Partidul Social Democrat si-a decapitat al doilea guvern. Mihai Tudose, al doilea premier într-un an,  a demisionat din functie, dupã votul din Comitetul Executiv National al PSD, care a decis, printr-un vot covârsitor, retragerea sprijinului politic. 60 de voturi pentru retragerea sprijinului politic, 4 voturi pentru continuarea guvernãrii si 4 abtineri a fost rezultatul CEx al PSD.
„Au fost aparitii televizate care nu trebuiau sã fie, în sensul cã genul ãsta de declaratii publice trebuie sã fie fãcute în CEx, chestiuni legate de relatia cu unii ministri, alte relatii sau alte subiecte trebuie discutate în interiorul partidului. S-a creat o stare de tensiune care a tot crescut în ultima perioadã. Au contribuit si unii colegi de-ai mei, care si-au spus puncte de vedere, a fost o avalansã de puncte de vedere care trebuiau discutate în partid si au escaladat. S-a ajuns în situatia cã în mod realist nu mai putem avea garantia cã peste o lunã nu vom ajunge tot în aceastã situatie. Se pare cã am mânã foarte proastã nu numai în ce priveste propunerile de premier, le-am spus colegilor cã nu voi face nicio propunere”, a declarat Liviu Dragnea, presedintele PSD, dupã sedinta CEx.
Parlamentarii hunedoreni ai Partidului Social Democrat se supun deciziilor partidului, chiar dacã sustin ei, cã mãsurile principale din programul de guvernare au fost atinse.
“Eu vãd cã o situatie de normalitate la ceea ce s-a întâmplat. Principal pentru România si pentru români îl reprezintã programul de guvernare. Nici prima situatie cu Sorin Grindeanu nu si-a  dorit-o nimeni, dar a fost rezolvatã si este foarte important cã toate obiectivele tintã prevãzute în programul de guvernare au fost atinse. Acelasi lucru se întâmplã si în momentul de fatã. Nu îsi dorea nimeni asa ceva. Si noi ne-am fi dorit sã fie un singur Guvern, stabil. Poate cã elementele definitorii au fost prezentate de presedintele partidului. Pe mine mã bucurã cã a fost o discutie cât se poate de concretã si bazatã pe problemele actuale din interiorul partidului. Este firesc sã se fi desfãsurat asa, nu de altã facturã”, a declarat senatorul PSD, Viorel Sãlan.
Senatorul Viorel Sãlan considerã cã românii nu vor avea de suferit din cauza problemelor politice si guvernamentale din PSD.
“Mã bucurã cã premierul se vede cã este un de partid, un om de echipã sI cã va acorda, în continuare sprijinul, dupã experienta acumulatã noii echipe. Eu sunt un om de echipã si acord toatã încrederea conducerii partidului si sunt convins cã vor fi gãsite cele mai bune mãsuri, astfel încât sã nu sufere programul de guvernare si România si românii. Nu stiu dacã pentru români si România este important vreun nume. Pe români îi intereseazã sã creascã salariile, sã creascã pensiile, sã meargã economia. Nu si-a dorit nimeni acest lucru, dar aici se vede cã PSD nu are politici de mijloc. Dacã a stabilit anumite tinte, ele trebuie urmate, dar au fost anumite aspecte (care au nemultumit liderii PSD-n.r.) pe partea de comunicare”, a mai spus sursa citatã.
Nemultumirea lui Viorel Sãlan legatã de guvernarea Mihai Tudose este legatã de comunicare.
“Au fost anumite sincope în comunicare, care nu îsI aveau rolul sI locul unde au fost fãcute sI în interiorul partidului. PSD este partid puternic, un partid mare. Românii ne-au investit cu acest mandat, iar noi punctual, trebuie sã atingem fiecare obiectiv asa cum l-am prevãzut în programul de guvernare”, a mai spus Viorel Sãlan.
Nici deputatul PSD, Ilie Toma nu are sã îi reproseze ceva punctual fostului premier Mihai Tudose, însã respectã decizia partidului.
“Nu e neapãrat un esec. Bilantul celor sase luni de guvernare nu este rãu, e chiar un bilant bun, un bilant pozitiv. La urma urmei România a avut cea mai mare crestere economicã din Europa. Dupã cum spunea sI premierul Mihai Tudose a fost un vot politic prin care a trebuit sã îsI dea demisia, iar dânsul a zis cã respectã absolut orice hotãrâre politicã. A spus cã întotdeauna e loc de mai bine. Poate chiar va fi mai bine. Eu abia învãt alfabetul în Parlamentul României. Nu pot sã spun cã m-a nemultumit ceva. A fãcut multe pentru judetul Hunedoara, unele s-au concretizat”, a spus Ilie Toma, deputat PSD.
Deputatul Ilie Toma sustine cã promisiunile de dezvoltare a judetului Hunedoara vor avea continuitate.
“PSD este un brand. S-a sI vehiculat aceastã idée de a se continua tot ceea ce s-a fãcut. E posibil ca noul premier sã vinã cu idei economice sI mai bune. Vom vedea. România nu se poate opri în loc de la niste idei politice în contradictoriu. Nu stiu dacã pentru România este cel mai bun cadou de început de an, dar politica este schimbãtoare”, a mai precizat sursa citatã.
Senatorul PSD, Cristian Resmeritã a declarat doar cã se supune deciziilor partidului, fãrã a face alte comentarii pe marginea acestui subiect. Cei doi deputati PSD, membri în CEx al PSD, Natalia Intotero si Laurentiu Nistor nu au putut fi contactati pentru a oferi informatii pe marginea acestui subiect politic. Presedintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat premier interimar pe Mihai Fifor, ministru al Apãrãrii. Astãzi, presedintele României va avea consultãri cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier.
Monika BACIU