Trei mari personalitãti ale României au primit marti, la Petrosani, în cadrul unei ceremonii oficiale, titlurile de cetãteni de onoare.  Au fost momente emotionante si fiecare a depãnat amintiri din vremurile în care au trãit aici, evocând,  pe rând, momârlanii, localnicii veniti sã exploateze minele, ori viata academicã si sportivã a zonei, mult mai dezvoltatã acum o jumãtate de veac, decât este acum.
Cu mândrie,  Profesorul emerit.dr. Ioan Piso – istoric de prestigiu, nãscut la Petrosani în 1944, considerat drept un titan al istoriei si arheologiei din tara noastrã; a evocat acele vremuri. „S-au împlinit 50 de ani de când am pãrãsit Valea Jiului
si, cu toate acestea, sufletul mi-a rãmas aici, datoritã inimii mãri a locuitorilor sãi, datoritã muntilor pe care i-am iubit atât de mult si scolii pe care am urmat-o aici. Reprezentantii marilor puteri au venit dupã 1918 sã constate dacã zona este cu adevãrat româneascã. Si au cã,  dacã existã români, sã îi si vadã.  Tot câmpul s-a albit de momârlanii îmbrãcati româneste ”, îsi aminteste, cu nostalgie, profesorul emerit.dr. Ioan Piso– istoric ce a primit titlul de Cetãtean de onoare al municipiului Petrosani.
Amintiri din acele vremuri au fost depãnate de  Ioan Piso, acum profesor universitar, care a spus cã aceste date ar trebui sã fie punctul de plecare al viitorului acestei zone. Momârlanii, turismul, muntii nostri si frumusetile lor si viata academicã trebuie reconsiderate, la valoarea la care erau acum multi ani. Iar acelasi lucru l-a reiterat si cel de al doilea profesor ce a primit titlul de Cetãtean de onoare., Oliviu Bordula, nãscut la Petrosani în 1948, unul dintre cei mai mari experti din România în domeniul conservãrii si restaurãrii monumentelor istorice. „Este o onoare pentru mine sã mã aflu aici, mai ales cã, niciodatã în viata mea, nu m-am gândit cã voi ajunge sã fiu atât de apreciat de concetãtenii mei din Valea Jiului. Pasii m-au îndreptat spre valorile de patrimoniu, admirate de noi si de strãini, respectiv monumentele UNESCO, începând cu Voronetul, la Sucevita, mai apoi, si alte nume cunoscute în lumea admiratorilor valorilor noastre, a lui Stefan cel Mare, Petru Rares, eu venind de aici din Valea Jiului, un fost elev”, a declarat prof. univ. dr. Oliviu Bordula– cadru didactic al Universitãtii de Arte din Bucuresti.
Titlul de cetãtean de onoare l-a primit si dr.ing. Ioan Ranta– specialist în industria minierã, autor a 25 de lucrãri stiintifice de specialitate, reprezentant al României în CAER pe zona industriei miniere. Tuturor, primarul Tiberiu Iacob Ridzi le-a conferit acest titlu, mândrindu-se cã ne sunt contemporani.
„Pentru mine este o onoare sã am acest privilegiu de a înmâna aceste titluri simbolice unor oameni de  un asemenea calibru intelectual si profesional si foarte multe lucruri le-am aflat acum de la ei despre Petrosani, în ce priveste istoria acestor locuri. Este datoria noastrã sã le apreciem valoarea si a-i face cunoscuti tinerei generatii”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Diana Mitrache