Tâlhãrii sub imperiul amenintãrilor

Unitãtile miniere sunt furate de hoti care fac legea. Amenintãrile sunt la ordinea zilei, iar agentii de pazã sunt legati de mâini si de picioare. Ba mai mult, când acestia încearcã sã îsi facã meseria sunt bãtuti sau chiar amenintati.
Fier si lemne de la mina Lupeni
Hotii furã tot ce le cade în mânã. Mina Lupeni a fost prãdatã în anul 2014, iar agentul de pazã a fost amenintat, iar mai apoi bãtut. Informatiile apar într-un dosar din anul 2017 care are ca obiect “redeschidere urmãrire penalã”.
“În data de 4.06.2014, persoana vãtãmatã a intrat în serviciu la ora 7:oo, pânã la ora 19:oo, la postul nr.6. La acest post avea în pazã : tarcul de materiale, gaterul, atelierul de tâmplãrie (…). La aceeasi datã, în jurul orei 18:25, în incinta Exploatãrii Miniere Lupeni a intrat inculpatul (…) însotit de numitii (…) si (…), care s-au îndreptat în zona de depozitare a materialului feros, aflat în cadrul postului 6. Inculpatul a început sã aleagã bucãti de fier. În acest timp, a venit aici persoana vãtãmatã, care i-a spus inculpatului cã nu are voie sã ia fier, cerându-i sã plece: Inculpatul i-a spus persoanei vãtãmate cã are nevoie de bani si va lua fier. Persoana vãtãmatã i-a cerut, din nou, sã pãrãseascã incinta unitãtii si sã nu ia fier. Atunci, inculpatul a mers la persoana vãtãmatã si i-a aplicat douã palme peste fatã, înjurând-o si amenintând-o, aplicându-i încã o datã un pumn în fatã”, aratã instanta.
În acest caz, agentul de pazã a avut nevoie de îngrijiri medicale, acesta prezentându-se la spital cu “leziuni care s-au putut produce prin lovire cu corp dur”.
La mina Livezeni, agentii de pazã au ajuns sã pãzeascã hotii
Mina Livezeni, tot parte a Complexului Energetic Hunedoara, a fost cãlcatã de hoti. De data aceasta de cãrbune. Agentii de pazã au demisionat din cauza amenintãrilor.
Un agent de pazã “a surprins un grup de 5-6 tineri, dintre acestia recunoscându-i fãrã dubii (…) încercând sã sustragã cãrbuni”. La solicitarea acestuia de a pãrãsi incinta, unul dintre hoti l-a amenintat cu acte de violentã, “inducându-i o stare de temere si a pus pe unul dintre celelalte persoane necunoscute sã stea în jurul sãu, pentru a nu putea sã-si anunte sefii sau organele de politie, timp în care acestia au sustras în jur de 50 de saci de cãrbune”, retine instanta.
“În jurul orei 17, în timp ce persoana vãtãmatã se afla împreunã cu colegii sãi (…) si (…), în (…) respectiv în zona benzilor transportoare care functionau la acea orã, au observat cã de pe podul benzilor au cãzut cãrbuni, iar colegul sãu (…) i-a spus persoanei vãtãmate cã sigur este ,,(…)” si l-a trimis sã  îl determine pe acesta sã coboare, însã când persoana vãtãmatã a urcat scãrile l-a vãzut pe ,,(…)” (…)”, retine instanta.
Potrivit documentelor,  unul dintre hotii de cãrbune “a urcat dupã persoana vãtãmatã, iar când l-a ajuns din urmã i-a spus cã dacã aude cumva cã persoana vãtãmatã a sunat la politie, va ,,da de rãu”, iar când persoana vãtãmatã i-a reprosat cã a venit dupã el ca sã  îl ameninte, (…) i-a rãspuns cã el nu amenintã ci recurge la fapte, iar dacã persoana vãtãmatã vrea sã aibã viatã lungã ,,pe aici prin preparatia asta” sã-si vadã de ,,treabã””, mai retine instanta.
Cu referire la inculpat, “persoana vãtãmatã a afirmat cã este cunoscut ca o persoanã violentã si cã îi este teamã de acesta (…) si cã doi agenti de pazã care lucrau în cadrul EM Livezeni si-au dat demisia la scurt timp dupã angajare,,de frica lui (…), care i-a amenintat”.
Agentul de pazã care a fost lovit, a “a apreciat cã dacã încerca sã îl împiedice pe (…) sã sustragã cãrbune acesta l-ar fi lovit si si-a exprimat convingerea cã acesta se va ,,rãzbuna” ca urmare a plângerii fãcute de persoana vãtãmatã”.
Persoana vãtãmatã a arãtat cã a coborât la colegii sãi, plângându-se cã au ajuns sã ,,pãzeascã pe hoti în timp ce furã”. Sunt doar douã din cazurile în care unitãtile miniere cad pradã pe mâna tâlharilor, iar agentii de pazã sunt agresati.
Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.