Toate cele 11 pârtii au fost pregãtite si turistii  au avut parte de un week-end excelent la Straja. Toti cei care au fost în tabere, au luat parte la prima întrecere. Asta, dupã ce au învãtat, ori s-au perfectionat, pe schiuri.
Organizatorii spun cã vremea a fost excelentã si pârtiile pregãtite. „În acest week-end avem Cupa Tabere Straja si din acest week-end, în fiecare sãptãmânã, vom avea competitii la Straja. Pârtiile sunt foarte bune, avem zãpadã de peste 1 m, pe toate. Se poate schia pe toate în conditii foarte bune, pentru cã sunt amenajate, bãtute cu ratracul, timpul este frumos si sunt sigur cã vin foarte multi turisti, asa încât putem spune cã a fost unul dintre cele mai frumoase week-end-uri pentru a schia”, a spus Emil Pãrãu, organizatorul întrecerilor.
Vremea rece a permis amenajarea pârtiilor, inclusiv a celei de sub telegondolã, iar acum schiorii au posibilitatea sã le foloseascã pe toate. De altfel, în Straja au si de unde sã aleagã.
„Acum sunt optiuni pentru orice schior, fie cã avansat, fie cã e începãtor si sperãm ca si în acest week-end sã nu fie niciun loc liber în Straja. Avem 11 pârtii, le folosim absolut toate si sunt 27 de km de  pârtii. Sperãm sã nu ne oprim la doar 27, pentru cã în Straja, în câtiva ani, vom avea peste 50 de km de pârtii ”, a precizat Emil Pãrãu.
Competitiile  din Straja au început sâmbãtã 27 ianuarie 2018 , când schiorii s-au întrecut în Cupa Tabere Straja si Winter Tour 2018. Urmeazã apoi, în perioada 5-10 februarie – Festivalul Oamenilor de Zãpadã, când întrecerea nu se dã pe schiuri, ci la îndemânare. Atunci, oricine poate crea oameni de zãpadã din 5 pânã în 10 februarie. În ultima zi se face jurizarea si premierea, iar turistii pot participa în fiecare searã la diverse activitãti pe pârtie, ori mici concursuri.
În 17 februarie va fi Cupa Baloo, dedicatã ursului brun ce creste în aceastã statiune de munte si a cãrui zi de nastere este sãrbãtoritã cu toti copiii care vin la Straja. Luna martie, debuteazã cu întreceri încã din primele zile. Astfel, între 2 si 4 martie sunteti invitati la ceea ce se va numi  „Sunete de munte” si DJ de renume vã vor încânta, ziua pe terasã, iar seara în club, iar în  3 martie are loc cea mai importantã competitie a sezonului, denumitã Cupa Comexim. Totul se sfârseste cu întrecerea celor mai vârstnici schiori, sub genericul Cupa Veteranilor. Aceastã întrecere, veche de o jumate de secol, are loc între  16 si 18 martie.
Echipele Salvamont în alertã. Din 57 de apeluri, 8 erau din Straja
Salvamontistii au primit pânã duminicã dimineatã 57 de apeluri de urgentã, cele mai multe pentru echipele din Brasov. Cei mai multi turisti aveau nevoie de ajutor, dar au sunat la Salvamont si 20 de oameni care se solicitau sfaturi si informatii despre zona montanã. În multe dintre masive, la altitudini mari, riscul producerii de avalanse este mare, pentru cã vremea s-a mai încãlzit, iar zãpada cãzutã recent este instabilã.
De vineri pânã sâmbãtã noaptea, la Dispeceratul National Salvamont, s-au primit 57 apeluri de urgentã: 14 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brasov, 8 apeluri pentru Salvamont Lupeni, 4 apeluri pentru Salvamont Predeal, 8 pentru Salvamont Sinaia, 4 pentru Salvamont Bihor, 3 apeluri pentru Salvamont Cluj, 3 pentru Salvamont Vâlcea, 2 apeluri pentru Salvamont Prahova – Formatia Azuga, 3 apeluri pentru Salvamont Mures, 2 pentru Salvamont Bacãu, 1 apel pentru Salvamont Harghita – Formatia Miercurea Ciuc, 1 apel pentru Salvamont Busteni, 1 apel pentru Salvamont Judetul Brasov – Formatia Victoria, 1 apel pentru Salvamont Gorj, 1 apel pentru Salvamont Harghita – Formatia Gheorgheni si 1 apel pentru Salvamont Bistrita Nãsãud.
De asemenea, s-au mai primit alte 20 de apeluri prin care se solicitau sfaturi si informatii despre zona montanã.
Salvamontistii recomandã prudentã sporitã în conditiile în care, în multe dintre masive, la altitudini mari, riscul producerii de avalanse este mare.
De exemplu, în Muntii Fãgãras si Bucegi ,la peste 1.800 de metri altitudine, este risc de gradul patru, pe o scarã de la unu la cinci, iar la altitudini mici este risc de gradul trei, însemnând “risc însemnat”.
Diana Mitrache