Noile mãsuri fiscale adoptate de Guvernul Tudose si intrate în vigoare de la începutul acestui an pun presiune pe bugetele locale. Administratiile publice sunt în situatia în care functioneazã la limitã. Reducerea impozitului pe venit de la 16 procente la 10 procente stopeazã toate investitiile, iar pentru a reduce cheltuielile existã riscul ca o parte din angajatii primãriilor sã îsi piardã locurile de muncã.
Norma de hranã a politistilor locali, eliminatã
Politistilor locali de la Petrosani le-a fost suspendatã norma de hranã, conform unei hotãrâri a Consiliului Local Petrosani. Oamenii sunt nemultumiti, iar acestia au ripostat si public, în cadrul Consiliului Local. Liderul politistilor locali din Petrosani a sustinut cã politistii locali sunt cei care aduc bani la bugetul local si cã notiunea de zile libere nu existã.
“Nu suntem de acord cu suspendarea normei de hranã si am sã vã prezint anumite motive si argumente. Aceastã normã de hranã a fost aprobatã de Consiliul Local prin HCL nr.302/2015 care este datã în baza Legii 155/2010, a Ordonantei 26/1994 si a Hotãrârii de Guvern 179/2015. Specificul muncii de politist local diferã în totalitate fatã de cei care lucreazã în primãrie. La Politia Localã suntem 40 de persoane pe organigramã, dar nu sunt toti politisti locali, ci numai 25 de persoane sunt politisti locali. (…) Cerintele sunt mari, din partea cetãteanului, din partea institutiilor, ne este solicitatã tot felul de muncã, de patrule cu politia, mixte. Noi prin activitãtile noastre aducem si bani la bugetul local prin sanctiunile pe care le aplicãm. Noi nu avem sâmbete, duminici sau sãrbãtori legale libere sã putem sta cu familiile noastre acasã, facem si muncã pe schimburi. Vreau sã vã arãt cã munca noastrã diferã total de cea a functionarului public care lucreazã cinci zile pe sãptãmâna de la ora 8 la ora 16. Prin legea Politiei locale noi nu putem avea alt job, alt venit, suntem blocati la salariul de politist local”,  a spus Ioan Coandras, liderulul grupei sindicale Pro Lex Petrosani.
Oamenii spun cã nu mai beneficiazã nici de normã pentru echipament si a cerut solidaritate.
“Lucrãm la -20oC, iarna când situatia o impune sau la +35oC, vara si nimeni nu vine cu o sticlã de apã dacã nu ne-o cumpãram noi, desi legea spune cã la temperaturi mari trebuie sã primim apa. Am renuntat si la normã de echipament, am înteles cã sunt anii grei, dar ceea ce vã cer dumnevoastrã este ca sã fie solidaritate din partea tuturor nu doar de la politia localã. Solutiile sunt în curtea dumneavoastrã, dumneavoastrã trebuie sã le gãsiti”, a mai spus liderul politistilor locali.
La sedinta în cadrul cãreia s-a luat decizia de a se renunta la normã de hranã a politistilor locali a participat si un astfel de angajat. Bãrbatul a subliniat cã odatã eliminatã acea normã de hranã, venitul acestuia va fi la nivelul salariului minim pe economie.
Explicatii
Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, le-a oferit explicatii angajatilor de la Politia Localã. Acordarea normei de hranã tine de posibilitãtile bugetului local, nefiind un spor obligatoriu. Mãsura vine ca urmare a scãderii impozitului pe venit de la 16, la 10%.
“Sigur cã este o mãsurã nepopularã, aceasta a tãierii sporului de hranã. Pe de altã parte, trebuie sã întelegem cu totii si aici nu vorbesc doar de politia localã, ci de tot ce înseamnã aparatul administrativ al primãriei. Eu am venit si am avut discutii cu doamnele si domnii consilieri, anul trecut, legat de posibilitatea de a creste, într-un interval cuprins între 5%-10%, taxele locale. Aceastã situatia a apãrut în urma reducerii procentului din impozitul pe venit de la 16% la 10% stabilit de Guvern pe anul 2018. Acesta este motivul pentru care ne aflãm în situatia de acum de a nu avea bani. Lucrurile sunt destul de incerte, în ceea ce înseamnã executia bugetarã sau dacã vreti constituirea bugetului pe 2018, încã nu ne închidem cu o sumã destul de mare pe functionare, nemaifiind vorba de investitii sau dezvoltare absolut deloc. Impactul scãderii impozitului de la 16% la 10 % a fost de 60 miliarde de lei vechi”,  a explicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Singura solutie pentru echilibrarea bugetului local este reducerea cheltuielilor. Oficialii administratiei locale cautã cele mai potrivite solutii pentru a reduce cheltuielile, fãrã a afecta foarte mult salariatii. Existã însã riscul de a recurge si la concedieri.
“Am început împreunã cu cei din primãrie, sã reducem din cheltuieli. Altã solutie nu este decât sã reduci cheltuielile materiale sau cele salariale. În acest moment suntem în faza în care încercãm sã reducem de peste tot, cu cât se poate, atât cât sã putem sã functionãm. Dupã care dacã nu ne închidem pe buget, cãci legea bugetului s-a schimbat si nu mai putem merge cu niste sume ipotetice, trebuie sã fie clar, sã fim pe buget. Mai existã douã mãsuri pe care putem sã le luãm, sã diminuãm salariile sau sã dãm afarã din personal.  Sper sã nu ajungem la asa ceva. La momentul acesta dacã nu luãm mãsuri nu putem functiona”,  a mai spus sursa citatã.
Sperã în ajutor guvernamental
Autoritãtile locale sperã sã primeascã ajutor guvernamental. Cel putin asa au fost promisiunile fostului premier al României, Mihai Tudose. Oficialul a promis la acel moment cã primãriile vor beneficia de compensatii din partea Guvernului. Numai cã între timp Executivul a fost schimbat, iar acum încã se lucreazã la un nou plan de guvernare. Al treilea.
“Toatã aceastã situatie probabil cã va dura pânã la încheierea primul trimestru, dupã care, guvernul asa a promis cã va veni cu o rectificare bugetarã. Eu vã înteleg si vã apreciez munca, dar spuneti dumneavoastrã dacã erati în locul meu ce ati fi fãcut? Ce ati fi propus? Sã tãiem din salarii la toatã lumea, iar dumneavoastrã sã  rãmâneti cu sporul de hranã de 1000 lei/ lunã de persoanã? Sau sã încercãm sã diminuãm aceste cheltuieli care vi se cuvin este adevãrat dar acelasi spor se poate da si functionarilor publici tot prin lege, dar care este suspendat pânã la 1 decembrie 2018. Noi prin hotãrârea de astãzi nu facem altceva decât sã suspendãm acest spor de hranã pânã la 1 decembrie 2018. Sunt mult mai multe tãieri, nu numai la politia localã, si cu toate acestea nu ne închidem pe buget. Eu sper sã nu ajungem în situatia în care sã aplicãm si reduceri salariale sau de personal. Întelegeti cã nu este o rea vointã. Nu are nimeni nimic cu politia localã, este o situatie deosebitã pe care nimeni dintre noi nu si-ar fi dorit-o. Reducerea de la 16% la 10 % a avut un impact devastator”,  a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi.
Mãsurã nepopularã
Mãsura de a suspenda plata normei de hranã politistilor locali a fost una nepopularã, însã nu au existat alte solutii. Efortul financiar pentru plata acestora este unul care ar îngreuna si mai mult functionarea administratiei locale.
“Credeti cã mie îmi face plãcere sã tai din banii cuiva? Dimpotrivã. E un spor de hranã substantial pentru dumneavoastrã, înteleg dar si dumneavoastrã trebuie sã întelegeti cã impactul bugetar al acestui spor este de 4,3 miliarde lei vechi pe an pentru cele 40 de persoane. Repet dacã în 2-3 luni ne revenim si guvernul vine cu sumele pe care le-a promis, cu sigurantã intru din nou în consiliu si vã realocãm acesti bani. Conform legii acest spor de hranã se poate acorda dupã posibilitatea bugetului local al fiecãrei localitãti si el poate fi acordat periodic, nu neapãrat lunar. Nu facem nimic ilegal, nu facem nimic împotriva cuiva, dar dacã aveti solutii mai bune sunt de acord sã le punem în practicã. Dacã nu ne vom închide pe buget, va trebui sã luãm o decizie împreunã, pentru cã eu nu pot si nici nu vreau sã iau singur o astfel de mãsurã”,  a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi.
Toatã lumea sã simtã gruel
De cealaltã parte, consilierul local ALDE, Dorina Nitã, a propus sã se renunte la unele functii sau la cheltuieli materiale.
“Acesti oameni dupã ce cã sunt putini chiar meritã 1000 lei în plus pe lunã. Cred cã am gresit, din punctul meu de vedere si când am fãcut acele mãriri salariale, pentru cã ei au dreptate, dacã se face Festivalul Berii ei sunt pusi acolo sã pãzeascã, dacã se face meci la Stadionul Jiul la fel sunt pusi sã pãzeascã, ei sunt chemati peste tot fie vânt, fie furtunã si acum le tãiem 1000 lei. Sunt sigurã cã la oricare dintre noi ni s-ar spune cã mâine ni se taie 200-300 lei ne-ar durea. Eu sunt pe principiul toti pentru unul unul pentru toti, acesta este punctul meu de vedere. Toatã lumea sã simtã greul nu numai unii”,  a spus Dorina Nitã, consilier local ALDE.
“Vã întelegem d-le primar cã vã gânditi la bugetul întregii institutii, dar credeti-ne si pe noi cã ne gândim la bugetul familiilor noastre. Este prea mult sã ne luati dintr-o datã 1000 lei. Dacã este un an greu bugetar haideti sã suportãm toti, nu doar cei de la politia localã. (…) Acum poate o sã se supere colegii pe mine dar dacã s-ar lua câte o 100 sau 150 lei de la fiecare angajat, din salariu, poate nu ar mai trebui sã ni se taie norma de hranã”, a spus unul dintre angajatii Politiei Locale prezent la sedinta de consiliu.
Efectul nemajorãrii taxelor si a impozitelor
Taxele si impozitele locale nu au fost majorate la Petrosani încã de acum 4 ani. Nemajorarea taxelor are efecte în prezent.
“Noi am mai avut discutii legate si de taxe si impozite, în general nu s-a dorit o crestere a taxelor si impozitele locale mãcar cu 5 %. Pentru cã noi nu am crescut taxele si impozitele locale din 2016, asa cum au fãcut si alte localitãti din Valea Jiului am ajuns în situatia asta. Nimeni nu a putut sã prevadã cã se va reduce impozitul pe venit de la 16% la 10%. Poate din aprilie sau din mai, iunie va creste din nou la 16%, nu stiu”,   a mai subliniat primarul municipiului Petrosani. Consilierul local PSD, Costel Postolache considerã cã taxele ar fi trebuit majorate gradual.
“Vreau sã întelegeti cã, cel putin eu personal, poate nici o parte din colegi mei, nu am fost consultati la cresterea impozitelor pentru anul acesta cu 2%, 3%, 5%. S-a venit cu o crestere de 17 %, ceea ce era foarte mult dintr-o datã. Din punctul meu de vedere trebuia sã mãrim taxele cu 5% de exemplu, anul trecut, 5% anul acesta, pentru cã va veni o perioadã când va trebui sã mãrim taxele locale nu cu 17%, probabil cu 20 % , undeva am gresit cu totii. Va trebui sã ne asezãm mult mai mult la masa dialogului si sã discutãm. Un 3% sau 5% nu ar fi fost mult pentru cetãtean”, a spus consilierul local Costel Postolache.
Guvernul Tudose a recurs la o revolutie fiscalã care are efecte devastatoare asupra administratiilor locale.
Monika BACIU