Salariile personalului de la Spitalul de Urgentã din Petrosani nu vor scãdea, ca urmare a modificãrilor aduse Codului Fiscal, însã depind de contractul cu Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate.  În functie de contract, care urmeazã a fi semnat zilele viitoare, reprezentantii celei mai mari unitãti medicale din Valea Jiului vor putea spune ce se întâmplã cu veniturile salariatilor.
“Salariile de la nivelul spitalului, cel putin pe estimãrile care s-au fãcut nu scad. Urmeazã sã vedem (care este efortul financiar suportat de angajator ca urmare a trecerii contributiilor de la angajator la angajat – n.r.), încã nu avem foarte clar care va fi efortul financiar al spitalului si care va fi efortul financiar al Casei de Asigurãri”, a declarat medicul Alin Vasilescu, managerul SUP Petrosani.
Salariile celor care lucreazã în domeniul medical sunt suportate din contractul pe care unitãtile medicale îl au cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate si virãri bugetare pe baza unor ordonante de urgentã.
“Salariile vin din acest contract si o parte vin din anumite ordonante  de urgentã, care acoperã o parte din sumele cu care au crescut salariile începând din octombrie 2015 încoace. La ora actualã, veniturile spitalului sunt constituite din fondurile care vin pe contractul cu Casa de Sãnãtate si pe aceste ordonante de urgentã. Se estimeazã cã asa va fi si în continuare, dar pânã nu e semnat contractul cu Casa nu pot sã spun ceva concret. În mod normal pânã în data de 15 februarie trebuie sã se lãmureascã pentru cã trebuie sã se dea salariile”, a mai spus sursa citatã.
În tot acest timp, la nivel de ramurã, federatia Sanitas pregãteste miscãri de protest. Potrivit sindicalistilor, multor angajati din sistemul medical le vor scãdea salariile, ca urmare a trecerii contributiilor de la angajator la angajat.
Monika BACIU