Un nor de fum a stat timp de doua zile peste partea  dinspre Jiu a municipiului Petrosani. Nimeni nu stie, sau nu recunoaste de unde vine fumul si cine a dat foc, insa, cer este ca fumul ajunge pana in oras.

Locul in care fumega de doua zile deseurile adunate este la locuintele sociale din Cartierul Colonie, acolo unde au fost depozitate tone de crengi care au rezultat de la cosmetizarea tuturor copacilor din oras. Acolo sunt si deseuri si oamenii din zona spun ca au observat si ei focul, fara ca sa stie cine l-a pus. Autoritatile locale spun ca fac inca o ancheta. „Nu stim cine a dat foc. Arde si poate ardem si noi aici, ca nimeni nu are grija ce se intampla aici”, spun oamenii din zona. Altii cred ca vina ii apartine unuia dintre cei care a cumparat acolo un teren. „Nu am vazut cine a dat foc, dar e unu care construieste ceva acolo si poate ca el a dat foc sa faca curat aici”, spune un alt localnic.

Cei din primarie, insa, nu stiau de existenta focului. Angajatii serviciului de salubrizare au spus ca vor face o analiza la fata locului si apoi vor sesiza si angajatii de la protectia mediului, pentru poluare. „Trebuie sa verificam si sa aflam cine a dat foc. Noi nu am fost sesizati nici de pompieri si nu stim ce s-a petrecut. Abia apoi putem sa luam vreo decizie, impreuna cu cei de la mediu”, a spus Aron Dumitrescu, responsabil Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public si Privat.

In Colonie, oamenii se plang ca i-au napadit gunoaiele, sobolanii si insectele adunate intre crengile respective, dar toti se jura ca nu ei au dat foc. „E plin de mizerie aici si sunt oameni care aduc gunoi de la grajd si il pun aici. Ne-au napadit mustele si sobolanii si acum mai e si fum”, spune un om din zona.

Nici pompierii nu au fost anuntati si nimeni nu s-a impacientat ca flacarile ar putea sa cuprinda intreg cartierul. Asta pentru ca s-a dovedit ca, desi a plouat duminica noaptea, luni dimineata deseurile inca fumegau.

 Diana MITRACHE