Seminarul pentru operatorii de apã-canal din România, de la Petrosani a oferit solutii pentru accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea retelelor de apã si canalizare

Directorii generali ai companiilor de apã si canalizare din aproape întreaga tarã, împreunã cu o serie de specialisti în domeniul implementãrii de programe europene POIM au fost, la finele sãptãmânii trecute, oaspeti ai Apã Serv Valea Jiului, cu ocazia desfãsurãrii la Petrosani a unui important seminar de informare privind accesarea si utilizarea fondurilor europene în extinderea, reabilitarea si modernizarea retelelor publice de apã si canalizare din România.
Evenimentul a fost organizat de Asociatia Românã a Apei – Comitetul Teritorial Olt-Jiu împreunã cu Apa Serv Valea Jiului, operatorul local al serviciilor de alimentare cu apã si canalizare de la Petrosani. ”Suntem onorati de faptul cã Asociatia Românã a Api a ales Petrosaniul ca loc de desfãsurare al acestei importante întâlniri de lucru la care au participat directorii generali ai aproape tuturor operatorilor de servicii de utilitate publicã de acest tip din România, dar si reprezentanti ai Ministerului Fondurilor Europene, ai consultantilor nationali si europeni în derularea programelor POIM, reprezentanti ai unor firme prestigioase în domeniul productiei de materiale si echipamente utilizate în activitãtile de alimentare cu apã potabilã si canalizare. Le multumesc tuturor colegilor mei pentru prezenta, într-un numãr atât de mare, la Petrosani si sper cã dialogul pe care l-am putut avea împreunã a fost unul util pentru noi toti în perspectiva  cresterii caltitãtii serviciilor pe care le oferim cetãtenilor”, a declarat Costel Avram, director general al Apa Serv Valea Jiului Petrosani si vicepresedinte al Comitetului Teritorial Olt- Jiu din cadrul ARA.

Decizia Asociatiei Române a Apei de a derula la Petrosani aceastã importantã întâlnire de lucru, care a vizat identificarea solutiilor care trebuiesc adoptate de operatorii locali si regionali de apã si canalizare pentru a întocmi proiecte eligibile pentru finantare europeanã prin POIM dar si mãsurile ce trebuie luate pentru implementarea corectã si eficientã a acestora, vine si ca urmare a faptului cã Apa Serv Valea Jiului este primul operator din România care a semnat deja un contract de finantare pe fonduri POIM, urmând ca, începând cu acest an, sã derulare investitii de circa 90 de milioane de euro în toate localitãtile din Valea Jiului.
De altfel, participantii au apreciat în mod deosebit explicatiile si recomandãrile fãcute de echipa de proiecte a  Apa Serv Valea Jiului si a Sefului Departamentului Dezvoltare al operatorului de apã-canal de la Petrosani, ing. Monica Tarcea în ceea ce priveste gesionarea de programe europene de investitii în domeniu.
”La nivel national, Apa Serv Valea Jiului a devenit deja un exemplu de bune practici în domeniul accesãrii si utilizãrii fondurilor europene pentru implementarea unor proiecte care au ca scop extinderea, reabilitarea si modernizarea retelelor de apã si canalizare, a statiilor de tratare si a celor de epurare a apelor uzate. Desigur cã ne face plãcere sã le putem împãrtãsi colegilor din tarã din experienta noastrã, asa cum eu cred cã din schimbul de idei si de experientã pe care l-am avut, dar si din dialogul cu factorii responsabili în derularea de fonduri europene în România, vom avea cu totii de câstigat, iar experienta acumulatã ne va fi de folos atât în ceea ce priveste accesarea de cãtre România a banilor europeni pe POIM, cât si în implemenetarea si derularea proiectelor câstigate cu maximã eficientã, astfel încât greselile care ar putea genera aplicarea de corectii financiare din partea UE sã fie reduse la minim sau, de ce nu, eliminate”, a mai spus Costel Avram, director general al Apa Serv Valea Jiului.
Discutiile au vizat, totodatã, si unele mãsuri de ordin tehnic si economic în ceea ce priveste activitatea operatorilor regionali de servicii publice de alimentare cu apã si de canalizare, una din temele importante fiind cea a modului de abordare a problemei nãmolului rezultat din activitãtile de epurare a apelor uzate, în contextul noilor directive europene în materie.

La evenimentul de la Petrosani, au participat alãturi de presedintele Asociatiei Române a Apei – Comitetul Teritorial Jiu-Olt), Vasile Maier – director general al SC Apa Canal Sibiu; secretarul Comitetului Teritorial Jiu-Olt al ARA, Thomas Roth si directorii generali ai companiilor de apã si canal din Galati, Târgoviste Ploiesti, Medias, Alba-Iulia, Oradea, Cãlãrasi, Brãila, Gorj, Iasi, Miercurea Ciuc, Covasna, Baia Mare, Craiova, Tulcea, Focsani, Drobeta Tr. Severin, Slatina, Deva, Timisoara, Suceava, Arad, Bistrita, Piatra Neamt, Tg. Mures, Constanta si Petrosani.
De asemenea, au fost prezenti la seminarul de la Petrosani sefi ai serviciilor UIP din cadrul operatorilor de apã si canalizare din România, consultanti ai Jaspers,  BDO si Halcrow, reprezentanti ai POIM din cadrul Miniserului Fondurilor Europene si manageri ai unor  producãtori de echipamente de ultimã generatie utilizate în activitatea de management a retelelor de apã si canalizare.
Oaspeti ai organizatorilor au fost, în acelasi timp, reprezentanti ai comunitãtii locale si regionale, respectiv presedintele Consiliului judetean Hunedoara (actionarul majoritar al Apa Serv Valea Jiului) – Mircea Bobora, prefectul judetului Hunedoara – Fabius Kiszely, presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã APA Valea Jiului – ing. Gheorghe Ile (primarul municipiului Vulcan) si presedintele Consilului de Administratie al Apa Serv Valea Jiului – prof.univ.dr.ing. Radu Sorin (rectorul Universitãtii din Petrosani).

Advertisements