Dupã ce alti  doi hoti de huilã au fost prinsi  pe infrastructura feroviarã din Aninoasa, ambii fiin dretinuti de politistii TF Petrosani pentru 24 de ore si dusi în arest, noi informatii ies la ivealã în dosarul mafiei cãrbunarilor din Valea Jiului, iar o serie de probe aratã cã ”haiducii” furau si trei vagoane cu huilã (foto) într-o singurã sãptãmânã.
Cei doi tineri în vârstã de 26 de ani, ambii din orasul Aninoasa au fost prinsi în flagrant, miercuri, de politistii Postului de Politie T.F. Petrosani si cei Serviciului Judetean de Politie Transporturi Hunedoara, în timp ce descãrcau minereu de cãrbune din vagoanele garate în Statia C.F. Iscroni.
Potrivit purtãtorului de cuvânt al IPJ Hunedoara, cei doi sunt cercetati sub aspectul sãvârsiri infractiunii de furt, pe numele acestora fiind emise ordonante de retinere pentru 24 de ore. Tinerii urmeazã a fi prezentati Parchetului de pe lângã Judecãtoria Petrosani, în vederea luãrii mãsurilor legale. “Cu doar o zi în urmã politistii Postului de Politie T.F. Petrosani au luat mãsura retinerii pentru o perioadã de 24 de ore fatã de ale douã persoane, un tânãr  de 29 de ani, din municipiul Petrosani, si un bãrbat de 49 de ani, din Petrila, cercetati pentru comiterea infractiunilor de furt calificat, respectiv complicitate la furt calificat. Ulterior, cei doi au fost prezentati Parchetului de pe lângã Judecãtoria Petrosani, care a dispus, fatã de acestia, mãsura controlului judiciar pentru o perioadã de 60 de zile”, spune Bogdan Nitu.
Vã reamintim faptul cã, în data de 18 ianuarie a.c., politistii Serviciului Regional de Politie Transporturi Timisoara au efectuat 15 perchezitii domiciliare în mai multe localitãti din Valea Jiului,  în cadrul unui dosar penal care are ca obiect infractiuni de furt de minereu de cãrbune.
În urma perchezitiilor, politistii au ridicat 150 de tone de minereu de cãrbune si 18.000 de lei, iar fatã de 10 persoane,  cu vârste cuprinse între 27 si 63 de ani, a fost luatã  mãsura controlului judiciar pentru o perioadã de 60 de zile.
CEH-ul pare neinteresat!
Si politistii Biroului Rutier împreunã cu cei ai Biroului Ordine Publicã Petrosani au  depistat în trafic, tot miercuri, un bãrbat de 53 de ani, din  Petrosani, care conducea o autoutilitarã pe strada Livezeni, din Petrosani, cu care transporta 50 de saci de rafie cu minereu de cãrbune, fãrã a poseda acte de provenientã.
În urma verificãrilor, politistii au stabilit cã respectiva cantitate de  cãrbune provine din incinta E.M. Livezeni,  motiv pentru care, în cauzã, a fost întocmit dosar penal sub aspectul sãvârsirii infractiunii de furt.
”În urma actiunii au fost oprite camioane cu cãrbunele furat din vagoanele care-l transportau cãtre Termocentrala Mintia sau direct de la subunitãtile miniere apartinãtoare Complexului Energetic Hunedoara. Este vorba de cele circa 150 de tone de huilã despre care ati aflat din comunicatele de presã. Ceea ce nu se stie este cã aceste furturi erau executate aproape sãptãmânal. În functie  de cum lucra CEH-ul, gruparea de hoti executa furturile iar transporturile cãtre terte persoane  din sudul tãrii, Gorj cu precãdere, se fãceau de douã – trei ori pe sãptãmânã. Cu alte cuvinte, uneori, se furau si trei vagoane de cãrbune într-o sãptãmânã.
Gruparea obtinea între 50 si 75 de mii de lei, sumã care se împãrtea în functie de rolul fiecãruia”, spun surse de încredere. Politistii feroviari au adunat informatii în acest dosar încã din anul 2016, iar anul trecut au avut si primele actiuni. Totul a culminat cu razia de proportii de sãptãmâna trecutã, când zece membri ai grupãrii au fost ridicati si sunt cercetati acum penal pentru furt calificat. Alti doi au fost prinsi marti si numãrul suspectilor va mai creste, au anuntat anchetatorii. Mai sunt vizate si alte persoane care fac parte din grupare, dar furturile de huilã nu vor putea fi stopate în totalitate. ”Chiar dacã prejudiciul este unul imens, pentru cã firma pãgubitã manifestã un interes scãzut în a combate furturile, fenomenul nu poate fi stopat”, spun aceleasi surse.
Actiunea politistilor de la Transporturi Timisoara din care face parte si Politia TF Petrosani, a dat o loviturã grea hotilor. Deja pe piata neagrã din Valea Jiului nu se mai gãseste cãrbune si cei care încã au ”stocuri”, au majorat pretul. Astfel un sac de circa 40 de kilograme a ajuns sã coste si 20 de lei fatã de 13 lei, iar clientii sunt atent alesi.
Maximilian Gânju