Singura competitie de hike & ride din România, Red Bull Oslea Hiride, se apropie de start, iar membrii juriului au pregãtit sfaturi utile pentru concurenti, proba de coborâre urmând a fi decisã de controlul, fluiditatea si tehnica fiecãrui participant.
Radu Lungu (arbitru acreditat World Freeride Qualifier si TTR) si Constantin Bodea la snowboard, iar Alin Gãvozdea si Bogdan Stãnilã, personaje cheie in zona locala de freeride, la schi, vor fi cei care vor juriza concurentii pe 24 februarie, la cea de a saptea editie Red Bull Oslea Hiride.
„Pentru proba de coborâre, concurentii trebuie sã fie atenti, în primul rând, la linia pe care si-o aleg, mai precis la gradul de dificultate a acesteia, apoi la fluiditatea si gradul de control pe care îl aratã în coborâre si, nu în ultimul rând, la artificiile tehnice – sãrituri sau trick-uri executate în coborâre”, spune Constantin Bodea, membru al juriului Red Bull Oslea Hiride, proba snowboard.
Concurentii vor începe cu proba de urcare, ce îsi are startul la cota 1.300 si are o lungime de peste 3,5 kilometri, pânã la 1.940 metri altitudine. Urmeazã coborârea pe schi sau snowboard de 1,4 kilometri, cu o pantã de 45o, ce permite fluiditate, control, tehnicã, dar oferã si numeroase rampe naturale pentru trick-uri. Dacã urcarea este decisã de timpii individuali, coborârea este jurizatã, iar punctajul este acordat în functie de tehnicã, linie si trick-uri.
„Concurentii de la proba schi au de pierdut cel mai mult la categoria control, pe motiv cã, în urma unei cãzãturi urmate eventual si de pierderea unuia dintre schiuri, sau a ambelor din legãturã, au parte de o depunctare considerabilã. Un concurent care pierde un schi pe coborâre nu va avea scor final. Drept urmare, tineti totul sub control”, declarã Bogdan Stãnilã, membru al juriului Red Bull Oslea Hiride, proba schi.
Competitia include sectiunile de schi si, respectiv, de snowboard, fiecare dintre acestea cu locuri limitate, împãrtite în Pro feminin, Pro masculin, Open feminin si Open masculin. Red Bull Oslea Hiride va alinia la start 30 de concurenti la categoriile Pro si 100 la Open.
„Greselile care îi pot ustura cel mai mult pe concurenti pe partea de coborâre sunt: iesirea din zona de concurs, cãzãturile urmate de pierderea echipamentului, apoi cãzãturile în asa numitele no fall zone – zone foarte expuse. Coborârea traseului dovedind o tehnicã precarã – fãrã control sau foarte încet, de asemenea, reduce foarte mult din punctajul acordat”, adaugã Bodea.
Acesta sfãtuieste concurentii sã studieze foarte bine linia pe care si-au ales-o, când ajung în golul alpin, sã încerce sã o memoreze, luându-si puncte de reper si sã îsi cunoascã exact nivelul de pregãtire, pentru a-si alege o linie conform cu puterile fiecãruia.
„Recomand participantilor sã analizeze în detaliu fata de concurs pe urcare. Pentru coborâre, o linie unicã, cu executie bunã, plus folosirea de artificii tehnice, înseamnã bonusuri substantiale”, spune Stãnilã.
Mai multe informatii si actualizãri despre concurs sunt disponibile la www.redbull.ro/osleahiride si pe http://facebook.com/osleahiride.

Red Bull Oslea Hiride, competitie ajunsã deja la a saptea editie în România, este singurul concurs de hike & ride din tarã. Cu un traseu situat în Masivul Oslea, lângã Parcul National Retezat, competitia atrage la start 130 de participanti din tarã si strãinãtate, cãrora li se adaugã si nume venite prin sistem wildcard.