Cum e sã fii alpinist de Revelion? Excelent! O spune chiar un tânãr din Petrosani, care, la începutul acestui an, a fost la înãltime. Asta, desi, în mod obisnuit, îl gãsim la biroul sãu, unde monteazã ochelari, regleazã si focalizeazã lentile si nu ai spune cã Adrian ar avea si alte pasiuni.
Este singurul din judetul nostru care, de Revelion, a fost la înãltime. Iar altitudinea la care s-a aflat este de aproape 7000 de metri. Apogeul l-a atins în 11 ianuarie 2018, când, în jurul orei locale 12.00, alpinistul hunedorean Adrian Ahritculesei a reusit ascensiunea celui mai înalt vârf din ambele Americi, Aconcagua (6.962 metri). Performanta a fost reusitã alãturi de Altitude Expedition Team, care îi are în componentã pe Bogdan Musteatã si pe Ovidiu Popescu, liderul grupului.  „Este cel mai înalt vârf din ambele Americi si totodatã cel mai înalt vârf din afara Asiei, situat în America de Sud, la gradinita dintre Argetina si Chile. A fost o idee asa, nebunã. M-am hotãrât aproximativ cu o lunã înainte. Prin noiembrie m-am decis si în expeditie am plecat în 28 decembrie 2017. Revelionul l-am fãcut la altitudine”, spune cu mândrie, Adrian Ahritculesei, alpinistul din Petrosani.
Este un adevãrat temerar si, din Parâng, unde a învãtat ce înseamnã ascensiunea pe munte, alãturi de tatãl sãu, Adi a ajuns pe culmea unui munte la care multi alpinisti viseazã. Acum, dupã ce a trãit acest vis, spune cã acolo, în conditiile de altitudine la care a fost, nici nu realiza bine ce i se întâmpla.
„A fost o experientã pentru mine. A fost frumos. Nu aveam experienta muntilor înalti/ Cel mai înalt pe care am ajuns era Mont Blanc, de 4.810 m altitudine, iar Aconcagua este cu totul altceva. Efectiv, am dormit 7 nopti în cort de altitudine, la peste 4.300m”, afirmã tânãrul.
Adrian este unul dintre cei pe care îi gãsim lucrând la microscop sau reglând lentile, alãturi de mama sa, însã, asta nu l-a încurcat sã devinã, asa cum a vrut tatãl sãu, un bun alpinist.
„Eu acum sunt optometris, iar înainte am fost sportiv, am practicat fotbal si de 2 ani de zile îmi place mult alpinismul. Am deja în gând sã fac cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent, dar asta depinde de sponsori si sã fiu si sãnãtos. Dincolo de faptul cã expeditiile sunt si costisitoare, îmi doresc foarte mult, pentru cã tot ce stiu, am învãtat de la tatãl meu”, spune Adrian.
Ascensiunea lui de la începutul acestui an a început în 11 ianuarie  la ora 4.00 din tabãra Colera, situatã la o altitudine de 5.950 metri. El spune cã vremea nu a fost prielnicã, fiind temperaturi de -20 grade Celsius, iar din cauza vântului, temperatura resimtitã era de -35 grade Celsius. A parcurs, însã, traseul, satisfactia fiind cu atât mai mare cu cât ascensiunea a avut un grad mare de andurantã.  Îl vom revedea, cu sigurantã, la urmãtoarele sale expeditii din muntii lumii, pentru cã sigur, acesta este doar începutul, iar ce a învãtat în Parâng este doar piatra ce tine temelia unei vieti de aventurier, aflat la începutul carierei.
Diana Mitrache