Familiile din Valea Jiului îsi trãiesc durerea în tãcere. S-au scurs 7 ani de la accidentul de muncã de la mina Uricani. Cinci oameni si-au pierdut viata. Dosarul a ajuns pe rolul instantei în urmã cu 6 ani. Încã nu se cunosc adevãratii vinovati.
“Au trecut 7 ani de la tragedia din mina Uricani. Pe 5 februarie 2011, cinci mineri electricieni îsi pierdeau viata dupã o explozie produsã de la scurgeri de metan în subteran. Familiile celor trecuti în nefiintã nici astãzi nu au aflat cine este vinovat pentru aceastã tragedie, cãutându-si cu disperare dreptatea în instante.Familiile din Valea Jiului îsi trãiesc durerea în tãcere”,  spune Cristina Prunã, deputat USR. Deputatul mai subliniazã cã la nivelul guvernamental nu existã niciun plan pentru mineritul din Valea Jiului. De-a lungul timpului s-au fãcut zeci de planuri. Niciunul nu a fost pus în aplicare. Salvarea nu a venit pentru mineritul din Valea Jiului.
“Astãzi, guvernarea PSD-ALDE nu are niciun plan serios cu privire la mineritul din România. Dar, absolut niciunul! În marele program de guvernare, nu se mentioneazã nimic despre Complexul Energetic Oltenia, de exemplu. Cât despre cel din Hunedoara, existã o singurã mentiune, legatã de salvarea termocentralelor Mintia si Paroseni. Pentru aceasta, guvernarea PSD-ALDE trebuia sã întocmeascã în anul 2017 un plan de reorganizare al Complexului Energetic Hunedoara si care sã fie negociat cu cei de la Comisia Europeanã. Adicã, acest plan trebuie sã fie unul care pune accent pe eficientã economicã, nu pe plimbarea datoriilor de colo pânã colo. Credeti cã cei din PSD si ALDE au fãcut ceva? Absolut nimic!
În acest timp, putinele mine care mai functioneazã nu au mai cunoscut o investitie de pe vremea lui Ceausescu. Nici mãcar nu stim dacã la mina Livezeni s-au montat stâlpii de sustinere dupã accidentul de anul trecut, de exemplu. Situatia este dezastruoasã si actualei guvernãri nu îi pasã de loc. Deh, încã nu este an electoral ca sã mai aibã pe cine fraieri în Valea Plângerii”, mai noteazã parlamentarul.
Cristina Prunã cunoaste situatia din Valea Jiului. aceasta a intrat si în subteranul minei Lupeni unde a luat contact cu problemele cu care seconfruntã minerii.
Monika BACIU