Inspectoratul Teritorial de Muncã a finalizat cercetarea accidentului de muncã  de la EM Lupeni produs în data de 5 octombrie 2017.  Inspectorii de muncã apreciazã cã sunt patru motive pentru care s-a produs accidentul mortal de la mina Lupeni. Dosarul a fost avizat de Inspectia Muncii si va fi înaintat Parchetului de pe lângã Judecãtoria Petrosani.
“Conform raportului, au fost identificate patru cauze principale care au concurat sinergic la  producerea respectivului eveniment. Cauzele principale, conform expertizei tehnice sunt: starea de tensiune excesivã, dezvoltatã asupra preabatajului Panou 7C; prezenta faliei directionale care a intersectat preabatajul; efectul undelor seismice generate de explozii asupra  stabilitãtii faliei; sustinerea abatajului a fost incapabilã sã preia sarcina dinamicã produsã la surparea      cãrbunelui si a rocilor din acoperis. La finalizarea cercetãrii, conform prevederilor legale a fost solicitat avizul Inspectiei Muncii Bucuresti, aviz care a fost dat la începutul lunii februarie 2018”, aratã ITM Hunedoara.
Dosarul complet de cercetare a accidentului colectiv de muncã contine peste 1300 de file, din care doar procesul verbal de cercetare contine cca 50 de pagini.
“Dosarul urmeazã sã fie înaintat Parchetului de pe lângã Judecãtoria Petrosani care va instrumenta cazul din punct de vedere al naturii penale, detalii ulterioare si mai amãnuntite din vor putea fi fãcute publice doar dupã finalizarea acestor aspecte de naturã penalã. ITM Hunedoara asigurã toti lucrãtorii si angajatorii cã va fi mereu vigilent si prezent prin mãsuri preventive pentru a preîntâmpina aparitia unor noi cazuri de accidente de muncã ce pot avea consecinte grave si foarte grave”, mai aratã ITM.
În cercetare au fost angrenati si cercetãtori de la INSEMEX si Universitatea Petrosani.
“Datoritã complexitãtii evenimentului au fost solicitate expertize tehnice complexe Universitãtii din Petrosani, universitate de la care au fost implicate mai multe catedre de  specialitate. Totodatã inspectorii de muncã au demarat propriile investigatii si anchete în paralel cu expertizele necesare.
În decursul lunii ianuarie 2018 Universitatea din Petrosani a înaintat cãtre ITM Hunedoara forma finalã a Raportului de expertizã tehnicã, raport de la care inspectorii de muncã implicati în cercetarea evenimentului si elucidarea cauzelor producerii acestuia au continuat cercetãrile”, spun specialistii de la INSEMEX.
Amintim faptul cã la începutul lunii octombrie 2017 patru mineri au fost prinsi de o surpare în mina Lupeni. Din cele patru persoane surprinse, una a reusit sã se evacueze singurã, una a murit pe loc, a treia a avut politraumatisme care nu i-au pus viata în pericol, dar au necesitat o perioadã de recuperare medicalã,  iar al patrulea a încetat din viatã ulterior, la spital.
Monika BACIU