Corina Cretu, comisarul European, s-a aflat în România unde a discutat cu premierul, Viorica Dãncilã, despre absorbtia fondurilor europene. Comisarul European a precizat cã sunt fonduri destinate în special pentru Valea Jiului, catalogând zonã ca fiind una din cele mai sãrace din România.
“Am informat-o pe doamna prim-ministru despre o actiune legatã de regiunile care si-au pierdut sau riscã sã îsi piardã productia de cãrbune si în acest stadiu am invitat România sã aplice pentru a actiona cu fondurile noastre pentru a actiona pentru redresarea uneia dintre cele mai sãrace zone  din România, care este Valea Jiului. cred cã este o initiativã importantã de a intra în acest proiect pilot si România ar trebui sã joace un rol important având în vedere experienta pe care o are în domeniu. Doamna Dãncilã sã ne trimitã o solicitare în acest sens, mie si domnului vicepresedinte. Existã deschidere la nivelul Comisiei sã facem tot ce putem pentru a ajuta România”,  a spus Corina Cretu, comisar european.
Premierul României, Viorica Dãncilã, dã asigurãri cã Valea Jiului este o prioritate pentru guvern si cã zona va fi inclusã în acest proiect pilot.
„Vã multumesc pentru informarea si angajamentul si sustinerea dumneavoastrã legatã de platforma pentru regiunile miniere si este adevãrat, pentru noi, Valea Jiului este o prioritate pentru a o încadra în acest program-pilot. Vom coopera si pe viitor legat de acest lucru”, a spus Viorica Dãncilã, premierul României.
Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan a avut prima reactie. “Salut modul de abordare consecvent al doamnei comisar european Corina Cretu, care astãzi dupã întâlnirea domniei-sale cu doamna prim-ministru Viorica Dãncilã a precizat în fata presei încã o datã, disponibilitatea Comisiei Europene de alocare de fonduri pentru redresarea economicã si socialã a Vãii Jiului. Prin aceastã abordare doamna comisar îsi onoreazã practic promisiunile fãcute în aprilie 2017, în timpul dialogului purtat cu domnia-sa la Bruxelles, promisiuni care conform declaratiei de presã de astãzi, pot fi materializate în cel mai scurt timp, pe baza proiectelor pe care administratiile publice din Valea Jiului le pot angaja în scopul obtinerii de fonduri europene, conform strategiei zonale de dezvoltare economicã si socialã. Îi multumesc doamnei comisar european Corina Cretu în numele cetãtenilor municipiului Vulcan si doamnei premier Viorica Dãncilã anticipat, pentru toate proiectele pe care Guvernul României si Uniunea Europeanã le vor finanta pentru o viatã mai bunã a oamenilor de aici”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Încã din luna decembrie a anului trecut a fost lansatã platforma dedicatã Vãii Jiului. Pânã pe 23 februarie guvernul român s-a angajat sã prezinte Comisiei Europene propunerile de accelerare a absorbtiei fondurilor europene.
Monika BACIU