Uneori, dacã avem rãbdare si perseverãm în dorintele noastre ele devin realitate când te astepti cel mai putin. În urmã cu trei ani avea sã se realizeze cel mai frumos proiect al preotului Vândãlac Sebastian la care  a luptat din greu, dar cu folos, sprijinit de administratia localã, Biserica Ortodoxã Românã, dar si numeroase donatii. Este vorba despre Centrul de Plasament de la Pui, un loc ce a devenit casã pentru zece copii.
“A fost o idee de când eram mic, iar ca preot trebuie sã te uiti si în jos sã vezi cã este nevoie si de astfel de lucruri.Totul a fost fãcut în numele lui Dumnezeu cãci prin rugãciune si cu ajutorul lui Dumnezeu se poate orice în lumea aceasta”, mãrturiseste împlinit preotul, cu multã bucurie în suflet, cu dragoste si sperantã.
Pãrintele Sebastian a început cu un afterschool, apoi a simtit cã trebuie sã facã mai mult. Proiectul a fost conceput pentru o perioadã de 5 ani, dar cu ajutorul lui Dumnezeu si al oamenilor cu suflet, care s-au alãturat, totul a fost posibil în doar 2 ani. Aceastã casã dispune de 4 dormitoare, 5 bãi, bucãtãrie, living si o salã de mese, amenajate într-un mod familial, astfel încât cei care locuiesc acolo sã nu se simtã ca într-o casã de copii, ci ca într-o adevãratã familie, unde sunt înconjurati de multã afectiune.
Pe lângã implicarea efectivã, cea emotionalã conteazã enorm; pãrintele si-a dorit o casã de tip familial mai specialã unde copiii sã se bucure si sã nu se simtã singuri sau neajutorati. De altfel, aceastã casã este cea mai modernã din vestul tãrii!
Toti copiii sunt egali, indiferent dacã sunt copii cu dizabilitãti sau nu, si absolut toti au dreptul la educatie! Deoarece suntem toti copiii aceluiasi Dumnezeu, existã acelasi început pentru fiecare dintre noi, dar cu cãrãri diferite!
În prezent au în grijã 10 copii, 2 bãieti si 8 fete, cu vârstã intre 5-13 ani, iar o parte dintre ei sunt frati. De acestia se ocupa 7 persoane, deoarece copiii au nevoie de un suflet care sã le fie aproape si care sã-i asculte. Sã le asculte bucuriile si tristetile. Sã se bucure si sã plângã alãturi de ei. Consiliul Judetean Hunedoara prin Directia pentru Protectia Copilului suporta jumatate din cheltuielile lunare, iar copiii au si o alocatie lunara.

Sunt sprijiniti în continuare cu foarte multe donatii, alimente, bani si tot ce este necesar, iar printre cei cu suflet mare se numãrã si un om de afaceri din Valea Jiului, care o datã pe lunã le trimite copiilor  tot ce au nevoie.
Pe lângã temele care le fac zilnic, copiii de aici au în program si diferite activitãti,jocuri de interior, jocuri de exterior, cântece, iar  o datã la 2 sãptãmâni sunt examinati de un psiholog. Dupã împlinirea vârstei de 18 ani vor fi sprijiniti pentru a-si alege drumul în viatã,cei care vor dori sã îsi continue studiile o vor putea face la Cluj, iar cei care vor dori sã munceascã se vor putea angaja la o fabricã de textile în Arad.
Bianca SOCACI