Torte, lume multã, oameni care au îndurat gerul si mult patriotism. Asa s-a vãzut seara de 24 ianuarie 2018 la Vulcan. Este cel de al VII-lea consecutiv când locuitorii din Vulcan, alãturi de militari, elevi si voluntari, participã la o ceremonie dedicatã zilei de 24 ianuarie.
Nici în acest an,…
… multimea nu a tinut cont de gerul nãpraznic si, în rând s-au prins zeci de oameni, cu torte în mânã. Si nimeni nu a tinut cont de nimic, decât de ideea de a nu se pierde traditia. Iar printre cei care au luat parte la defilarea cu torte am gãsit chiar si o doamnã ce îsi sãrbãtorea astfel ziua de nastere.
„Istoria spune cã Alexandru Ioan Cuza aduce Mica Unire si în data de 5 ianuarie este ales în Moldova si în 24 ianuarie în Tara Româneascã.  Sunt sotie de militar, nu vin prima datã si mai ales cã astãzi este si ziua mea de nastere, îmi face o deosebitã plãcere sã particip la retragerea cu torte. Particip la manifestare si le multumesc organizatorilor, iar acest lucru trebuie pãstrat, pentru ca generatiile care vin dupã noi sã nu uite ce înseamnã aceastã zi. Cei care au fost înaintea noastrã au participat si anul acesta este un an în care toatã lumea va simti ceva: cã suntem români, de 100 de ani”, a spus una dintre participantele la evenimentul de la Vulcan. „Mã bucur cã si anul acesta sãrbãtoresc cu cei de la Vulcan. Pentru mine, aceastã zi semnificã respectul fatã de  ceea ce s-a întâmplat în 1859. Cred cã aceste manifestãri încep, în 2018 cu aceastã zi si se terminã în decembrie, când sunt 100 de ani de la Marea Unire din 1918”, a spus un alt participant la procesiunea cu torte. ”Este foarte frumos. Toatã lumea are torte si cântãm si suntem uniti toti.  E o zi foarte specialã”, a spus si unul dintre copiii care s-au alãturat multimii cu torte.
Cu tricolorul în spate…
… si cu nepotelul de mânã, un vulcãnean a sãrbãtorit cei 159 de ani care s-au scurs de la Mica Unire. Omul este dezamãgit de situatia în care a ajuns societatea româneascã, dar sperã la mai bine. Sperã la o Românie cinstitã, o Românie în care sã îsi vadã nepotelul crescând.
Locuitorii municipiului Vulcan au venit în numãr mare la actiunea care a dat startul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri. Cu mic, cu mare, asa cum se întâmplã de 7 ani încoace, vulcãnenii au luat parte la manifestãrile dedicate Micii Uniri de la data de 24 ianuarie de la 1859. La Vulcan, actiunile au debutat cu un film istoric. Sala cinematografului din localitate a fost neîncãpãtoare pentru cetãtenii care au venit sã ia parte la o altfel de orã de istorie.
„Primãria si Consiliul Local au organizat primul eveniment din acest an dedicat aniversãrii Centenarului Marii Uniri. În acest an, semnificatia este mult mai mare. Aproape în fiecare lunã am programat câte un eveniment care va fi dedicat Centenarului Marii Uniri”, a spus Barbu Pompiliu, presedintele Comisiei de Culturã.

“Aniversãm si omagiem pe cei care au fãcut aceastã micã unire, au unit cele douã tãri românesti, Moldova si Tara Româneascã. Alexandru Ioan Cuza îl consider un bãrbat de stat care a avut curajul si puterea sã facã acest lucru. Este pentru prima datã  când cele douã tãri au fost unite, rãmânând doar Ardealul, iar în acest an avem centenarul”, a spus Gheorghe Ile, primarul municpiului Vulcan.
“Este un eveniment foarte important, de altfel primul eveniment dedicat istoriei, este un eveniment la care noi tinem foarte mult. La fel ca în fiecare an, am organizat manifestãri, mai ales cã este anul centenarului si ar trebui cu totii, cã începând din 24 ianuarie si pânã la 1 decembrie tot ceea ce facem sã fie dedicat înaintasilor nostri care si-au dat viata pentru ca noi sã fim liberi, uniti, sã trãim în conditii bune”, a spus Cristian Merisanu, viceprimarul municipiului Vulcan.
Societatea româneascã trece prin frãmântãri. La 159 de ani de la Mica Unire, România este pusã în fata unor dificultãti politice.
Dincolo de însemnãtatea istoricã,…
 …oamenii poartã cu mândrie în suflet simbolurile patriei, însã totodatã îi încearcã si un sentiment contrastant. Se simt trãdati de actuala clasã politicã, dar sperã la un viitor mai bun pentru nepotii lor.
“Suntem români totusi, dar românismul nu piere. E un moment emotionant, sãrbãtorim unirea principatelor române si sperãm ca politicienii sã se întoarcã, totusi spre noi nu numai în zilele de sãrbãtoare ale natiunii române. Am venit cu nepotelul si as vrea o tarã mai bunã. Oamenii sunt rãi, ne-am înrãit, probabil vremurile ne-au fãcut asa si lipsurile, dar si politicienii care ne conduc. Toatã jena, cel putin în Valea Jiului suntem lãsati de izbeliste. Eu as dori ca nepotelul meu sã nu mai prindã vremurile pe care le-am prins eu. Eu sper sã rãmânã în Valea Jiului, dar trebuie ca si noi, cetãtenii, sã ridicãm putin capul. E suficient cât am stat cu capul plecat si stãm tot cu capul plecat”, a spus un vulcãnean.
“Astãzi, este o stabilitate în România. Este aproape finalizatã alegerea pentru Guvernul României, un guvern care va face ceea ce si-a programat în programul de guvernare si lucrurile merg pe un fãgas bun”, a mai spus Gheorghe Ile.
“Astãzi, inimile noastre sunt mai puternice pentru cã suntem urmasii celor care acum 159 de ani au realizat sub comanda unui colonel a Armatei Române, Mica Unire. Este o societate un pic mai complicatã, dar nimic nu face sã uitãm cã suntem români si nimic nu ne face sã nu ne iubim tara. Eu cred cã nu suntem dezbinati, decât vedem în mod diferit unele evenimente. Ne unesc evenimentele, din pãcate, nu totdeauna stim sã ne exprimãm bucuria”, a spus purtãtorul  de cuvânt. al Asociatiei Cadrelor Militare în Rezervã, col. Vasile Pop.
Dupã vizionarea filmului istoric, vulcãnenii s-au deplasat spre platoul unui centru comercial. De acolo, încolonati si cu torte în mânã au pornit în defilare pe Bulevardul din localitate. Cu totii au mãrsãluit pe Bulevardul Mihai Viteazul si, la final, s-au oprit în fata primãriei. În hora din giratoriul din fata primãriei s-au prins, mai apoi,  cu totii, elevi, pãrinti si bunici si, în acordurile fanfarei, iar  toatã lumea a simtit româneste. „Este a VII-a oarã când noi organizãm aici, în Vulcan, pe 24 ianuarie, a fiecãrui an, acest mars cu fãcliile, drept respect pentru înaintasii nostri, cei care au fãurit aceastã micã unire Tara Româneascã cu Moldova. Vã spun încã de pe acum cã acesta este doar începutul, deoarece, în acest an, de 1 decembrie, pentru cã vom sãrbãtori centenarul, vom face un mars identic”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Municipiul Vulcan este singurul din Valea Jiului unde traditia ultimilor ani a impus o astfel de ceremonie, iar oamenii au apreciat mereu. Si în acest an, s-au adunat cu zecile chiar si privitorii de pe margine, care au aplaudat, ori chiar au filmat retragerea cu torte.
Monika BACIU
Diana MITRACHE