Instalatia moderna de transport pe cablu din Straja va fi gata de functionare pana la inaugurarea acestui sezon de schi. Constructorul lucreaza de zor iar cabanierii isi freaca mainile de bucurie. Ar trebui sa fie un sezon bun daca si natura va tine cu ei.

Telegondola din Straja prinde contur, iar lucrarile de montare a noii instalatii de transport pe cablu sunt avansate si primarul municipiului Lupeni este sigur ca instalatia va fi gata de functionare la deschiderea sezonului de schi 2012-2013. Pilonii instalatiei de transport pe cablu au fost montati iar in Straja au ajuns si cabinele. „Avem asigurari de la constructor ca in luna octombrie totul va fi gata. Dupa ce monteaza firul de transport, vor fi montate si gondolele. Acestea au ajuns la statia de imbarcare si vor fi puse sus in perioada urmatoare.”, a declarat Cornel Resmerita, primarul municipiului Lupeni, Valea Jiului. Telegondola face parte din proiectul de Modernizare a Statiunii Straja, un proiect de peste doua mii de miliarde lei vechi. Va avea 46 de cabine cu cate 8 locuri, iar in proiectul general este cuprinsa constructia a trei telescaune, unul de 6 locuri si doua de 4 locuri. Vor fi modernizate 6 partii, se vor face constructii pentru sedii de Salvamont, ori Jandarmerie.

 Partie sub telegondola

De asemenea este prevazut sa se schieze si sub telegondola si astfel sa i se mareasca profitabilitatea. Statiunea Straja este una dintre cele mai cautate la nivel national in acest moment de catre pasionatii sporturilor de iarna, datorita calitatii foarte bune ale partiilor, unele dintre ele prevazute cu nocturna. Proiectul implementat de ministerul de resort nu este insa de ajuns pentru a atrage si mai multi schiori in Statiunea Straja-Lupeni. Chiar daca detine recordul la nivelul Vaii Jiului si a fost printre primele trei statiuni din tara la acest capitol, in Straja fiind inregistrati si cate 5000 de turisti in

week-end, statiunea poate primi cu mult mai multi schiori. Asa ca si investitorii de aici isi vor alinia ofertele la noile conditii. Nu prin cresterea preturilor cum ar avea tendinta ci prin pachete promotionale care sa-i atraga pe turisti. Statiunea turistica Straja  este situata la o altitudine de 1445 de metri, in inima Muntilor Valcan si are amenajate 7 partii de schi, fiecare fiind echipata cu instalatie de transport pe cablu. Patru dintre acestea beneficiaza si de instalatie de nocturna, astfel ca pot fi folosite de pasionatii sporturilor albe pana tarziu in noapte.

 Maximilian Ganju