Mura – cea neagrã, Snow – cea albã, Tara – maro, Aria, Sasa si Dura, cea care e si mãmicã. Asa si-a început descrierea cailor minunati, Ilie Turcu, unul dintre tinerii pe care noi i-am gãsit pe Cheile Tãii, în Valea Jiului.  Era cu caii, alãturi de partenerul sãu, Cãlin Popa.
Cei doi tineri, pasionati de cai, Cãlin si Ilie, fiecare absolvent de facultate, (dar scoala pe care au terminat-o nu are nicio legãturã cu cresterea animalelor), s-au gândit sã îmbine pasiunea pentru cãi, cu ideea de a face drumetii pe trasee montane. Au deja 8 cai si un mânz si mult curaj sã îi creascã si sã îi îngrijeascã. Si nu este deloc usor, pentru cã atunci când ai animale în ogradã, nu ai zi liberã, vacantã sau Crãciun.
Noi i-am gãsit pe Cheile Tãii si nimic nu se comparã acum cu peisajul albit de zãpadã, în care se prefigura sirul indian al cãlãretilor. Cum s-au gândit la asta, ne spun chiar ei, cei care sunt un fel de pionieri ai turismului cãlare, aici, la noi.
„Ne-au plãcut foarte mult caii. Am fãcut niste drumetii noi si ne-a venit ideea sã o transformãm în afacere. Avem deja  clienti în fiecare sãptãmânã. Sunt 5 trasee prestabilite si urmeazã sã mai promovãm încã douã, în curând, pentru cã acum le verificãm. Turistii sunt foarte încântati. Am avut chiar si un englez, un malaezian si un indian, care au fost anul trecut pe la noi si le-a plãcut foarte mult”, ne povesteste Cãlin Popã, mândru cã ideea sa de a face drumetii cãlare, prin vãile muntilor din apropiere a prins la public si acum îsi trãieste un vis la care nici nu spera când a decis sã urmeze scoala în altã tarã.

Carpatian Horse Trekking si-au numit micã idee si, pe mai multe site-uri, promoveazã acest nou tip de turism. Au trasee cãlare spre Troitã, Valea Arsului, Sureanu sau pe Rosia, printre munti, în defileele sãpate de apele de la noi, iar oamenii care vor cãlare pot alege chiar trasee de douã zile. „Traseul de Sureanu e de douã zile si include o înnoptare la stânã, cu masa inclusã. Pe acest traseu, cãlãrim pânã în Vârful lui Pãtru si înapoi, pe culmi, pânã aici pe Tãia”, a explicat Cãlin.
Caii sunt pretentiosi si Cãlin, ori Ilie ne-au spus cã, atunci când se dau jos de pe acestia, primul lucru pe care îl fac e sã le ofere ceea ce au ei nevoie: apã, mâncare si chiar atentie. Si asta nu e tot. Le explicã fiecãrui doritor cã nu te poti urca oricum pe cal. Trebuie mãcar sã îi adresezi câteva cuvinte, sã îl atingi si sã îl lasi sã te adulmece. Ilie se ocupã de cai de când avea 9 ani si acum face tot ce poate sã îsi acomodeze cãlãretii cu animalele.
„A avea grijã de un cal include multe responsabilitãti. În primul rând curãtenia în locul unde stã si în acel loc trebuie sã îi oferi cât mai mult confort. Trebuie sã ai grijã de el, iar hrana pe care i-o dai trebuie sã continã toate proteinele de care are nevoie si  nu e foarte ieftin sã îl întretii. Dacã vrei sã functioneze bine. Fiecare cal are temperamentul lui. Dar avem cãi mai agitati, mai lenesi si, la rândul sãu, fiecare client are propria personalitate. Asa se aleg unii pe altii si cãlãretul trebuie sã stie cã, niciodatã nu te asezi în spatele calului, când îl atingi, mai întâi vorbesti cu el si, în acelasi timp, trebuie sã îl îndrãgesti. Nu ridici tonul, nu îl bruschezi, nu îl lovesti! Tot timpul trebuie sã te comporti cu el ca si cu un nou-nãscut”, a explicat Ilie Turcu.
Pentru 50 de lei, poate oricine sã urce pe un traseu de o orã si jumãtate si acesti tineri curajosi vã vor oferi momente de neuitat, echipament si un cal, la alegere, din cei 8 pe care îi au acum. Dacã optati pentru un traseu de 4 ore, pretul ajunge de la 80 la  100 de lei de persoanã si pentru cel de douã zile, cu masã la stânã, pretul este de 400 de lei, dar grupul trebuie sã fie de minim 5 persoane.
Toate informatiile le aflati pe site-ul lor Carpatian Horse Trekking  www.chtr.ro si tot acolo faceti si rezervãrile.
În week-end este aglomerat, dar dacã ajungeti la munte în Valea Jiului, nu ezitati sã încercati si acest gen de plimbare, unul relaxant si reconfortant, în compania unui animal ce, cu sigurantã, vã va face sã vã simtiti bine.
Diana Mitrache