Aninoasa, singurul oras din România, care a intrat în insolventã si a fost la un pas de faliment, ar putea ajunge, la finele acestui an, sã nu îsi poatã plãti functionarii publici.  Primarul Nicolae Dunca încã este optimist, dar se bazeazã pe banii care ar putea sã îi primeascã de la Consiliul Judetean Hunedoara.
„Impozitele locale si taxele pentru 2018 nu le-am mãrit. Sunt la nivelul anului trecut si ne-am fãcut un calcul din care reiese cã efortul bugetar suplimentar pentru a asigura salariile pânã la sfârsitul anului, ar fi de 7 miliarde de lei vechi. Asteptãm alocãrile bugetare de la Consiliul Judetean, pe lângã cele pe care le-am primit de la Finante si pe urmã, vom lua o decizie, în functie de sumele pe care le primim pentru echilibrare. În ultimele douã sau trei luni nu ar fi bani suficienti pentru salarii”, a precizat Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa.
Orasul Aninoasa poate fi luat ca etalon, dupã ce a intrat în insolventã, fiind primul oras ce nu si-a mai putut achita datoriile.
În vara anului 2016, creditorii  au cerut insolventa, acesta fiind primul oras din UE care a ajuns în situatia falimentului, în plinã recesiune.
Valoarea datoriilor de atunci era de 5,7  milioane de lei, în conditiile în care bugetul primãriei era de 4,2 milioane de lei. Acum, însã, primarul nu crede cã se mai poate repeta scenariul.
„Nu, niciodatã. Ne-am luat toate mãsurile pentru a fi pregãtiti cu toate sumele  pentru functionare, din toate punctele de vedere. Dacã se impune, pânã la urmã, vom face o reducere de personal, mai tãiem sporuri, absolut tot ce e necesar ca sã pot sã functionez”, a conchis edilul.
Aninoasa a rãmas fãrã motorul de functionare, mina din oras, în 2006, iar de atunci administratia s-a bazat doar pe cei câtiva investitori care au creat putine locuri de muncã. Cei mai multi locuitori ai orasului sunt pensionari si functionarii publici sunt primii care ar putea suferi din cauza noi legi fiscale aprobate de Guvern.
Diana Mitrache