Neîndeplinirea obligatiilor contractuale costã. Complexul Energetic Hunedoara a plãtit penalitãti de ordinul sutelor de mii de euro constructorului care se ocupã de lucrãrile de la termocentrala Paroseni.
Lucrãrile nu sunt finalizate
Lucrãrile ar fi trebuit finalizate la sfârsitul anului 2017. Cel putin asa a fost întelegerea dintre fostul director general al CEH, Michael Melczer, cel care a reusit deblocarea situatiei, si constructor. Acum, oficialii Complexului Energetic Hunedoara avanseazã un nou termen pentru finalizarea lucrãrilor.
“Instalatia de desulfurare a gazelor de ardere (IDG) este realizatã în proportie de 98,49% iar sistemul de colectare transport si depozitare a zgurii si cenusii în slam dens (SSD) în proportie de 94,03%. Termenele contractuale pentru punerea în functiune a celor douã instalatii sunt 25 mai 2018 pentru SSD si 28 iulie 2018 pentru IDG”,  aratã un rãspuns al Complexului Energetic Hunedoara. Probele la cald vor începe abia în luna aprilie. Potrivit oficialilor CEH, sunt o serie de cerinte ce trebuie îndeplinite în acest caz.
“Conform graficului de esalonare a lucrãrilor pentru punere în functiune, începând cu data de 15 ianuarie 2018 vor începe etapizat probele si testele la cald pentru fiecare sistem în parte din cadrul instalatiei de desulfurare, iar începând cu data de 30 aprilie 2018 vor începe probele si testele la cald pentru întreaga instalatie de desulfurare în ansamblu, cu admisia gazelor de ardere din instalatie”, mai aratã rãspunsul.
Penalitãti de sute de mii de euro
Pentru cã din anul 2014 si pânã în anul 2017 lucrãrile au fost blocate, iar constructul a emis pretentii în baza contractului. Dupã ce situatia a fost deblocatã, în primãvara anului trecut de fostul director general al CEH, Michael Melczer, constructorul a reluat lucrãrile. A solicitat însã penalizãri de ordinal milioanelor de euro.
“Negocierile cu contractorul privind costurile aditionale fatã de pretul contractului 142/2010 sunt încã în desfãsurare. Suma totalã plãtitã contractorului în plus fatã de pretul contractului pânã la aceastã datã este de cca 1,2% din pretul contractului si reprezintã penalitãti pentru plata TVA întârziatã si costuri aditionale de suspendare si remobilizare”, mai aratã rãspunsul Complexului Energetic Hunedoara.
Contractul încheiat în anul 2010 a avut o valoare de 65.300.000 EURO, fãrã TVA. Potrivit contractului încheiat între cele douã pãrti, “în situatia în care Beneficiarul nu va reusi sã efectueze orice platã la data scadentã sau în perioada prevãzutã prin contract, acesta va plãti Contractorului o dobândã la suma astfel întârziatã la platã de EURIBOR la 6 luni + 2 % pentru plãtile în Euro si respectiv ROBOR la 6 luni + 2 % pentru plãtile în lei, pentru perioada pânã când respectiva platã întârziatã a fost achitatã complet”. La termocentrala Paroseni au loc lucrãri de modernizare a unor instalatii astfel încât acestea sã corespundã cu standardele de mediu impuse de Uniunea Europeanã. În vederea respectãrii reglementãrilor europene de mediu a instalatiilor mari de ardere din România si în conformitate cu prevederile Directivei 2001/80/CE privind limitarea emisiilor în aer a anumitor poluanti (transpusã prin HG 541/2003 ce a fost abrogatã si înlocuitã de HG 440/2010) si a Directivei 1999/31/CE privind evacuarea si depozitarea deseurilor, s-a impus implementarea a douã investitii de mediu la Sucursala Electrocentrale Paroseni, respectiv a unei instalatii pentru reducerea emisiei de dioxid de sulf din gazele de ardere evacuate în atmosferã precum si înlocuirea tehnologiei actuale de colectare, transport si depozitare a zgurii si cenusii rezultate din procesul de ardere cu o tehnologie de colectare, transport si depozitare în slam dens. Pentru realizarea celor douã investitii de mediu a fost organizatã procedura de atribuire prin licitatie deschisã în urma cãreia a fost încheiat cu Constructions Industrielles de la Mediterranee (CNIM) contractul nr.142/19.11.2010 în valoare de 65.300.000 euro.
Monika BACIU