Un jandarm din Parâng face parte din echipa Jandarmeriei Române care si-a stabilit un obiectiv îndrãznet, respectiv de a atinge cele mai înalte zece vârfuri montane din tarã.  Cristian Cernãianu ajunge si în locurile natale, în plan fiind ascensiunea Vârfului Parângul Mare.
Misiunea jandarmilor montani este dedicatã Centenarului Marii Uniri si sunt vizate toate vârfurile muntoase de peste 2500 de metri.
Actiunea derulatã sub titulatura ”O echipã. Un steag. Un  ideal” face parte dintr-un proiect mult mai amplu. Gratie jandarmilor montani, în anul Centenarului, fiecare vârf montan din Carpati, mai mare de 2500 metri, va avea arborat drapelul României.
Primul obiectiv a fost atins, cei 10 jandarmi din cadrul Echipei Nationale Montane, au arborat drapelul pe Vârful Omu. Traseul a fost anevoios prin zãpadã care atinge si 1,5 metri, dar si pe un ger nãprasnic de -11 grade Celsius.
Cristian Cernãianu este unul din temerarii care, de 1 decembrie, pe viscol si la -25 de grade Celsius, alãturi de colegii lui din Postul de Jandarmi Montani Parâng, au arborat drapelul tãrii pe Vf. Parângul Mare. Militarul a intrat în rândurile jandarmilor hunedoreni în anul 2003.
Încã de la începutul carierei si-a desfãsurat activitatea în cadrul structurilor montane ale Jandarmeriei, iar de când a fost înfiintatã subunitate din Parâng, este un membru de bazã al echipei din masiv. A participat la numeroase actiuni de salvare, fiind unul dintre cei mai experimentati jandarmi montani si a fost recompensat de inspectorul general al Jandarmeriei Române cu Emblema de Merit „Actiuni Umanitare” clasa a II-a pentru merite deosebite pe timpul participãrii la interventii în situatii de urgentã.
Maximilian Gânju