În decembrie 2017, Curtea de Apel Bucuresti a oprit definitiv constructia a douã hidrocentrale pe Jiu. Motivul: lucrãrile erau ilegale! Ecologistii spun, însã, cã beneficiarii lucrãrii sfideazã aceastã decizie a instantei si au demarat o petitie on-line.
Oricine o poate semna si ea se adreseazã autoritãtilor din Gorj si Hunedoara, cãrora li se cere astfel sprijinul. Cei vizati de petitia on-line sunt: – Inspectoratul Judetean în Constructii Gorj – Inspectoratul Judetean în Constructii Hunedoara – Primãria Orasului Bumbesti-Jiu – Primãria Orasului Aninoasa – Primãria Municipiului Petrosani – Parchetul de pe lângã Tribunalul Hunedoara – Parchetul de pe lângã Tribunalul Gorj – Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie – Curtea de Conturi a României – Inspectoratul Teritorial de Muncã Hunedoara si – Inspectoratul Teritorial de Muncã Gorj.Initiatorii sesizãrii spun cã în data de 18 ianuarie 2018 au fost observate echipe de muncitori plecând de pe santierul barajului de la Livezeni.
De asemenea, a fost constatatã activitate la santierul hidrocentralei Bumbesti. Petitionarii care au luptat ani de zile în instantã cer ca inspectoratele de stat în constructii si primãriile în cauzã sã ia toate mãsurile necesare, de ugentã, pentru sistarea activitãtii si evacuarea santierelor ilegale. Dupã evacuare, trebuie sigilate perimetrul si a aparatura, pentru a nu mai putea lucra pe ascuns, si trebuie desfiintate organizãrile de santier. Pânã acum au fost investite sume uriase în cele douã amenajãri de pe teritoriul judetului Hunedoara si cea de pe Gorj. Cifrele aratã cã lucrãrile care au fost realizate sunt aproape gata. Pânã în data de 31. 12. 2016, valoarea totalã a lucrãrilor a fost de  619.837.480 de lei, devizul total general fiind de peste 100 de milioane de euro.
Diana Mitrache