„Presul” – aplauze, hohote de râs si glume vechi si noi

Cu sala plinã de spectatori si mult antren, actorii de la Petrosani au revenit în fortã, cu o comedie jucatã în premierã, care a stârnit aplauze si râsete pe tot parcursul ei.  Am gãsit-o pe Oana Liciu Gogu în postura femeii de serviciu, de la orice scarã de bloc din România, atentã la discutiile de dupã usa fiecãrui vecin. pe Mihai Sima, un adevãrat vecin, cu aere de sef si foarte complexat. Pe Mihai Alexandru, l-am gãsit în rolul cocalarului perfect (si apropo’: lantul de aur si treningul asortat cu pantofii, când sclipiciosi, când albi cu bot ascutit, au fãcut deliciul fiecãrei prezente scenice), alãturi de sotia sa, de data aceasta Izabela Badovics – acel personaj mereu prezent la geam, cu multi copii si o viatã dezorganizatã.
Corina si Adelin au jucat rolurile intelectualilor, iar Daniel Cergã al vesnicului asigurator, pe care sigur l-ati vãzut la bloc si nu o datã. De altfel, Oana Liciu Gogu chiar a zis cã s-a inspirat mult de la blocul ei, asa cum si Mihai Sima a fãcut, ei fiind vecini de cartier.
Dar sigur, dincolo de râs si voie bunã, am gãsit tipologiile vecinilor nostri, unul mai atent la ce face celãlalt. A sosit si Sergiu Fârte, în rolul unui italian, deloc bine vãzut în cartier si chiar primit cu ostilitate, iar una peste alta, am gãsit vecinii nostri de bloc, cu problemele cotidiene, mereu pusi pe îmbogãtire. Nicolae Vicol, în rolul unui avocat si Alexandru Cazan, un vânãtor de instantanee, au fost si ei la înãltime, toatã seara rupând aplauze din public.
Toate s-au întâmplat pe Strada Dorului, în fata unui bloc, cu mult zgomot, râsete si aplauze cât cuprinde, de unde nu a lipsit Oana Crisan, în rolul unei domnisoare usuratice, care destabilizeazã putin situatia conjugalã a celor de la bloc.
„Presul” a fost prima piesã care s-a jucat în 2018, în premierã la Petrosani, pe scena Teatrului Dramatic I.D. Sîrbu, cu casa închisã. Radu Botar, regizorul piesei, ne-a atras atentia, încã de la repetitia generalã, cã piesa, dincolo de hohotele de râs, este un semnal de alarmã cu privire la degradarea moralã a societãtii.
„Este o comedie amarã, jucatã de o trupã absolut remarcabilã, actori foarte frumosi, dar, în primul rând prieteni. Prietenia, alãturi de profesionalism stã la baza constituirii unei trupe, care în aceastã piesã a dat roade”, a spus regizorul.
De altfel, glumele spuse de actori, faptul cã Adelin si Alex s-au referit la orasul lor natal, Moreni si situatiile în care au fost pusi cu totii, au arãtat prietenia si relatiile din viata realã a actorilor. Si, pentru cã în final, Corina se sãrutã cu Adelin, Mihai o sãrutã cu patimã pe Oana, în aplauzele publicului.  Excelentã si ideea de final, cu proiectia unui film cu fotografiile realizate în timpul spectacolului.
Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.