Dan Marinescu, specialist în domeniul energetic, considerã cã  strategia energeticã a Guvernului nu este corect fundamentatã, mai mult constituie un haos. Dan Marinescu îsi expune pãrerea despre Strategia Energeticã a actualului Guvern care nu miscã efectiv nimic în aceastã directie.
“Am observat cã programul are de toate cã si în Strategia 2007 pe care o primisem prin 2009 de la un reputat energetician care nu mai este printre noi acum. Totul pare un copy/paste ieftin fãrã nici o noimã. Este adevãrat cã e greu sã se rupã de programele precedente si dupã cum observãm fatã de “Strategia Grigorescu” acum se reintroduce si Tarnita. Dar dacã stau bine sã mã gândesc aceasta a fost bãgatã pe timpul “Strategiei Nicolescu” care era realistã si destul de bine gânditã la acea vreme. Deci totul îmi pare de fatadã, sã bãgãm de toate cã sã îi multumim pe toti si sã nu ne deranjeze nimeni iar noi sã fim linistiti încã o perioadã de timp pânã îsi dau seama ceilalti cã sunt doar vorbe”, spune Marinescu.
Acesta sustine cã strategia energeticã a actualului Guvern nu este realizabilã pe termen lung. În plus, Marinescu subliniazã cã în ceea ce priveste continuarea activitãtii miniere, totul se rezumã la vorbe fãrã fundament, guvernantii fiind contrazisi chiar de propriile actiuni prin care se pune lacãtul pe unitãtile miniere.
“Ca sã fiu sincer, nu sunã rãu aceastã strategie, dar nu este realistã si nu are nici o logicã deoarece o strategie energeticã pe termen mediu si lung se face tinând cont de mai multi factori printre care dezvoltarea economicã a României care duce la cresterea consumului atât la consumatori industriali cât si consumatori casnici, ori dacã ei nu se tin si nu au stabilit un program economic de dezvoltare durabilã cum pot face aceastã strategie. Spun cã încearcã sã mentinã cãrbunele, ceea ce pe termen mediu nu este rãu, însã ei o spun doar pentru cã doi secretari de stat din Ministerul Energiei provin din aceastã zonã, respectiv de la CEO si CEH. Faptele lor însã dovedesc contrariul prin închiderea minelor din cele douã complexe energetice si prin planurile de restructurare pe care le tot fac la termocentrale. I-am auzit vorbind de grupul de 600 MW/h cu parametrii supracritici sau ultrasupracritici dar uita sã mentioneze de retragerile de capacitate cât si de cresterea costului de productie cã asa cum stim mai toate investitiile se regãsesc în pretul final”, mai spune Dan Marinescu.
Specialistul în domeniul energetic mentioneazã cã statul român ar trebui sã îsi aplece atentia asupra cãrbunelui. Resursã naturalã poate asigura energia electricã a tãrii, însã aceasta trebuie inclusã într-un mix energetic.
“Eu sustin continuitatea energiei pe cãrbune din România deoarece aceasta este singura care la ora actualã asigurã stabilitatea Sistemului Energetic National si prin urmare trebuie gãsita o solutie de mix energetic profitabil pentru România si pentru Securitatea Energeticã Nationalã, însã acest mix trebuie fãcut pe termen mediu si sã nu fie schimbat pânã nu se gãsesc solutii alternative viabile de înlocuire a unitãtilor pe cãrbune. Pentru cã nu este normal sã distrugem înainte de a face ceva. Mai întâi facem apoi înlocuim sau în cel mai rãu caz în acelasi timp, dar se pare cã la noi de câtiva ani se tot distruge dar nu apare nimic în loc. Asa cum am mai spus, mixul energetic s-a modificat în timp în functie de evolutia capacitãtilor de productie si a resursele energetice folosite (fosile si hidro; fosile-hidro-nuclear; fosile-hidro-regenerabile). Actualul mix energetic rezultat în urma restructurãrii sectorului energetic a condus la o functionare ineficientã a pietei de energie electricã, cu efecte majore asupra functionarii SEN, a cresterii economice si a nivelului de trãi”, mai subliniazã Marinescu.
În plus, Guvernul nu mai mentioneazã nimic de termocentrala Mintia, care se aflã într-o stare criticã,  iar de functionarea ei depinde o mare parte din zona Transilvaniei.
“Despre Mintia nu mai spune nimeni nimic desi este cea mai mare unitate energeticã din zona Transilvaniei si este pe punctul de a fi închisã dacã ne limitãm doar la vorbe si nu la fapte. Pãrerea mea este ca actuala strategie energeticã este un haloimis nefundamentat, ca mai toate  programele politice ale actualului Guvern si toate astea din cauza grupurilor de interese, a oamenilor care ieri erau cu cãrbunele, azi sunt cu gazul si mâine sau poimâine cu regenerabilele sau cu nuclearul dupã cum le vine solul cu nãframa în vârf de bãt”,  a mai precizat specialistul în domeniul energetic.
Complexul Energetic Hunedoara este la un pas de colaps, iar ministerul si Guvernul încã analizeazã planurile privind reorganizarea societãtii.
Monika BACIU