se ridicã la peste 3 milioane de lei lunar, în conditiile în care pentru angajatii de la minele Lupeni si Lonea, dãrile sunt suportate din ajutorul de stat.
“Va fi mai greu având în vedere faptul cã noi eram în urmã cu plata contributiilor. Stopajul  la sursã l-am plãtit, dar la contributii avem restante. Sperãm sã ne ajute si vremea în trecerea pragurilor. Apoi nu stiu. Pentru salariatii de la Lupeni si Lonea contributiile se plãtesc din ajutorul de stat. Suma pe care o avem de plãtit pentru ceilalti angajati este de peste  3 milioane de lei. Va fi greu, dar sperãm sã ne ajute si preturile de pe piata de energie”, a declarat, în urmã cu câteva sãptãmâni,  Viorel Stancu, directorul general al CEH.

Urgentarea SIEG
Sindicalistii cer si urgentarea procedurilor privind acordarea ajutorului de tip SIEG. Numai cã reprezentantii salariatilor au o altã viziune asupra acestui ajutor, fatã de varianta de lucru de la minister. Sindicalistii vor douã grupuri la Mintia, în timp ce la minister se discutã pe varianta unui singur grup.  “Am cerut urgentarea SIEG asa cum îl vedem noi, douã grupuri la  termocentrala Mintia si rezolvarea problemelor de mediu acolo si un grup la termocentrala Paroseni. Am solicitat cã în momentul separãrii, dacã acest lucru se va face, sã gãsim o formã prin care entitãtile energetice sã preia cãrbune de la entitãtile miniere, pentru cele douã (Vulcan si Livezeni – n.r.) cu recunoasterea pretului de productie. Este o problemã destul de complicatã”,  a mai spus Darius Câmpean.
Productie si  dupã 2018 pentru minele Lupeni si Lonea?
O altã variantã propusã de sindicalisti constã în prelungirea activitãtii de productie a minelor Lupeni si Lonea si dupã anul 2018. Încã nu existã un rãspuns oficial de la Comisia Europeanã privind prelungirea productiei pânã la finalul acestui an.
“Pentru a asigura necesarul de productie am avut o discutie destul de amplã pentru prelungirea acordãrii ajutorului de stat cu productie si dupã anul 2018, implicã si modificarea regulamentului 787. Acel regulament expirã anul acesta si vom vedea ce trebuie fãcut. Noi vrem prelungirea aceasta  din mai multe motive, din punct de vedere social, din punct de vedere al asigurãrii productiei de cãrbune”,  a mai spus sursa citatã.
“Nu poti sã discuti altceva cu Comisia Europeanã pânã nu termini discutia pe care ai avut-o. Lucrurile trebuie analizate, nu sunt simple si trebuie sã ne punem la masã. Lucrurile trebuie analizate cu întelepciune, sã vedem ce câstigãm, ce pierdem, sã nu riscãm sã pierdem totul, la un moment dat”, a declarat Stamin Purcaru.
Nici pânã în prezent, Comisia Europeanã nu a trimis un rãspuns legat de prelungirea activitãtii de productie de la mina Lupeni, însã sindicalistii sustin cã tehnic oficialii europeni au dat un aviz pozitiv. “Prelungirea pentru mina Lupeni e venitã, dar e o problemã legatã de o interpretare privind regresivitatea întregului ajutor de stat. Aici s-au cerut explicatii suplimentare. Intrarea Lupeniului si Lonea în aceastã schemã de ajutor de stat nu a mai creat regresivitatea asteptatã. A fost un plus de cheltuialã. Tehnic, avizul este pentru functionarea exploatãrii miniere”,  a mai subliniat Darius Câmpean. Sunt doar câteva din problemele cu care se confruntã Complexul Energetic Hunedoara. Societatea nu a mai înregistrat veniturile  din iarnã anului trecut, atunci când preturile la energie erau de 700 de lei/MWh.
Monika BACIU

20 thoughts on “Angajatii de la CEH riscã sã nu îsi primeascã salariile

 • 6 februarie 2018 at 20:30
  Permalink

  Trece timpul si nu se vad investitiile promise de guvernul PSD – ALDE la EM Livezeni si EM Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului .

  Reply
  • 6 februarie 2018 at 20:44
   Permalink

   Corect , vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

   Reply
 • 6 februarie 2018 at 20:50
  Permalink

  in sfarsit, iese adevarul la iveala. Multe companii de stat nu isi plateau contributiile sociale desi beneficiau de ele.

  Reply
 • 6 februarie 2018 at 21:29
  Permalink

  Iarna anului trecut a fost atipica. CEH a fost ajutat de preturile bune cand minerii mai dadeau ceva carbune.
  Iarna asta a fost din nou in favoarea CEH. Vremea buna a facut sa nu se resimta dramatic lipsa carbunelui la CEH, care si-a redus productia de carbune cam la jumatate fata de anul trecut.
  CEH asigura zilnic carbune pentru un corp de cazan la Mintia, cantitate total insuficienta pt. Paroseni.
  SIEG-ul se fundamenteaza doar pe carbune indigen, care nu poate asigura functionarea grupului de la Paroseni si 2 grupuri la Mintia. Sau se va functiona cu fiecare grup cate 2 luni pe an?
  Ca sa poata functiona cele 3 grupuri este necesara o productie de carbune a minelor din VJ de 7500-8000 t/zi. Nici o prognoza nu arata ca aceasta productie va putea fi realizata.
  Solutiile nefezabile intarzie si pot chiar bloca solutiile viabile.

  Cu siguranta neplata contributiilor va atrage foarte repede plangeri penale si actiuni in civil impotriva conducerii CEH. Vorbim de lipsirea oamenilor de dreptul la pensie pentru perioada neplatita (pentru perioada respectiva nu se inregistreaza vechime in munca, ca si cum nu ar fi lucrat). Cred ca nemultumirea va genera mult mai mult decat o plangere penala. Plata contributiilor nu sunt functie de dorinta nimanui. Sunt obligatie si sunt prima prioritate.

  Reply
 • 7 februarie 2018 at 09:18
  Permalink

  Funia se apropie de gat. 28 ani in care FSN, PD, PSD, PNL, PNT s.a. au pus pe butici minieritul din Valea Jiului. Au furat ca in codru cei de la putere alaturi de cei care au condus RAH, CNH sau CEH si desigur lor li s-au alaturat teparii din Valea Jiului care si-au spus oameni de afaceri: Aurelian Serafinceanu, Sorin Apostu, Alin Simota s.a.
  Culegem ce am semanat.

  Reply
 • 7 februarie 2018 at 10:47
  Permalink

  vedeti-va de treaba nu dispare CEH-ul cum vor unii, din contra se maresc salariile, cresc pensiile ,se mai fac si angajari

  Reply
 • 7 februarie 2018 at 12:55
  Permalink

  Sa plateasca aceste contributii din salariile umflate ale directorilor,ing sefi,sefi servicii si sectoare,lideri de sindicat si pupilelor acestora,carora li s-au facut salarii f mari in calitate de de pupincuristi ai conducerii(administrative ,sindicale) si nu in ultimul rand al iubitului partid! Sa nu uitam ca tot aceste conduceri(administrativa,sindicala)au dat bani in decembrie trantorilor care aveau conditii de pensie,dar acestia au un merit:”au facut trotuarul”in campaniile electorale! Nimic nu ramane necompensat ! „Traiasca” psd !

  Reply
 • 7 februarie 2018 at 13:07
  Permalink

  Sa multumim psd-lui pt jalea din Valea Jiului !

  Reply
 • 7 februarie 2018 at 13:14
  Permalink

  Sa plateasca din salariile f mari ale conducerilor administrative si sindicale,precum si ale pupilelor acestora ! Interesanta ar fi o investigatie comuna a presei din Valea Jiului referitor la cat castiga cei mai sus mentionati(cu mentiunea ca pupile=soti,sotii,frati,surori,cumnati,cumnate samd…)

  Reply
 • 7 februarie 2018 at 14:08
  Permalink

  Cirip , Hunedorean , … este acelas invidios care scrie zilnic comentari sub diferite nume , are invidie pe mineri , pensionari mineri , minerit sau tot ce se vrea sa se faca pentru valea jiului , traieste din ajutorul social (bani nostri publici) strange harti de pe strada cateva ore pe luna si curata in particular subsolul blocului pentru 5 lei de apartament dar banul mare vine de la nevastasa din Italia care ingrijeste doi mosnegi , uni vecini spun ca se masturbeaza auzind zgomote , dupa care se calmeaza …

  Reply
  • 7 februarie 2018 at 14:12
   Permalink

   dar toata invidia lui (Cirip , Hunedorean , …..) este ca a fost dat afara de la Mina ca este betiv , puturos , …

   Reply
 • 7 februarie 2018 at 14:40
  Permalink

  Ce „bine”isi publica autobiografia vecinul si vecina! Daca stiu ce inseamna!

  Reply
 • 7 februarie 2018 at 15:32
  Permalink

  nu inteleg de ce comentati lucram sambete facem duble,avem transport gratuit,hrana calda,lucram 5 ore pe zii,pensii mari iesim la pensie la 45 de ani ,unde este mai bine ca-n valea jiului?

  Reply
 • 7 februarie 2018 at 17:00
  Permalink

  cum se explica faptul ca ,cam de 2-3 ani, k este de 1 indiferent daca dai sau nu carbune?de unde bani?

  Reply
 • 7 februarie 2018 at 17:21
  Permalink

  Cirip , Hnedorean , miner , dj , …. este acelas invidios care scrie zilnic comentari sub diferite nume este invidios pe mineri , pensionari mineri , minerit sau tot ce se vrea sa se faca in valea jiului pentru ca a fost dat afara de la Mina ca este puturos , betiv , … , nevastasa lucraza in Italia ingrijind doi mosnegi iar el sta acasa si se masturbeaza . Prostule , de 3 ani nu se mai acorda hrana calda la mineri , nici transport gratuit , iar timpul de lucru este de 6 ore . Mineri vaii jiului muncesc din greu in subterane , in praf (silicoza) , gaze , umiditate , …

  Reply
  • 7 februarie 2018 at 18:09
   Permalink

   prostane anul trecut in luna mai adica sa intelegi incepand cu data da 10.05.2017 am iesti de la E.M LIVEZENI la pensie,ultmii 5 ani i-an lucrat ca electrician la complex mecanizat ,asa ca siu ce vb,daca mata te-a facu prost sau natura ste problema ta ca ai halucinatii

   Reply
   • 7 februarie 2018 at 18:15
    Permalink

    era sa uit am 24 de ani lucrati ca rlectricin numai la sector de productie,nu labagiu postac ca tine

    Reply
    • 7 februarie 2018 at 18:37
     Permalink

     dj , Hunedorean , Cirip , miner …. cel ce scrii zilnic comentari sub diferite nume , ai fost dat afara de la Mina pentru ca esti betiv , puturos , … asta este motivul de critici mineri , pensionari mineri , minerit sau tot ce se vrea sa se faca pentru valea jiului . Ma labagiule nu se mai acorda hrana calda la mineri din toamna lui 2015 , dute in Italia si spala babe .

     Reply
     • 7 februarie 2018 at 21:09
      Permalink

      o p.ul.a a intrat in mata o p……. u…….la a iesit,daca esti prost si retardat si nu intelegi limba romana si o ti numai pe a ta duteeeeeeee i-ti doresc succes ,bafta fraiere ,nu am timp sa imi pierd timul cu toti retardatii

 • 9 februarie 2018 at 12:41
  Permalink

  Anul acesta firma mea o sa pl?teasc? toate d?rile c?tre stat cand pl?te?te sau cum pl?te?te si complexul, m-am saturat sa fiu fraier!!! Iar pt acest lucru fac sesizare institu?iilor abilitate din timp

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *