Pe Strada Dorului, în fata unui bloc, am gãsit actorii de la Petrosani repetând pentru prima piesã pe care o joacã pe scena teatrului în 2018. Va fi mult zgomot, râsete si aplauze cât cuprinde, pentru cã asa s-a vãzut din salã, la ultima repetitie în care s-a râs pe bune.
Prima piesã care se joacã în 2018, în premierã la Petrosani, pe scena Teatrului Dramatic I.D. Sîrbu, „Presul” de Ion Bãiesu, are deja casa închisã. Actorii sunt gata, asa cum au arãtat la repetitia generalã, sã ne stârneascã râsul si sã facã haz de necaz. Ne-au spus cã astfel de oameni, precum personajele lor, sunt peste tot, la fiecare bloc, iar povestea va fi una în care cu totii ne regãsim.
Este prima premierã din acest an si sâmbãtã searã suntem asteptati sã râdem cu mare poftã.
„Cu sigurantã, ne asteaptã pe toti o portie bunã de râs si sper sã ne bucurãm împreunã. Cred cã mesajul nostru va ajunge la toatã lumea si din nefericire si din fericire, totodatã, este o realitate cruntã, pe care o sã o vedem. Adicã, ce se întâmplã în acest spectacol, cred cã se întâmplã aproape zi de zi la noi, în cartier, în blocul în care locuim. E un râsu-plânsu. La blocul meu se întâmplã asa ceva, asa cã am avut de unde sã mã inspir”, ne-a mãrturisit Oana Liciu Gogu, actrita din rolul principal.
Si pentru cã si în viata realã sunt vecini, Oana si Mihai Sima au mers pe acelasi calapod si ne promit cã ne vom regãsi vecinii pe scena din Petrosani.
„E un spectacol antrenant, un spectacol care va place tuturor categoriilor de spectatori. Se va râde. Este o comedie spumoasã, iar noi, actorii ne vom da silinta sã aducem o atmosferã frumoasã în seara premierei. Asa cum bine spunea Oana mai devreme, noi fiind vecini, avem tot bagajul acesta de tipologii în cartier. Nu doar la bloc. Este o poveste de cartier în care ne regãsim si vã veti regãsi”, a adãugat si Mihai Sima.
Radu Botar, regizorul piesei, spune cã vom râde cu poftã, însã, atrage totodatã atentia si cã vom avea de meditat asupra subiectului, atât de actual si acum, ca si oricând. „Este un spectacol despre noi, cu râsul între dinti si hohote pe buze. Este despre noi, cei care nu stim si nu cred cã vom învãta vreodatã sã ne schimbãm si sã avem curajul sã spunem nu, sã avem curajul sã ne spãlãm mai mult de multe. Dacã se si râde e în regulã, dar e cam trist”, a spus Radu Botar, regizorul piesei, care a lãudat colectivul din teatrul de la Petrosani, pentru faptul cã sunt uniti si, înainte de a fi colegi, sunt prieteni.
Piesa se joacã sâmbãtã de la ora 18,00, aceasta fiind prima premierã din 2018, iar biletele au fost deja epuizate.
Diana Mitrache