Se cautã limitele ariei protejate din Defileul Jiului

Lucrãrile hidrotehnice din Defileul Jiului trebuie oprite. Este o decizie a instantei, însã ecologistii au cerut ajutor institutiilor statului. Prefectul de Hunedoara, Fabius Kiszely  spune cã a convocat o  întâlnire, dar, desi nu a participat la cea de la Gorj în care s-a discutat functionarea sau nu a hidrocentralelor, situatia nu este fãrã iesire.
Crede acum cã ar trebui delimitate corect granitele ariilor protejate. În schimb, prefectul sustine clar cã poate verifica doar legalitatea, nu si oportunitatea acestor lucrãri.
„Am înteles cã se discutã modificarea limitelor ariilor protejate. Am convocat o actiune la nivelul judetului Hunedoara, pentru cã avem probleme referitor la ce înseamnã ariile protejate, mai exact limitele lor.  Urmeazã ca fiecare UAT ( n.r. Unitatea Administrativ Teritorialã) sã îsi spunã punctul de vedere si sã  vinã cu propuneri în acest sens. În ce priveste Defileul Jiului, chestiunile sunt dincolo de ce înseamnã Prefectura Hunedoara sau Gorj. Cred cã aici o implicare majorã ar trebui sã aibã Ministerul Mediului, Directia Biodiversitate”, a precizat Fabius Kiszely, prefectul judetului Hunedoara.
Autorizatia de constructie a Microhidrocentralelor din Defileul Jiului a fost anulatã în instantã. Potrivit portalului, în 14 decembrie 2017, Curtea de Apel Bucuresti: „Respinge exceptia tardivitãtii invocãrii exceptiei de nelegalitate. (…) Anuleazã autorizatia de construire emisã de Consiliul Judetean Hunedoara si autorizatia de construire emisã de Consiliul Judetean Gorj”. Asta înseamnã cã lucrãrile ar trebui sã fie întrerupte.
Ecologistii de la Agent Green, care au luptat pentru asta, au crezut cã au obtinut definitiv încetarea lucrãrilor si sperã sã nu porneascã niciodatã aceste hidrocentrale, însã, existã deja petitii care cer sprijin autoritãtilor din cele douã judete, pentru ca Hidroelectrica sã nu porneascã lucrul.
Autoritãtile statului român cautã acum solutii pentru punerea în conservare a lucrãrilor. în conditiile respectãrii legii si obtinerii autorizatiilor necesare, aceasta fiind singura solutie pânã la comunicarea motivãrii instantei, act ce ar permite societãtii stabilirea urmãtorilor pasi pentru deblocarea proiectului de la  Bumbesti-Livezeni.
Pânã acum au fost investite sume uriase în aceste douã amenajãri de pe teritoriul judetului Hunedoara si cea de pe Gorj. Cifrele aratã cã lucrãrile care au fost realizate sunt aproape gata si cã acum se mai fac doar lucrãri de echipare si montare a instalatiilor în centrale. Pânã în data de 31.12.2016, valoarea totalã a lucrãrilor a fost de  619.837.480 de lei, devizul total general fiind de peste 100 de milioane de euro.
În afara celor douã tunele din defileu, investitia este completatã de un baraj cu microhidrocentralã amplasat la Livezeni, la intrarea în defileu, care permite acumularea unui volum de apã de 130.000 mc, precum si de o centralã suprateranã echipatã cu 3 grupuri Francis, pentru un debit total instalat de 36 mc/s, si putere instalatã de 40,5 MW. Complexul energetic, dacã va fi vreodatã finalizat, va avea o capacitate anualã de 259 GWh.
Diana Mitrache

37 thoughts on “Se cautã limitele ariei protejate din Defileul Jiului

 • 4 februarie 2018 at 18:16
  Permalink

  Nu este normal ce s-a intamplat. La data inceperii lucrarilor in anul 2003 Hidroelectrica detinea toate autorizatiile necesare pentru executarea acestor hidrocentrale. La aceeasi data Parcul National Defileul Jiului NU exista. Nu pot sa te trezesti dupa 15 ani si peste 160 milioane de euro investiti si sa spui stop joc. Trebuie gasita o cale de mijloc care sa permita punerea in functiune a capacitatilor energetice reprezentate de cele 2 hidrocentrale.

  Reply
 • 4 februarie 2018 at 18:47
  Permalink

  „Complexul energetic, dacã va fi vreodatã finalizat, va avea o capacitate anualã de 259 GWh.”
  Daca aceasta informatie este reala vorbim de un obiectiv extrem de important din punct de vedere economic pentru Romania. 259 GWh/an = 259.000.000 KWh/an. Consumul mediu lunar al unui cetatean care detine un apartament de 2 camere este undeva in jurul a 300-400 KWh/luna ceea ce ar insemna ca in 12 luni aceste hidrocentrale ar produce energia electrica necesara pentru a alimenta un numar de 54.000 apartamente timp de un an de zile.
  In fata acestor cifre argumentele celor care vor sa se inchida hidrocentrala pentru a se putea face rafting pe Jiu palesc.

  Reply
  • 4 februarie 2018 at 22:00
   Permalink

   Iulian, cine crezi ca pune botul la manipularea ta ieftina? Celalalte hidrocentrale ale Hidroelectricii funtioneaza sub capacitate, pentru ca este supraproductie si nu este nevoie de toata capacitatea lor in sistem. Acele 54.000 de apartamente au curent si cu si fara secarea Jiului pe toata lungimea Defileului. Si unnde-i lege nu-i tocmeala. Acolo sunt specii protejate, care au dreptul la viata, la fel ca tine. Nu esti tu mai cu mot!

   Reply
   • 5 februarie 2018 at 08:30
    Permalink

    Daca ai fi citit cu atentie ai fi vazut ca ma refeream strict la cifra din articol iar calculele sunt reale bazate pe cifra din articol.

    Reply
 • 4 februarie 2018 at 20:09
  Permalink

  Daniela,Iulian sau Simona tot una.I-mi place ca nu te lasi.Este clar pentru mine ca esti foarte interesata sau interesat(functie de ce ai intre picioare) de aceasta hidrocentrala.Cu siguranta ai interese mari in acest sens,Daca nu esti vreun promotor al distrugerii naturii atunci cu siguranta esti un pierdant al locului de munca si in disperarea ta ne aburesti cu becul care ,vai ,nu va mai arde daca nu se finalizeaza hidrocentrala.Te-as invita la urmatorul exercitiu:Intra pe saitul Transelectrica si ai sa observi ,in timp real ,productia si consumul de energie electrica la o ora de varf .Ai sa vezi ca este o productie de 8100-8200 de MW si un consum de 7700-7900 de MW din care rezulta un plus de 200-400 de MW.Hidrocentrala ta va produce 700 de MW pe zi ,adica un fleac,si asta in conditiile in care jiul va avea un debit constant,dar dupa cum se stie debitul lui este foarte mic vara si foarte rar peste medie in restul anotimpurilor.Acestea sunt datele reale care nu au fost luate in calcul cand sa gandit prost ,zic eu,amplasarea acesteia in Defileul Jiului.Nu mormolocii si raftingul ma ingrijoreaza pe mine,ci faptul ca in Romania nu se mai gandeste sanatos.Nu sunt un admirator al comunismului care in 45 de ani a facut ceva,pot spune ca sunt foarte liberal in gandire dar nu pot sa constat ca in 28 de ani nu sa construit nimic semnificativ.Se cacaiesc cu niste amarate de autostrazi,tot ce fac se duce naibii dupa cateva luni de zile.Toata lumea e pe furat si inavutire.Te cred ca esti ingrijorat ca ramai fara loc de munca,dar daca ai ceva in cap o sa te poti descurca in viata daca nu si culesul de zmeura si ciuperci este o solutie sau intra in politica prin a lipi afise.

  Reply
  • 5 februarie 2018 at 08:34
   Permalink

   Gheorghe indiferent cate ID folosesti trebuie sa intalegi ca 90% din populatia Vaii Jiului este pro-hidrocentrala pentru ca lumea este rationala si nu accepta ca 160 milioane de euro si milioane de KWh/an sa fie risipiti ca sa faceti voi rafting pe Jiu. Capisci???

   Reply
   • 5 februarie 2018 at 09:03
    Permalink

    Facusi tu sondaj Timona? Banii oricum sunt aruncati, si nu mai pot fi recuperati, pentru ca este surplus la productie si nu cumpara nimeni curentul celor 2 hidrocentrale, decat daca altele functioneaza sub capacitate, asa ca n-am facut nimic. Iar din turism gravitand in jurul raftingului (avantaj competitiv, pentru ca doar aici se poate face rafting cum trebuie in tara), localnicii pot trai bine. De la cele doua hidrocentrale au doar curent mai scump, niciun avantaj. Non ho capito perché è assurdo.

    Reply
  • 5 februarie 2018 at 08:52
   Permalink

   Gigele sezi bland, toata luna ianuarie 2018 Romania a importat in orele de varf energie electrica din Ungaria.

   Reply
  • 5 februarie 2018 at 09:07
   Permalink

   Gheorghe hai sa-ti spunem cum sta treaba. Constructia hidrocentralelor de pe Jiu este blocata in instanta de ONG-ul de mediu Agent Green, un ONG finantat exclusiv de George Soros. Pe langa hidrocentralele de pe Jiu cei de la Agent Green au mai inchis deja si hidrocentrala de la Taia si sunt in faza avansata cu procesul pentru inchiderea termocentralei de la Mintia. Baietii astia au misiune clara de a bloca capacitatile de productie energetica ale Romaniei pe zona de vest ale tarii. Daca pricepi bine, daca nu iar bine. Vrei mai multe detalii despre Agent Green? Gasesti detalii aici: http://www.fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=324475&title=fluierul-va-dezvaluie-ca-ong-ul-de-mediu-agent-green-ai-carui-activisti-au-trecut-cu-jeepul-peste-proprietarul-din-retezat-paralizandu-l-pe-viata-este-finantat-din-banii-miliardarului-george-soros

   Reply
 • 4 februarie 2018 at 21:45
  Permalink

  Ecologistii stia sunt instrumentele intereselor economice straine in Romania. Cum poti sa arunci sute de milioane de dolari pe apa sambetei ca s-ai trezit peste noapte ca defileul este arie protejata. E de noaptea mintii, dar de ce nu vad si tirurile care traveseaza non stop defileul si polueaza cu adevarat. Cine a dat aceasta sentinta sa inchida lucrarile este ANTIROMAN. Trebuie sesizat CSM-ul ca sa verifice ce interese exista in spatele acelei sentinte. Frati Romani !, NU va lasati manipulati, porniti hidrocentralele si dati energie ieftina poporului, energie produsa in Romania pentru Romani. Sa se duca ecologistii cu UE si cu Junkers unde o dus mutu iapa. Trebuie odata si odata sa rupa cineva pisica in tara asta care este condusa numai de interese straine.

  Reply
 • 4 februarie 2018 at 21:55
  Permalink

  De ce indivizii de la Hidroelectrica, Romelectro si Hidroconstructia, care au produs distrugerile din Defileul Jiului, nu sunt pusi sub urmarire penala nici macar dupa ce instanta a hotarat definitiv ca „lucrarile” au fost strict ilegale?! Tara asta-i chiar sat fara caini? Poti sa-ti bati joc de natura chiar si in parcurile nationale, peste un deceniu, sa mutilezi ireversibil tot ce ne-a ramas mai frumos, si nu patesti nimic??!

  Reply
  • 5 februarie 2018 at 08:39
   Permalink

   Bai voi astia de la #rezist in afara de sa vina DNA mai aveti si altceva in cap?

   Reply
 • 4 februarie 2018 at 23:15
  Permalink

  Toate lucrarile sau facut pe baza autorizatiilor necesare la momentul demararii lucrarilor. Raul Jiu nu poate fi secat deoarece conform legii 60% din volumul de apa trebuie sa-si pastreze cursul, doar 40% poate fi stocat si utilizat. Daca va fi seceta nu va functiona hidrocentrala, dar dupa ce au fost facute atatea investitii ar fi pacat sa fie oprite lucrarile doar pentru a satisface mofturile unor neaveniti de la nu stiu ce asociatie platita din strainatate.
  Cu toate lucrarile ,,de distrugere,, cum zic unii, facut, zona arata bine.

  Reply
  • 5 februarie 2018 at 09:10
   Permalink

   Niculae, nu terminasi clasele primare? 2,7 metri cubi/secunda (cat scrie in aviz) este 60% din 23,9 metri cubi/secunda (debitul mediu in zona captarii secundare Jiu)?? Protejarea naturii in parcurile nationale este o obligatie, mai ales pentru generatiile urmatoare, nu un moft. Iar cei mai revoltati pentru acea distrugere sunt localnicii, nu asociatiile. Am calatorit pe tren cu un miner din Petrosani, si omul era cat se poate de revoltat ca mafiotii vor sa sece Jiul. Doar firmele care capuseaza Hidroelectrica au interes sa continue lucrarile ilegale.

   Reply
   • 5 februarie 2018 at 09:20
    Permalink

    Dora, normal ca ai calatorit in tren cu un minier (sa-ti fie rusine ca ai facut facultate la Petrosani si nu ai idee cum se scrie corect), pentru ca lucrezi la RNP si faci naveta la Targu Jiu. Ca te cheama Gheorghe sau Dora tot tu esti si tot tie iti este frica ca ramai somer. Nu-i asa?

    Reply
 • 5 februarie 2018 at 08:59
  Permalink

  Mai ecologisti de-a cui e-ti fii !!!! Hidrocentrala e aici si v-a produce !!!! Dar padurile Romaniei au disparut !! Cite procese a-ti cistigat???? Sau acolo sunteti partasi??????

  Reply
  • 5 februarie 2018 at 09:22
   Permalink

   Padurile le taie cine trebuie adica Holzindustrie Schweighofer, baietii fiind mana in mana cu George Soros nu se apropie Agent Green de ei.

   Reply
 • 5 februarie 2018 at 11:27
  Permalink

  Prin Yellowstone,prima arie protejata,din lume,trece autostrada,in Valea Jiului,niste ,,ecologisti”,nu stiu de unde,hotarasc sa nu se faca drumul spre Herculane,sau barajul de pe Jiu,nu credeti ca ar trebuii sa lasati locuitorii din zona sa hotarasca??

  Reply
 • 5 februarie 2018 at 12:07
  Permalink

  Ce-mi place!!! Contradictia a nascut progresul.Sunt convins ca cei care sunt pro hidrocentrala au crezul lor si sunt ingrijorati mai mult de soarta lor personala decat de faptul ca Soros vrea raul Romaniei.Daca i-i intrebi ce stiu despre Soros iti vor spune doar ce au auzit si ei de pe la televizor,dar a acuza un roman care vede cu alti ochi ce se face rau la adresa naturii in Romania este totusi prea mult.O fi Soros in spatele Agent Gren sau nu este intradevar un subiect de discutat.Am intrat si eu ca necunoscator pe saitul Agent Gren sa vad si eu cam cine sunt si cam ce au facut si fac in Romania si am citit ca totusi au luat pozitie si au si reusit sa obtina rezultate iar printre acestea ,ma bucurat enorm sa aflu ca, ei au obtinut interzicerea preluarii masei lemnoase din Retezat de catre HIDRA numita Holzindustrie Schwighofer(sa-i ia dracu cu numele lor).Nu domnilor ,nu sunt impotriva dezvoltarii Romaniei si nici nu sunt singurul care crede ca amplasarea hidrocentralelor in Defileul Jiului a fost o greseal.Intradevar este pacat ca sau cheltuit o caruta de bani dar grav este ca sa perseverat in a se cheltui bani aiurea, cand inca de la inceput au fost luari de pozitie contrare proiectului,fapt ce poate fi vazut la o simpla citire a articolelor din presa central si locala din anii2003-2005 si spre surpriza dvs ve-ti observa ca pe atunci nu era infiintata Agent Gren,probabil ,vor spune unii ca era in faza de spermatoid in testicolul drept a lui Soros.
  Apropo de acuzatia ca as scrie sub mai multe indentitati.FALS!.Gheorghe ma cheama si Gheorghe scrie ,iar pentru necunoscatori ,exista un zicala din batrani, care spune ca Gheorghe este nume de prost si Ion de sluga.Asa ca nu pot fi acuzat de Sorosism ci doar de prostia de a iubii natura Romaniei.

  Reply
  • 5 februarie 2018 at 15:46
   Permalink

   Gigelus las-o dracu se vede de la o posta ca esti platit sa lupti impotriva hidrocentralei. Te dai singur de gol unde lucrezi. Sa te mai puna dracu sa urci in tren fara bilet cand mergi cu trenul Petrosani – Craiova la serviciu la RNP Gorj ca te-am ars. 🙂

   Reply
 • 5 februarie 2018 at 12:31
  Permalink

  Vazand atata incrancenare pe subiectul cu hidrocentrala, ce spuneti de propunerea mea de a se intalnii doi pro hidrocentrala si doi pro naura la intrarea in Defileul Jiului si sa rugati pe cei care strabat portiunea si vor sa raspunda simplu ,cu da sau nu,daca este bine ca sa ales Defileul Jiului pentru construirea unor hidrocentrale.Eliminam astfel contradictiile ,iar cei majoritari sa castige.Acest lucru ar fi trebuit,de fapt, sa fie initiat de Ministerul Mediului dar cum acestia au alte interese,slabe sperante.La noi furatul este pe primul plan.Ce zici Gheorghe,Vlaicu,Costy ,etc.
  Apropo ,cica in Iran cei care fura sunt suprimati,in SUA incarcerati ,iar in Romania ,deputati.

  Reply
  • 5 februarie 2018 at 16:14
   Permalink

   Doamna Mihaela anticipat datei inceperii lucrarilor la complexul de hidrocentrale de pe raul Jiu una dintre obligatiile contructorului a fost punerea in dezbatere publica a proiectului. Aceasta dezbatere a avut loc in anul 2002. In acel moment nici un ONG de mediu si nici o alta persoana fizica sau juridica NU s-a opus legal inceperii acestor lucrari. Este tardiv sa discutam acum dupa ce lucrarile au fost finalizate in proportie de 98% despre o dezbatere publica. Unde au fost cei de la Geen Peace sau Agent Green in 2002 cand proiectul era in dezbatere publica si aveau tot dreptul sa prezinte opinii in contra acestui proiect?…a da inca, nu venise cascavalul de la cei care vor sa blocheze acum acest proiect.

   Reply
 • 5 februarie 2018 at 13:05
  Permalink

  Pentru Loaial Romaniei.Mersi de informatie.Am citit ce mi-ai propus sa citesc si condamn si eu ce sa intamplat acolo.Nu sunt de acord cu violenta si vreau sa fie luate cele mai aspre masuri impotriva celor vinovati.Cred ca suntem de aceiasi parere ca Romania a fost condusa doar de antiromani fapt ce se intampla si in prezent.SRI in loc sa se preocupe de soarta Romaniei sau ocupat doar de susanele si sa le fie lor portofelul plin.Oare de ce Soros si ai lui nu au teren in Franta,Germania,Serbia.Pentru ca acolo ar fi luat-o in bot iar la noi cei ca d-ta sau eu am luat pozitia strutului.

  Reply
  • 5 februarie 2018 at 13:40
   Permalink

   Gheorghe, Fluierul nu-i sursa de informare, este site de stiri false. Pe Raul Alb nu a trecut nimeni cu jeepul peste patronul care vroia sa distruga valea. El a venit cu gorilele sa-i bata pe ecologistii care doar venisera sa documenteze cazul. Unul dintre ecologisti a incercat sa fuga cu masina, iar patronul a fugit dupa masina care incerca sa intoarca, ca sa-l opreasca. S-a aruncat din lateral, din dreapta, pe capota si apoi a cazut in partea cealalta, lovindu-se de pietre. Nu a fost calcat. Accidentarea lui este strict vina lui si nu este paralizat. Doar joaca teatru pentru a nu fi tras la raspundere pentru atac. Agresorul face pe victima. Patetic! Cauta filmarile pe net, uita-te cu atentie si te lamuresti.

   Reply
   • 5 februarie 2018 at 15:53
    Permalink

    Mai Dora, mai sluga sorosista ce cautau cei de la Agent Green pe o proprietate privata fara un mandat judecatoresc? Politia a dat un comunicat de presa oficial ca cetateanul a fost lovit de jeep pe proprietatea sa.

    Reply
 • 5 februarie 2018 at 15:26
  Permalink

  Uh-oh ,m-ati bagat in ceata.Pare mult mai plauzibila aceasta ultima varianta.Nu prea este de crezut ca niste ecologisti ar lua la bataie asa taman-nisam niste bieti pasnici localnici cu mici,foarte mici,extrem de mici interese in zona ,doar sa-i premieze Soros.Dar una-i una si alta-i alta ,ca sa trec la oile mele,ce facem cu Defileul Jiului.

  Reply
  • 5 februarie 2018 at 15:49
   Permalink

   Gica ai ajuns rau mai baiatule. Postezi cu Gheorghe dupa care iti raspunzi cu Dora. Esti penibil, vezi ca la psihiatrie au paturi goale.

   Reply
 • 5 februarie 2018 at 18:35
  Permalink

  Ne plângem mereu de nivelul de trai din România, de cum am fost fura?i, de cum ?ara noastr? merge într-o direc?ie gre?it?. Îns?, în loc s? tragem la r?spundere factorii principali care au dus la rezultatele negative, noi ne cert?m între noi, ne jignim f?r? s? ne cunoa?tem, ne contrazicem cu argumente neverificate, arunc?m fel ?i fel de informa?ii false lansate de cei care au interese reale s? credem tâmpenii. Autoriza?ia s-a ob?inut în 2003, iar lucr?rile trebuiau finalizate pân? în 2007. Aici nu exist? o problem?? Sau suntem obi?nui?i s? trecem cu vederea lucrurile care de fapt nu se fac în România? În 2005 a fost declarat Parc Na?ional ?i în 2007 Sit Natura 2000. Exist? o legisla?ie ?i directive europene f?cute s? ne protejeze pe noi, oamenii, nu natura. Protejând natura ne protej?m pe noi. Da?i o simpl? c?utare pe Google ?i vede?i efectele schimb?rilor climatice ?i ce se întâmpl? când î?i ba?i joc de mediul înconjur?tor. Nu mai jigni?i gratuit oamenii care din altruism lupt? pentru binele României ?i al românilor. Informa?i-v? prima dat?, veni?i cu dovezi, nu cu abera?ii pentru care nu ave?i fundament. S-ar putea s? da?i chiar în cei care v? salveaz? via?a ?i viitorul copiilor. Sau poate reu?i?i, într-un final, s? îi împiedica?i s? salveze democra?ia.. Sunte?i revolta?i de banii pierdu?i în betoanele de pe Jiu?? ?i eu!! Extrem de revoltat?! Imagina?i-v? dac? ace?ti bani ar fi fost investi?i cu creier! Avem nevoie de investi?ii, clar! Îns? de investi?ii în beneficiul cet??enilor. Cum s-a tot spus ?i aici, România nu are nevoie de o alt? hidrocentral? acum. Producem suficient? energie. Pentru cât s-ar produce pe Defileu, nu are rost s? distrugem un râu. Banii ace?tia ar fi putut fi investi?i astfel încât hidrocentrale deja existente s? func?ioneze la capacitate mai mare. Sau pe Defileul Jiului ar fi putut fi investi?i în turism. Din punct de vedere economic Jiul a?a cum e acum poate produce mult mai mult decât acest proiect hidroenergetic. F?r? s? distrugem natura, ci dimpotriv?. Ar fi superb ca vinova?ii s? pl?teasc?. Din p?cate nu sunt foarte optimist? pe partea aceasta.. Îns?, m?car s? nu se mai fac? mai mult r?u. În alt? ordine de idei, împotriva proiectului sunt zeci de mii de oameni, zeci de organiza?ii ?i exper?i în domeniu. Împotriva proiectului sunt ?i eu ?i v? asigur c? nu m-a pl?tit nimeni ca s? am aceast? pozi?ie.

  Reply
 • 5 februarie 2018 at 18:47
  Permalink

  Sunt obisnuita sa scriu cu diacritice.. copy/paste mai jos comentariul meu fara diacriticele care nu apar, mai usor de citit.. pentru cine vrea sa citeasca.

  Ne plângem mereu de nivelul de trai din România, de cum am fost furati, de cum tara noastra merge într-o directie gresita. Însa, în loc sa tragem la raspundere factorii principali care au dus la rezultatele negative, noi ne certam între noi, ne jignim fara sa ne cunoastem, ne contrazicem cu argumente neverificate, aruncam fel si fel de informatii false lansate de cei care au interese reale sa credem tâmpenii. Autorizatia s-a obtinut în 2003, iar lucrarile trebuiau finalizate pâna în 2007. Aici nu exista o problema? Sau suntem obisnuiti sa trecem cu vederea lucrurile care de fapt nu se fac în România? În 2005 a fost declarat Parc National si în 2007 Sit Natura 2000. Exista o legislatie si directive europene facute sa ne protejeze pe noi, oamenii, nu natura. Protejând natura ne protejam pe noi. Dati o simpla cautare pe Google si vedeti efectele schimbarilor climatice si ce se întâmpla când îti bati joc de mediul înconjurator. Nu mai jigniti gratuit oamenii care din altruism lupta pentru binele României si al românilor. Informati-va prima data, veniti cu dovezi, nu cu aberatii pentru care nu aveti fundament. S-ar putea sa dati chiar în cei care va salveaza viata si viitorul copiilor. Sau poate reusiti, într-un final, sa îi împiedicati sa salveze democratia.. Sunteti revoltati de banii pierduti în betoanele de pe Jiu?? Si eu!! Extrem de revoltata! Imaginati-va daca acesti bani ar fi fost investiti cu creier! Avem nevoie de investitii, clar! Însa de investitii în beneficiul cetatenilor. Cum s-a tot spus si aici, România nu are nevoie de o alta hidrocentrala acum. Producem suficienta energie. Pentru cât s-ar produce pe Defileu, nu are rost sa distrugem un râu. Banii acestia ar fi putut fi investiti astfel încât hidrocentrale deja existente sa functioneze la capacitate mai mare. Sau pe Defileul Jiului ar fi putut fi investiti în turism. Din punct de vedere economic Jiul asa cum e acum poate produce mult mai mult decât acest proiect hidroenergetic. Fara sa distrugem natura, ci dimpotriva. Ar fi superb ca vinovatii sa plateasca. Din pacate nu sunt foarte optimista pe partea aceasta.. Însa, macar sa nu se mai faca mai mult rau. În alta ordine de idei, împotriva proiectului sunt zeci de mii de oameni, zeci de organizatii si experti în domeniu. Împotriva proiectului sunt si eu si va asigur ca nu m-a platit nimeni ca sa am aceasta pozitie.

  Reply
 • 5 februarie 2018 at 20:13
  Permalink

  Farfuridi eu Gheorghe as fi vrut mai degraba sa vad o pozitie a ta fata de subiectul in discutie si nu un atac jegos cum ca mi-as atribui mai multe indentitati .Macar stii cine a fost Farfuridi ?? In ce rol a fost el gandit de un cunoscut,pentru tine total necunoscut ,geniu al Romaniei??Daca stii sa citesti ,ai de la mine sfatul de a citii pe internet caracterizarea facuta personajului Farfuridii nu trebuie decat sa dai pe” goagal” si cand incepe sa palpaie o liniuta scrie asa „Caracterizarea lui Farfuridi”.Zau ca ti se potriveste manusa.Este bestial ce bine te asemeni cu personajul .Dar citeste de mai multe ori si ce spune el in dialogul cu Branzovenescu ,aia cu..”Trebuie sa ai curaj,ca mine.Trebuie s-o iscalesti: o dam ug13509565uggs anonima! ” am incheiat citatul ,la care Branzovenescu i-i spune „Asa da, o iscalesc”! este cea mai elocventa din toata conversatia referitoare la tine.
  Stau si ma intreb ,cat de prost trebuie sa fii sa-ti dai picioare in cur singur, dar uite ca unii reusesc .

  Reply
 • 5 februarie 2018 at 20:22
  Permalink

  Corect Doamna Adina Vintan ceea ce scrieti.Eu insa i-i inteleg si pe unii din cei care sunt pro hidrocentrala si care sunt probabil in postura de a-si pierde locurile de munca,actuale sau viitoare,dar pana a acuza de anumite partizanierate obscure este de discutat.

  Reply
  • 5 februarie 2018 at 21:59
   Permalink

   Asta cu locurile de munca e exact cum au facut cu Rosia Montana. Sunt prea putine locuri de munca pe care le-ar folosi hidrocentralele. Se pot produce locuri de munca mai bune si mai bine platite. Singura conditie e ca focusul sa fie pe asta, insa nu e. Din pacate sunt cativa care isi vad interesul, iar marea majoritate pentru cei cu putere de decizie se pare ca nu conteaza. Nu trebuie sa ne bazam doar pe turism, insa turismul e o componenta importanta care ar aduce crestere economica in zona, si are multe laturi. Ar merita mult mai mult sa investesti in turism decat sa distrugi natura. Natura se distruge si gata, oamenii isi gasesc locuri de munca in alta parte si pleaca. Solutiile trebuie sa fie sustenabile pe o perioada lunga de timp.

   Reply
 • 6 februarie 2018 at 15:02
  Permalink

  Multe comentari sunt scrise sub mai multe nume de un singur individ mustacios din Lupeni de origine oltean un puturos de electrician care a lucrat la EM Lupeni (apoi a mai lucrat ca paznic prin Vulcan , …..) si vorbeste stalcit ca un copil (dand vina ca are probleme cu dantura) , el puturosul critica tot , nu este deacord sa se faca ceva in valea jiului , imi este scarba de el ………………..

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *