Actiune de amploare a politistilor de la transporturi feroviare în Valea Jiului. Politistii S.R.P.T. Timisoara, cu sprijinul politistilor din cadrul I.P.J. Hunedoara, al jandarmilor din cadrul Grupãrii Mobile de Jandarmi Timisoara si ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara, au descins ieri la 15 adrese din Valea jiului, în vederea punerii în executare a unor mandate de perchezitie domiciliarã emise de Judecãtoria Petrosani. Pãrtile pãgubite sunt Complexul Energetic Hunedoara si CFR Marfã.
“Actiunea politistilor TF face parte dintr-un dosar de cercetare penalã ce vizeazã infractiuni de furt de minereu de cãrbune, în care se efectueazã  cercetãri fatã de 12 persoane, sub aspectul comiterii infractiunilor de furt calificat si complicitate la furt calificat. Politistii au stabilit cã unii dintre cei vizati de anchetã penalã au sustras minereu de cãrbune din trenurile care aprovizioneazã termocentrala Mintia, iar ceilalti gestionau transportul si valorificarea minereului cãtre diversi agenti economici ori persoane fizice. Transportul se efectua cu camioane de mare tonaj, un transport putând însuma chiar si 7.5 tone (pretul de vânzare fiind de aproximativ 500 lei/tonã)”, aratã un comunicat al IPJ Hunedoara.
Din cercetãri a rezultat faptul cã, în perioada februarie 2017 – ianuarie  2018, au fost sustrase si valorificate aproximativ 300 de tone de minereu de cãrbune. Suportul operativ a fost asigurat de specialistii Brigãzilor  de Operatiuni Speciale Timisoara si Alba. 12 persoane au fost conduse la sediul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Petrosani, pentru audieri, în  functie de probatoriul administrat în cauzã, urmând a fi dispuse mãsuri legale.
Trãiesc din furt de carbine
Zeci de oameni din cartierele sãrace din Lupeni, Vulcan sau Aninoasa trãiesc efectiv din furtul de cãrbuni din vagoanele Complexului Energetic Hunedoara. Trenurile opresc în zonele în care sunt aceste cartiere, iar asta este ca o invitatie la a urca în vagoane.Autoritãtile s-au implicat acum câtiva ani si prefectul de Hunedoara, pe atunci Sorin Vasilescu, sustinea cã 110 tone a fost cea mai mare cantitate de huilã pe care au descãrcat-o „lopãtarii” din vagoanele de marfã, furtul „ca în codru” desfãsurându-se în mai putin de patru ore, în halta Coloniei Iscroni de lângã orasul Aninoasa. Operatiunea a avut loc în noiembrie 2012, iar de atunci doar politistii i-au mai prins si le-au fãcut dosare penale.
Agentii de pazã au fost amenintati
Mina Livezeni, parte a Complexului Energetic Hunedoara, a fost cãlcatã de hoti si în anul 2015. Acestia cãutau cãrbune.  Agentii de pazã au demisionat din cauza amenintãrilor. Un agent de pazã “a surprins un grup de 5-6 tineri, dintre acestia recunoscându-i fãrã dubii (…) încercând sã sustragã cãrbuni”.
La solicitarea acestuia de a pãrãsi incinta, unul dintre hoti l-a amenintat cu acte de violentã, “inducându-i o stare de temere si a pus pe unul dintre celelalte persoane necunoscute sã stea în jurul sãu, pentru a nu putea sã-si anunte sefii sau organele de politie, timp în care acestia au sustras în jur de 50 de saci de cãrbune”, retine instanta. Potrivit documentelor,  unul dintre hotii de cãrbune “a urcat dupã persoana vãtãmatã, iar când l-a ajuns din urmã i-a spus cã dacã aude cumva cã persoana vãtãmatã a sunat la politie, va ,,da de rãu”, iar când persoana vãtãmatã i-a reprosat cã a venit dupã el ca sã  îl ameninte, (…) i-a rãspuns cã el nu amenintã ci recurge la fapte, iar dacã persoana vãtãmatã vrea sã aibã viatã lungã ,,pe aici prin preparatia asta” sã-si vadã de ,,treabã””, mai retine instanta.
Cu referire la inculpat, “persoana vãtãmatã a afirmat cã este cunoscut ca o persoanã violentã si cã îi este teamã de acesta (…) si cã doi agenti de pazã care lucrau în cadrul EM Livezeni si-au dat demisia la scurt timp dupã angajare,,de frica lui (…), care i-a amenintat”.
Agentul de pazã care a fost lovit, a “a apreciat cã dacã încerca sã îl împiedice pe (…) sã sustragã cãrbune acesta l-ar fi lovit si si-a exprimat convingerea cã acesta se va ,,rãzbuna” ca urmare a plângerii fãcute de persoana vãtãmatã”.
Persoana vãtãmatã a arãtat cã a coborât la colegii sãi, plângându-se cã au ajuns sã ,,pãzeascã pe hoti în timp ce furã”.
Monika BACIU