Impozitele si taxele locale trebuie plãtite de toti locuitorii, indiferent de sacrificiile pe care le fac. În aceastã categorie intrã si donatorii de sânge, care, potrivit unui nou act normativ, nu mai pot fi scutiti de plata impozitului pe locuintã.
Decizia se aplicã din acest an si asta, spun edilii, pentru cã legea nu mai permite acordarea acestor facilitãti. Primarul din Petrosani spune cã nici nu pierdea foarte multi bani la buget, dar, tocmai pentru cã a  considerat acest gest unul demn de luat de calcul, l-a si pus în practicã pânã anul trecut.
„Existã o prevedere legislativã care nu ne dã voie sã mai facem acest lucru. Era important si, cred eu, si benefic pentru aceastã categorie de oameni sã putem sã le dãm aceste facilitãti. Ei rãmân doar cu facilitãtile prevãzute în lege si mai mult nu putem. La Petrosani, erau în jur de 100 de persoane, iar în functie de cum donau, cifra mai scãdea sau crestea. Nu erau multi si nici nu însemnau o sumã foarte mare”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Potrivit legii, donatorii de sânge primesc: tichete de masã, dar si o zi liberã de la locul de muncã sau o zi scutire de frecventã pentru elevi, studenti si militari, în ziua donãrii. În plus, beneficiazã de analize gratuite si regulate ale sângelui, donatorul fiind tinut la curent în legãtura cu propria stare de sãnãtate de institutia la care se face donarea de sânge. Desi este crizã de sânge si sunt asteptati cât mai multi donatori, legea nu le permite acum si scutirea de la plata impozitului pe casã.
De precizat cã, pentru a ajunge donator de sânge, sunt câteva conditii ce le impun medicii: vârsta sã fie între 18 si 60 de ani, o stare bunã de sãnãtate, ceea ce presupune cã donatorul nu ia niciun fel de tratament, greutatea: minim 57 kg – femei si 60 kg. bãrbati, sau sã nu fi avut în ultimele 6 luni interventii chirurgicale sau stomatologice
Diana Mitrache